AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Απρ 2016

«Πυρά» Ε.ΟΣ.Σ. κατά Σεβαστάκη και απάντηση από τον βουλευτή


Τον βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καταγγέλλει η Ε.Ο.Σ.Σ, υποστηρίζοντας ότι «μεθοδεύουν από την στιγμή που εκλέχτηκαν την κατάργηση της αναγκαστικότητας των Πρωτοβάθμιων Οινοποιητικών Συνεταιρισμών και της Ε.Ο.Σ.Σ, ώστε να παραδοθεί η αξία του Σαμιώτικου κρασιού και οι Σαμιώτες Αμπελοκαλλιεργητές σε ιδιωτικά, τοπικά και ευρύτερα, επιχειρηματικά συμφέροντα». Στην Ε.Ο.Σ.Σ απάντησαν ο βουλευτής και ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου.

Πιο αναλυτικά, σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε τη Δευτέρα, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) θεωρεί ότι «κατάληξη αυτών των μεθοδεύσεων είναι το άρθρο 32 του Νομοσχεδίου-καρμανιόλα περί συνεταιρισμών που κατατίθεται την Τετάρτη 20/04/2016 στη Βουλή και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την κατάργηση της αναγκαστικότητας με απλή υπουργική απόφαση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διαλύσει τον αμπελοοινικό τομέα της Σάμου, που αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγική βάση, την παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού» αναφέρει η Ε.ΟΣ.Σ, που καταγγέλει την κυβέρνηση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ «ως υπονομευτές της οικονομίας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Σάμου».

Απαιτεί την άμεση απόσυρση του άρθρου 32 και την αντικατάστασή του με το προτεινόμενο από την Ε.Ο.Σ.Σ και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

«Σε περίπτωση που ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης αρνηθεί να στηρίξει την πρόταση της Ε.Ο.Σ.Σ και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στη θέση του άρθρου 32, κρίνεται ανεπιθύμητος από τους αμπελουργούς του νησιού» τονίζει η Ε.Ο.Σ.Σ, που καλεί σε πάνδημη, πανσαμιακή, παναγροτική κινητοποίηση την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 9 το πρωί, με συγκέντρωση στο Μουσείο Οίνου της Ε.Ο.Σ.Σ στο Μαλαγάρι, που θα καταλήξει στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου θα επιδώσει το ψήφισμά της αυτό στον βουλευτή.

Παράλληλα, η Ε.ΟΣ.Σ. καλεί τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους, τους τοπικούς φορείς, σύσσωμο τον σαμιακό λαό «να παλέψουν δυναμικά, μαχητικά, ενωτικά, ώστε να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 32 και να διατηρήσει τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς και την Ε.Ο.Σ.Σ με τη σημερινή τους αναγκαστική νομική μορφή».

«Όλοι στον αγώνα. Ο αγώνας για την προστασία του μόχθου των 3.000 αμπελουργών, του σαμιώτικου κρασιού, των συνεταιρισμών και της Ε.Ο.Σ.Σ είναι καθήκον πατριωτικό» καταλήγει στο ψήφισμά της η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.

Δ. Σεβαστάκης: «Όταν η συκοφαντία συνεχίζεται, τον λόγο πρέπει να  έχει η δικαιοσύνη»

Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε ως απάντηση στην Ε.Ο.Σ.Σ ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης.

Όπως αναφέρει σε αυτήν, «θα πρέπει να απαντηθεί επιτέλους το ερώτημα, γιατί ένας παντοδύναμος, μονοπωλιακός, οικονομικός οργανισμός που διαχειρίζεται αποκλειστικά ένα υψηλής ποιότητας προϊόν, βρίσκεται στα όριά του επειδή έχει σωρεύσει υπέρογκο χρέος; Πώς, ποιοι και γιατί έχουν οδηγήσει την Ένωση σε δυσθεώρητο υπερδανεισμό;

