AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Απρ 2016

Αφιέρωμα στον Μαραθόκαμπο!

Λιμνιώνας. Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου

Ένα τουριστικό αφιέρωμα στον Μαραθόκαμπο της Σάμου και την ευρύτερη περιοχή φιλοξένησε την Πέμπτη το AthensVoice.gr.

Το αφιέρωμα υπογράφει η Ηρώ Παρτσακουλάκη και συνοδεύεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες. Δείτε το αναλυτικά:

"Αν νόμιζες ότι μόνο η Κρήτη ρίχνει μπαλωθιές, η Σάμος θα σε διαψεύσει. Κάθε χρόνο, οι σαμιώτικες "Οβίδες" χαλούν τον κόσμο στο Μαραθόκαμπο και ανταγωνίζονται σε σαματά την κρητική παράδοση σημαδεύοντας τον ουρανό.

Πατρίδα του καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη, ντόπιου ήρωα του 1821 και ναυτική γη, ο Μαραθόκαμπος Σάμου δε θα μπορούσε να προδώσει τις καταβολές του. Εδώ, το Πάσχα πέφτουν τουφεκιές σε ένα έθιμο που κρατά σχεδόν έναν αιώνα. Αν λοιπόν θέλεις να δώσεις στην Ανάσταση μια "επική"νότα, ο Μαραθόκαμπος είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα που σου δίνει αυτή την ευκαιρία.

Με ρίζες από το 1821, το έθιμο των τουφεκιών παίρνει αυτιά και βγάζει μάτια. Κάθε χρόνο προσφέρεται ένα φαντασμαγορικό οπτικοακουστικό θέαμα με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, που φτάνουν στο Μαραθόκαμπο για έναν κυρίως σκοπό.


Το έθιμο των "οβίδων". Φωτογραφία: Αλέξης Διακονικολάου

Θέλουν να δουν τις ενορίες να ανταλλάσσουν τουφεκιές. Οι ντόπιοι προετοιμάζονται μήνες για να συγκεντρώσουν έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό εκτοξευτήρων – τουφεκιών. Κάθε ενορία έχει στη συλλογή της 1600 - 2000 «τουφέκια» και την Κυριακή του Πάσχα, αφού τα τοποθετήσει στο χώμα με προσανατολισμό τα απέναντι βουνά, ρίχνεται στις πιστολιές.

Μετά την μεσημεριανή περιφορά των Αναστάσεων, όλες οι ενορίες συναντιούνται στο προκαθορισμένο σημείο και καθεμία με τη σειρά ξεκινά τις "Τουφεκιές" μέχρι να ανακηρυχθεί ο νικητής. Στο τέλος στήνεται πάντα μεγάλο γλέντι με αυγά, κουλούρια και παραδοσιακό σαμιώτικο κρασί.

Όλα αυτά με θέα θάλασσα φυσικά. Οι πλαγιές του κατάφυτου Φτεριά χαρίζουν στο χωριό του Μαραθοκάμπου προνομιούχα θέση με φανταστική θέα στο καταγάλανο πέλαγος. Εντόπισε στο βάθος την Πάτμο και ψάξε κάτω αριστερά να βρεις την πανέμορφη Σαμιοπούλα, το μικρό γειτονικό νησάκι.

Αν ατενίζοντας ζηλέψεις τα νερά της, με τα μικρά πλοιάρια που φεύγουν από το νέο λιμάνι του όρμου Μαραθοκάμπου, μπορείς να ταξιδέψεις στις λιλιπούτειες ομορφιές της.



Όρμος Μαραθοκάμπου. Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου

Περνώντας πάντως κάποιες μέρες στη νοτιοδυτική πλευρά της Σάμου, όπου απλώνεται ο Μαραθόκαμπος, θα χορτάσεις όχι μόνο ξεκούραση και χαλάρωση, αλλά κι έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Σάμος από τα αρχαία ακόμα χρόνια αποτελούσε τόπο ξεκούρασης και αναψυχής της βασίλισσας Κλεοπάτρας και πολλών άλλων επιφανών.

Σήμερα μπορείς να περιηγηθείς στα χωριά της με τις γραφικές εκκλησίες, τα στενά δρομάκια με τις καμάρες, τα παλιά πλυσταριά και τις πέτρινες βρύσες. Φτάνοντας στο κεφαλοχώρι του Μαραθοκάμπου θα ξαποστάσεις στην αυλή του πετρόκτιστου Δημοτικού σχολείου και μετά θα αναζητήσεις τις αμμουδιές.

Εδώ μάλλον θα δυσκολευτείς, αφού δε θα ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις. Θέλεις άμμο; Θα την έχεις. Θέλεις βότσαλο για αλλαγή; Πάλι θα το έχεις. Οργανωμένες ή μη, πολυσύχναστες ή πιο ήσυχες κι ερημικές, οι παραλίες της περιοχής είναι ό,τι πρέπει για κολύμπι σε καθαρά, καταγάλανα νερά.

Όσο για το φαγητό, στη Σάμο δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχήσεις. Όλη η παραλιακή ζώνη του νησιού διαθέτει δεκάδες ταβερνάκια, καφετέριες και πολλά καταστήματα τουριστικών ειδών.
 
Η παραλία "Μικρό Σεϊτάνι". Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου

Καλοκαιρινές διακοπές στη Σάμο εκτός από καλό φαγητό και γαλανά νερά σημαίνει και πανηγύρια, οπότε έχε το νου σου στο πανηγυριώτικο πρόγραμμα των χωριών του Μαραθοκάμπου. Τα Σκουρέικα, το Νεοχώρι, τα Κουμέικα, ο Λιμιώνας και η Αγία Κυριακή, είναι μόνο μερικά από τα χωριά της περιοχής όπου θα σύρεις το χορό. Στο γραφικό λιμάνι του Όρμου θα ακούσεις παραδοσιακή νησιώτικη μουσική και θα γευθείς το πασίγνωστο Σαμιώτικο κρασί και τα τοπικά εδέσματα, ενώ στην Καλλιθέα θα μείνεις με τις ώρες ατενίζοντας το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Αν πάλι νιώσεις ξαφνικά την ανάγκη για λίγη περιπέτεια, το επιβλητικό όρος του Κέρκη με ύψος 1440 μέτρα δε θα σε απογοητεύσει. Έχει χαρακτηριστεί ως "περιοχή natura" και προσφέρεται για περίπατο και εξερευνήσεις.



Η ευρύτερη περιοχή του Μαραθοκάμπου και το Όρος Κέρκης. Φωτογραφία: Νίκος Χατζηιακώβου

Ξωκλήσια, σπηλιές και το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας περιμένουν κι αυτά να τ’ ανακαλύψεις. Εκείνο βέβαια που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο είναι η «σπηλιά του Πυθαγόρα», που βρίσκεται σε μία δυτική πλαγιά του Κέρκη. Όπως το θέλει η ιστορία, ο Πυθαγόρας φέρεται να έζησε εκεί για αρκετά χρόνια διδάσκοντας τους μαθητές του, πληροφορία που εξιτάρει κάθε νέο τουρίστα.

Στη Σάμο αξίζει μια επίσκεψη και στον Ταρσανά, στον Άγιο Ισίδωρο. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας με φήμη για τα καλοτάξιδα σκαριά του από σαμιώτικο πεύκο.

Για περισσότερες σαμιώτικες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρηματιών Μαραθοκάμπου.

Πηγή: AthensVoice.gr