AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Ιουλ 2016

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Art Space Pythagorion από τις 10/8


Το Art Space Pythagorion (πρώην ξενοδοχείο "Πυθαγόρας" στο Πυθαγόρειο της Σάμου) θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 7 - 14 ετών, στο πλαίσιο της έκθεσης "A World Νot Ours".

Ο συμβολικός τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι: “Good Earth @ Google Earth” και την επιμέλειά του έχει αναλάβει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου*.

Τα εργαστήρια θα έχουν ελεύθερη είσοδο και πιο αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν στις 10, 13, 17, 20, 24, 27 και 31 Αυγούστου και στις 3,7, 10, 17, 24 και 30 Σεπτεμβρίου, με κοινή ώρα έναρξης τις 19:00.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους αλλά και στους εκπαιδευτικούς της Σάμου με μια σειρά από δημιουργικές συναντήσεις στον χώρο της έκθεσης. Διαρκεί 2 ώρες, 2 φορές την εβδομάδα κατά την διάρκεια της έκθεσης, ενώ συνοδεύεται από ένα ειδικά σχεδιασμένο "Τετράδιο" με εικόνες από τα έργα της έκθεσης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να σχεδιάσουν, να γράψουν, να προτείνουν τις δικές τους εκδοχές και συναισθήματα που τα έργα της έκθεσης τους γεννούν. 

Παράλληλα καλούνται να φτιάξουν το δικό τους φανταστικό σπίτι για τους πρόσφυγες, ένα παραμύθι για τον Φόβο και τον Ξένο, να φέρουν αντικείμενα από το σπίτι που συνδέονται με οικογενειακές ιστορίες και καταγωγές και να αφηγηθούν στην κάμερα τις ιστορίες τους, υπό μορφή συνεντεύξεων.

Τέλος υλοποιούν έναν μεγάλο χάρτη των χωρών της Μεσογείου με τον δικό τους τρόπο ονομάζοντας την δράση "Good Earth @ Google Earth", που είναι και ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Λαμβάνοντας υπ ’όψιν την παρουσία μεγάλου αριθμού παιδιών στον καταυλισμό προσφύγων στην Σάμο, θα οργανωθεί επίσκεψη εκεί όπου θα δοθεί στα παιδιά ως "δώρο" εκ μέρους των παιδιών της Σάμου, ένα έργο φτιαγμένο στο πρόγραμμα ενώ θα ανταλλαχθούν γράμματα με ονόματα και ζωγραφιές.

Τέλος το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με αποστολή, εκ μέρους των παιδιών, γράμματος στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με την εμπειρία που αποκόμισαν από τα έργα τους, ενώ όλο το υλικό, αφηγήσεις, συνεντεύξεις, έργα που θα παραχθούν, ο χάρτης των παιδιών κτλ, θα αποτελέσουν το υλικό μιάς ταινίας μικρού μήκους, τεκμήριο της εμπειρίας τους και συμμετοχής τους στην έκθεση "A World not Ours".

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στo πλαίσιo της έκθεσης "A World Νot Ours” στο Art Space Pythagorion στη Σάμο, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου βασίζεται στο νόημα των έργων των 10 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παιδική ευαισθησία, την εφηβική τάση για "συμπάθεια" στο “‘Άλλο”, την σχέση των παιδιών με τις ειδικές συνθήκες στο νησί της Σάμου λόγω της προσφυγικής κρίσης, την ανάγκη για αλληλεγγύη, φιλοξενία, προσαρμογή στον κόσμο μας που αλλάζει.

Ο τίτλος της έκθεσης "A World not Ours" λειτουργεί σαν κίνητρο ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ότι ο κόσμος μας πρέπει να γίνει περισσότερο οικείος και ανεκτικός στους λαούς που έχουν την ατυχία να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, τα σπίτια τους, τις συνήθεις και τον πολιτισμό τους, συχνά και τους οικείους ανθρώπους τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε χώρες ξένες χωρίς να γνωρίζουν αν ποτέ θα γυρίσουν στον τρόπο της ζωής που άφησαν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στην πιθανότητα πως στην θέση τους θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς, όπως κάποτε ήσαν συγγενείς μας που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, που ξεκίνησαν την περιπέτεια μιας νέας ζωής φτιάχνοντας έναν κόσμο νέο.

Οι προτεινόμενες δράσεις εστιάζουν στην ευαισθησία, την κατανόηση εννοιών, την ανάληψη πρωτοβουλίας για βελτίωση της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, ενώ με αφετηρία τα έργα των καλλιτεχνών δημιουργούν ερεθίσματα για αφηγήσεις αντί σιωπής, για δημιουργία αντί αδράνειας, για πρόσκληση αντί εσωστρέφειας, για χιούμορ αντί λύπης, για δημιουργία ελπίδας αντί πένθους.


* ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 


Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Διδάχθηκε ζωγραφική, σχέδιο, θεωρία και ιστορία της τέχνης ενώ παρακολούθησε σεμινάρια Σύγχρονης Τέχνης και εκπαίδευσης στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι. Το 1998 έμεινε και εργάστηκε στο Σικάγο Η.Π.Α, εκθέτοντας έργα της και οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της ομογένειας. 

Το έργο της πραγματεύεται την υποκειμενικότητα και τη διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής έκφρασης, καθώς και τη σημασία της μνήμης στην τέχνη- ως εκ τούτου των αρχείων- τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για τη σύγχρονη τέχνη. 

Από το 2003 παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκπομπή Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, την μοναδική εδώ και χρόνια εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη. Έχει οργανώσει πλήθος διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία , ενώ έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. 

Η στενή της σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα μουσεία αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης τροφοδοτώντας την καλλιτεχνική της αίσθηση γύρω από μια νέα αντίληψη της εικαστικής δράσης μπροστά από την κάμερα και το μικρόφωνο. Συχνά χρησιμοποιεί στη δουλειά της μέσα όπως στούντιο, κάμερες, ήχους , φωτογραφία, μουσειακά αρχεία και εκθέματα, γραφή, αφήγηση.

Οι διαλέξεις της και τα εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από την σύγχρονη τέχνη είναι περισσότερο ζωντανές αφηγήσεις για την σχέση μας με την ανθρώπινη συνθήκη μέσα στους καιρούς που ζούμε και λιγότερο θεωρητικές προσεγγίσεις της Ιστορίας της Τέχνης.