Αλλά και πότε ο βουλευτής Σάμου υπονόμευσε την ‘αναγκαστικότητα’; Με ποια πράξη; Με ποια τοποθέτηση; Πού; Σε ποια επιτροπή, σε ποιο κυβερνητικό παράγοντα; Συγκεκριμένα, όχι γενικά και αφηρημένα. Αν δεν απαντηθεί συγκεκριμένα και αποδεδειγμένα, είναι συκοφαντία και η συκοφαντία είναι αδίκημα.
                                                                                                                                                   Μπορούμε να αναφέρουμε πάμπολλες παρεμβάσεις του βουλευτή που προφύλαξαν την Ε.Ο.Σ.Σ, παρόλη τη δυσμενή εξέλιξη που έχουν τα θέματά της. Μπορούμε να αναφέρουμε, για παράδειγμα, την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή της 16-3-2016, όπου στο προσχέδιο που είχε κατέβει από το υπουργείο η διατύπωση ουσιαστικά απομόνωνε την ΕΟΣΣ, λόγω προσφυγών και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Με παρέμβαση του βουλευτή, άρθηκε η αρνητική διατύπωση. Το επιβεβαιώνουν τα πρακτικά τόσο της συγκεκριμένης, όσο και της επόμενης συνεδρίασης, της 5-4-2016, δια στόματος του συνεργάτη του υπουργού. Έχουν κρατηθεί πρακτικά για όλα. Υπάρχουν αποδείξεις δηλαδή για τη στήριξη.

Στην απάντηση που είχαμε δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο του 2016 (ακόμη μια φορά), σε διάφορους ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς, είχαμε αναφερθεί στο απίστευτα υψηλό χρέος που καταστρέφει την Ένωση, υπονομεύει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, φτωχαίνει τους παραγωγούς. Απάντηση ακόμα δεν έχουμε λάβει σε κανένα από τα ερωτήματα που είχαμε θέσει.

Το χρέος οδηγεί την Ένωση στην ιδιωτικοποίηση, στην αγκαλιά μονοπωλιακών συμφερόντων, στο ξεπούλημα του κόπου του αγρότη. Όποιος το αρνείται, εθελοτυφλεί ή το κάνει εκ του πονηρού. Και  αυτό μπορεί να ερευνηθεί.

Ποιός ή ποιοι πίσω από την κινδυνολογία περί κατάργησης της αναγκαστικότητας θέλουν να κρύψουν το πραγματικό πρόβλημα της Ένωσης και την πιθανή παράδοση στα πολυεθνικά μονοπώλια;

Ο βουλευτής πολιτεύτηκε τόσο τον Γενάρη του 2015, όσο και τον Σεπτέμβρη του 2015, με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στο αγροτικό. Στο κείμενο της 25ης Σεπτεμβρίου 2012, για παράδειγμα, με τίτλο: «Ε.Ο.Σ.Σ ένα γίγαντας που μαχαιρώνεται μέσα κι έξω», γίνεται από μέρους της ομάδας αγροτικών θεμάτων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σάμου μια εκτενής και συγκεκριμένη ανάλυση του προβλήματος της Ένωσης: Χρέος, ευρωπαϊκές πολιτικές, νέκρωση πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, μη πληρωμή παραγωγών, αναγκαστικότητα:
‘Την αναγκαστικότητα της Ένωσης υποσκάπτουν πάνω απ’ όλα τα ίδια τα διαρθρωτικά προβλήματά της. Είναι αυτά που στρέφουν αρκετούς παραγωγούς να αναζητούν άλλες λύσεις, μακριά από ‘‘το σπίτι τους’’, όπως όφειλε να είναι η Ένωση. Όταν οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι, τα θεμέλια της αναγκαστικότητας τρίζουν» διαβάζουμε στο κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ του 2012, πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική ο βουλευτής. Ε, ακριβώς αυτές τις θέσεις ακολουθεί με συνέπεια. Και με αυτές τις θέσεις έχει πολλαπλώς τοποθετηθεί και στις δύο προεκλογικές περιόδους και στις μετεκλογικές. Και έχουν εγκριθεί από τους πολίτες του νομού μας.

