AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Ιουλ 2017

Περιοδεία του Κ.Κ.Ε στην Πυροσβεστική της Σάμου


Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του Κ.Κ.Ε Σάμου πραγματοποίησε την Τετάρτη και την Πέμπτη 20 Ιουλίου περιοδεία στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρλοβάσου, στην κεντρική Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα της Σάμου.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν, μεταξύ άλλων, από την Παντάπαση Δήμητρα, Γραμματέα της Τ.Ε. και μέλος της κομματικής επιτροπής Αιγαίου, τον Φιλιππή Σταμάτη, μέλος της Τ.Ε. Σάμου και πρόεδρο του Νομαρχιακού τμήματος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Στην περιοδεία συμμετείχε ο Ανθυποπυραγός ε.α. Μιχαήλ Μιχάλης.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του Κ.Κ.Ε, "Στο πλαίσιο της περιοδείας έγιναν ομιλίες και συζήτηση με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών με κεντρικό άξονα την πολιτική κατάσταση στη χώρα και την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ και με ειδικότερες αναφορές στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δομές της πυροπροστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του Π.Σ. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Διοικητή Νομού των πυροσβεστικών υπηρεσιών και πυροσβεστικών κλιμακίων Σάμου και Ικαρίας Αντιπύραρχο Γιαννόπουλο Σωκράτη, την Διοικητή της Π.Υ. Αερολιμένα  Σάμου Επιπυραγό Λάη Λαμπρινή και τον υποδιοικητή Πυραγό Ελευθερόγλου Νικόλαο.  

Έγινε διανομή σχετικού υλικού του κόμματος και του ειδικού 4σελιδου φυλλαδίου που έχει εκδοθεί για το Π.Σ., καθώς επίσης κοινοποιήθηκαν οι δεκάδες παρεμβάσεις του κόμματος που έγιναν από αρχή του έτους για τα εργασιακά ζητήματα των υπαλλήλων του Π.Σ. και για θέματα πυροπροστασίας, υπό μορφή Επίκαιρων Ερωτήσεων, Τροπολογιών και Ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την επιβάρυνση των πυροσβεστών λόγω της αντιπυρικής περιόδου,  υπήρξε μαζική παρουσία και από υπαλλήλους που ήταν εκτός υπηρεσίας και ιδιαίτερα των υπαλλήλων της Π.Υ. Αερολιμένα όπου συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των υπηρετούντων υπαλλήλων της. Μάλιστα αρκετοί από τους πυροσβέστες εξήραν την στάση του ΚΚΕ απέναντι στα προβλήματα τους, τόνισαν ότι είναι το μόνο κόμμα που επισκέπτεται τακτικά τους εργασιακούς τους χώρους  και ανοίγει ουσιαστικό διάλογο για την πολιτική κατάσταση της χώρας, βοηθώντας και τους ίδιους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.      

Οι εκπρόσωποι του κόμματος εξήραν την προσφορά των πυροσβεστών, μονίμων, πενταετών και εποχικών, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η δική τους ατομική και συλλογική προσπάθεια, αποτελεί πλέον τη μόνη ουσιαστική προσφορά στην πυρασφάλεια της χώρας, κόντρα σε όλα τα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική με τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, πιστώσεις και προληπτικές παρεμβάσεις. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική αιτία για τους δεκάδες θανάσιμους τραυματισμούς που έχουν διαχρονικά συμβεί στο Π.Σ. και συνεχώς εντείνονται, όπως και η τελευταία τραγική περίπτωση του Δόκιμου Ανθυποπυραγού  Μουζακίτη Αριστείδη.  

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έδωσε με συνέπεια και θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών. Να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας με την εφαρμογή κανόνων υγιεινής  και ασφάλειας και την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Να χορηγηθούν οι απαραίτητες πιστώσεις που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργικότητα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ. 

Είναι το μόνο κόμμα που καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκαλυφθούν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί στην αποδόμηση της πυρασφάλειας μέσω της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης τομέων της, να μην ανασταλεί η λειτουργία δεκάδων Π.Υ. και Π.Κ. της χώρας. Ανέλυσε ότι  όλα τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, άσχετα από τις υποκριτικές αντιπαλότητες που εκφράζουν, γιατί είναι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της ντόπιας αστικής τάξης για τους επενδυτικούς της σχεδιασμούς, αλλά παράλληλα να δοθεί «ασφαλής» χώρος από αγωνιστικές διεκδικήσεις και «καθαρός» από εργασιακά δικαιώματα, για τις επενδύσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
    
Έγινε εκτενής ανάλυση στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές στο μισθολόγιο, το ασφαλιστικό και με ποιο τρόπο προωθείται η εφαρμογή της οδηγίας ΣΕΡΚΑΣ στο ωράριο των πυροσβεστών αλλά και γενικότερα των εργαζομένων της χώρας.  
    
Η αντιπροσωπεία  του κόμματος αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ελληνικό λαό η εμπλοκή της χώρας στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την περιοχή της εγγύς και μέσης ανατολής, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης, του Αιγαίου, της Κύπρου και γενικότερα όπου υπάρχει ενεργειακός πλούτος για εκμετάλλευση από τα διεθνή μονοπώλια.  Σχολιάστηκε ότι η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς και η διάθεση κατ’ έτος 4 δις ευρώ για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, ευνοούν τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης που έχει την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων.  
    
Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υπαλλήλους των τριών υπηρεσιών, έγινε εκτενέστατη αναφορά και συζήτηση στα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και την πυρασφάλεια του Νησιού με ιδιαίτερη έμφαση:

Στην έλλειψη προσωπικού συνέπεια και της μαζικής αποψίλωσης που έγινε από το υπάρχον προσωπικό των υπηρεσιών του Νησιού προς την Π.Υ. του αερολιμένα της Fraport. 
Στην επιβάρυνση που προκύπτει στον χρόνο εργασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση υπαρκτών συμβάντων αλλά και για προληπτικούς λόγους όπως και με την πρόσφατη περίπτωση της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ. 
Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Π.Κ. Καρλοβασίου και της Π.Υ. του αεροδρομίου, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης και τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών αυτών.
Στην έλλειψη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών αφού η απουσία τους δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στα προβλήματα του δικτύου των πυροσβεστικών υδροστομίων από την πλημμελή συντήρηση.  
Στα προβλήματα που προκύπτουν στην συντήρηση  του μηχανολογικού εξοπλισμού από την έλλειψη των σχετικών πιστώσεων. 
Στην μη χορήγηση των δικαιούμενων οδοιπορικών κυρίως όσων μετατέθηκαν για τα αεροδρόμια της Fraport  και στάλθηκαν για εκπαίδευση στην Αθήνα.  

Τέλος στις μεγάλες και ουσιαστικές ελλείψεις που αντιμετώπισαν εξ αρχής οι υπάλληλοι που κλήθηκαν να επανδρώσουν το αεροδρόμιο της Fraport  σε υποδομές και μέσα. Αλλά και στο έντονο κλίμα αυταρχισμού που βιώνουν από την πλευρά της διεύθυνσης του αεροδρομίου. Ειδικά αυτό το γεγονός αποτελεί δείγμα γραφής για το βαθμό υποτέλειας και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, απέναντι στις πολυεθνικές εταιρίες, που όχι μόνο εξαγοράζουν και εκμεταλλεύονται ό,τι με θυσίες δημιούργησε ο ελληνικός λαός και μάλιστα με δικά του χρήματα, αλλά λειτουργούν ως επικυρίαρχοι απέναντι σε κρατικούς λειτουργούς που δίνουν και την ζωή τους για την πυροπροστασία της χώρας και του ελληνικού λαού.  
   
Σχετική άποψη αποκόμισε και η ίδια η αντιπροσωπεία  του κόμματος από την προσπάθεια που έγινε από μέρους της διεύθυνσης του αεροδρομίου, ώστε να δυσχεράνει την είσοδο της στην Π.Υ. του αερολιμένα, απαιτώντας σχετική άδεια από το Αρχηγείο του Π.Σ. και φυσικά διαπίστωσε από πρώτο χέρι  τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης της Π.Υ. σε κοντέινερ. 
  
Η πολιτική και φυσική ηγεσία καθίσταται υπόλογη για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που δέχονται  οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι στην Π.Υ. Αερολιμένα Σάμου και καλείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής στην εσωτερική λειτουργία της Π.Υ. και να δημιουργούν κάθε είδους εμπόδια μέσα από ένα κλίμα ασφυκτικού και αυταρχικού έλεγχου των υπαλλήλων.    
   
Η αντιπροσωπεία του κόμματος δεσμεύτηκε απέναντι στους υπαλλήλους ότι θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.  
    
Οι εκπρόσωποι του κόμματος ζήτησαν από τους πυροσβέστες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις προς όφελος της αστικής τάξης και έχουν φέρει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση όλα τα λαϊκά στρώματα, τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Να σκεφτούν την πρόταση του ΚΚΕ για την λαϊκή εξουσία, ως τη μόνη διέξοδο που έχει ο ελληνικός λαός προκειμένου να κατακτήσει ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής από τον πλούτο που ο ίδιος παράγει. 
  
Κάλεσε τους πυροσβέστες να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να γυρίσουν την πλάτη στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που είναι συνυπεύθυνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επικαλέστηκαν την θετική εμπειρία που υπήρξε στο παρελθόν από τις αγωνιστικές δυνάμεις  του χώρου τους, αφού από τον αγώνα που διεξήγαγαν δόθηκαν λύσεις σε μία σειρά εργασιακά ζητήματα όπως οι παράνομες επιφυλακές και οι παράνομες μετακινήσεις στην Ικαρία κ.λ.π.  
   
Η αντιπροσωπεία του κόμματος δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προωθεί τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών και πως θα είναι πάντα στο πλευρό τους".