Ο βουλευτής έχει αποσαφηνίσει ότι το άρθρο 32 χρήζει βελτίωσης. Το νομοσχέδιο όμως για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς έχει και πολύ θετικά σημεία, ειδικά για τις μικρές ομάδες παραγωγών, που μπορούν να ανανεώσουν το συνεταιριστικό κίνημα και να το εξυγιάνουν από τη διαφθορά, τον νεποτισμό, τους φατριασμούς που το καταστρέφουν. Επίσης να το προφυλάξουν από τις πιέσεις πολυεθνικών.

Ο βουλευτής Σάμου δεν δέχεται τελεσίγραφα και εκβιαστικές υποδείξεις, πολύ περισσότερο δεν ανέχεται απειλές, και μάλιστα στον τόπο του!

Στη σύγχρονη Δημοκρατία, πέρα από εύνοιες, ομάδες και αλληλεξαρτήσεις, υπάρχουν κανόνες, μέτρα, δικαιοσύνη. Υπάρχουν επίσης θεσμικά όργανα οικονομικού και ποινικού ελέγχου. Υπάρχουν θεσμοί, κανόνες, Νόμοι.

Η πολιτική πράξη κρίνεται από τον λαό με τις εκλογές. Και δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο, εκλογικά, ο λαός έχει αποφανθεί.

Ο βουλευτής θα συνεχίσει να στηρίζει τους παραγωγούς της Σάμου, θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, αλλά με τους πολιτικούς και θεσμικούς όρους των πολιτικών Αρχών του, της Δικαιοσύνης  και της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής Σάμου, ως γνωστόν, βοηθάει στο δίκαιο αίτημα, αλλά δεν φοβάται, δεν συναλλάσσεται και δεν εκβιάζεται» υποστηρίζει ο Δημήτρης Σεβαστάκης.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι «με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε την ανακοίνωση της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, που καταγγέλλει τον Δημήτρη Σεβαστάκη, ότι από την ημέρα της εκλογής του μεθόδευσε την κατάργηση της αναγκαστικότητας. Η καταγγελία είναι ψευδής και συκοφαντική.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτρης Σεβαστάκης, όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει επίμονη και συστηματική προσπάθεια, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια παρέμβασης στην κυβέρνηση για να αποτρέψει την άρση της αναγκαστικότητας. Το χειρότερο είναι ότι τα μέλη του Δ Σ της Ένωσης υπήρξαν παρόντες, αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες σε συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι κοινωνοί της αγωνιώδους προσπάθειας του βουλευτή Σάμου να αποτρέψει ή να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη.
Είναι γεγονός ότι η παρούσα διατύπωση στο σχέδιο νόμου έχει κάποιες αμφισημίες ως προς  την κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών. Φαίνεται πως η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου και ο Δημήτρης Σεβαστάκης θα δουλέψουν σκληρά ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα προστασίας των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ευθεία απειλή  προς τον βουλευτή, ότι αν δεν πράξει σύμφωνα με τις προσταγές των αφεντικών της Ένωσης, θα κηρυχτεί ανεπιθύμητος, παραπέμπει σε πρακτικές κλειστών ομάδων οργανωμένων συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου και ο βουλευτής δεν δειλιάζουν, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται. Λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές και το αξιακό φορτίο της αριστεράς και την ώρα των αποφάσεων ακούν μόνο τη συνείδηση και κρίνονται από τους πολίτες.

Η διακομματική παρέα που διαχειρίζεται διαχρονικά τις τύχες της Ένωσης, με την εναλλαγή των ίδιων προσώπων στη διοίκηση, ας εξηγήσει πώς κατόρθωσε να μετατρέψει έναν σφριγηλό, κερδοφόρο συνεταιρισμό, με τεράστιο αποθεματικό, σε μια υπερχρεωμένη, προβληματική επιχείρηση, να υποθηκεύσει την περιουσία των παραγωγών και να απαξιώσει εμπορικά ένα μοναδικό προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου.