AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιουλ 2017

ΑΚΙΣ: Προβλήματα-προτάσεις για τους Μανωλάτες, Αγ. Κωνσταντίνο, Σταυρινήδες



Έγγραφα προς τη δημοτική Αρχή Σάμου με τα ζητήματα που απασχολούν τους κάτοικους των χωριών Μανωλάτες, Άγ. Κωνσταντίνος και Σταυρινήδες, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, κατέθεσε την Τετάρτη η δημοτική παράταξη Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ).

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΑΚΙΣ, δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Σίμος, "καταγράφηκαν αρκετά προβλήματα, κάποια από τα οποία επιδρούν αρνητικά στη ζωή των κατοίκων και στα οποία η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Προβλήματα που δυσκολεύουν σημαντικά τη διαβίωση των κατοίκων στα χωριά και αποτελούν την κυριότερη αιτία διαφυγής των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα".

Τα προβλήματα στις τρεις τοπικές κοινότητες που αναφέρει η ΑΚΙΣ είναι αναλυτικά τα εξής:

Μανωλάτες:

Φωτογραφία του Νίκου Αναστασίου

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό διαθέτει δύο δεξαμενές νερού μία δεξαμενή κλειστού τύπου περίπου 60 κυβικών μέτρων για ύδρευση και μία ανοικτού τύπου για άρδευση. Οι δύο δεξαμενές βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, η μία κοντά στην άλλη και τροφοδοτούνται δια φυσικής ροής με νερό από πηγές του όρους Καρβούνη.
Όταν υπερχειλίζει η δεξαμενή ύδρευσης το νερό πέφτει στην ανοικτή δεξαμενή άρδευσης. Η δεξαμενή ύδρευσης έχει παρουσιάσει εδώ και κάποια χρόνια ρωγμές και χάνει νερό. Το νερό δεν επαρκεί τους θερινούς μήνες για την ύδρευση των κατοίκων του χωριού, κάτι που για να αντιμετωπισθεί προτάθηκε να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο και το νερό της δεξαμενής άρδευσης, αφού προηγουμένως σκεπαστεί και καθαρισθεί η δεξαμενή.
Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των αναλύσεων καταλληλότητας του νερού, επίσης αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και η ίδια η πρόεδρος του χωριού για τις εξετάσεις του νερού. Ένα κομμάτι του δικτύου ύδρευσης, περίπου 500 μέτρα στην περιοχή Μάνα, είναι παλαιού τύπου και χρήζει αντικατάστασης
Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με το αποχετευτικό δίκτυο του χωριού οι οικίες στο ΝΔ τμήμα του χωριού. Έξω από το χωριό τα λύματα ρέουν ελεύθερα εκτός των σωληνώσεων του δικτύου αποχέτευσης και σε κάποιο σημείο διαπερνούν κάθετα έναν αγροτικό δρόμο.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα και δύο φορές το καλοκαίρι. Οι κάδοι απορριμμάτων είναι συγκεντρωμένοι στην είσοδο του χωριού, σε πρώτη θέα των επισκεπτών, φαινόμενο που για να εξαλειφτεί προτάθηκε να κατασκευασθεί ένα μικρό κλειστό υπόστεγο κάτω από το οποίο να τοποθετηθούν οι κάδοι.
Επίσης, οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. Παρά τα συχνά αιτήματα της προέδρου, ο Δήμος στέλνει εργάτες καθαριότητας στο χωριό μία με δύο φορές το χρόνο και συνήθως παραμονές κάποιου πανηγυριού ή κάποιας πολιτιστικής εκδήλωσης.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στον δημοτικό φωτισμό, πλην μίας μικρής καθυστέρησης στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το αγροτικό δίκτυο του χωριού είναι επί το πλείστον ορεινό με συνολικό ανάπτυγμα δρόμων περίπου 40 χιλιομέτρων. Τόσο η πρόεδρος, όσο και οι κάτοικοι ανέφεραν ότι από το Δήμο τους θυμούνται πάντα πολύ αργά, στο τέλος της περιόδου συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, δηλαδή κατά το μήνα Αύγουστο παρότι έχουν μεγάλες ανάγκες μετακίνησης από και προς τα κτήματά τους.
Σε αρκετά επικίνδυνα σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου απαιτείται να πέσει σκυρόδεμα, ενώ σε άλλα απαιτείται κατά καιρούς να γίνεται επιχωμάτωση με υλικό οδοποιίας. Η πρόεδρος ζήτησε να γίνει αρχική διάνοιξη ενός τμήματος οδού περίπου ενός χιλιομέτρου, ΝΑ του χωριού στην περιοχή Χούλη Κριθαράκια, προκειμένου να ενωθεί ο αγροτικός δρόμος που έρχεται από το χωριό Βουρλιώτες με το δρόμο που πηγαίνει προς το όρος Καρβούνη και το χωριό Σταυρινήδες.
Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι και θεωρείται ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία σε περίπτωση πυρκαγιάς, διότι αφενός λόγω της πυκνής βλάστησης κινδυνεύει άμεσα το χωριό, αφετέρου δεν θα μπορούν να μετακινηθούν τα επίγεια τμήματα πυρόσβεσης, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σε κάποιες επικίνδυνες στροφές αλλά και σημεία με απότομα υψόμετρα του κεντρικού δρόμου απαιτείται να τοποθετηθούν μπάρες προστασίας. Επίσης στον ίδιο δρόμο λίγο μετά τους Βαλεοντάδες, χρειάζεται να καθαριστούν και να σκυροδετηθούν τα ρείθρα απορροής των υδάτων, διότι με την παραμικρή βροχή δημιουργείται διάβρωση και γεμίζει επικίνδυνες πέτρες ο δρόμος.
Απαιτείται να καθαριστούν τα πολυσύχναστα μονοπάτια του χωριού και κυρίως το μονοπάτι από Βαλεοντάδες προς Παλιόμυλο. που χρησιμοποιείται πάρα πολύ από τους τουρίστες που επισκέπτονται το χωριό.
Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Εντός του χωριού σε ένα σημείο του τσιμεντοστρωμένου δρόμου, που έρχεται από την περιοχή Σαρδέλα απαιτείται να γίνουν άμεσα εργασίες επίστρωσης με σκυρόδεμα, προκειμένου να διορθωθούν οι καθιζήσεις και οι μεγάλες και επικίνδυνες λακκούβες.
Απαιτείται να επανατοποθετηθούν οι ξεκολλημένες πλάκες του πλακόστρωτου δρόμου στην πάνω γειτονιά του χωριού κοντά στη δεξαμενή.
Ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να συνδεθούν με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και τα σπίτια της ΝΔ πλευράς του χωριού, που δεν διαθέτει αποχέτευση.
Απαιτείται να γίνουν άμεσα ενέργειες αποκατάστασης των ρωγμών της δεξαμενής ύδρευσης, όπως επίσης και ενέργειες για να καλυφθεί η ανοικτή δεξαμενή άρδευσης, προκειμένου να ενωθεί με την δεξαμενή ύδρευσης και να περιορισθεί το φαινόμενο της λειψυδρίας που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες.
Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Μερικά εξ αυτών είναι άκρως επικίνδυνα και απειλούν άμεσα τους κατοίκους που μένουν πλησίον αυτών.
Προτάθηκε το κτίριο του σχολείου, που σήμερα χρησιμοποιείται μόνο ως εκλογικό κέντρο, να συντηρηθεί και να μετατραπεί σε παραδοσιακό και εικαστικό εργαστήριο - μουσείο.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία με δύο φορές περίπου το μήνα, χρόνος απαράδεκτος για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Δεν διαθέτονται συχνά εργάτες καθαριότητας, παρά τις αιτήσεις της προέδρου, οι  ελάχιστες φορές το χρόνο που διατίθενται είναι συνήθως παραμονές εορτών.
Εκφράστηκαν παράπονα για την μη αυθημερόν εξυπηρέτηση αιτημάτων των κατοίκων του χωριού από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίοι αναγκάζονται να επισκέπτονται ξανά και ξανά το Δήμο για απλές υποθέσεις τους. Προτάθηκε για παράδειγμα η έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων να γίνεται αυθημερόν, αφού προηγουμένως προηγείται τηλεφωνικό αίτημα των κατοίκων.


Άγιος Κωνσταντίνος:

Φωτογραφία του Σταμάτη Γούναρη

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Για την ύδρευση του χωριού υπάρχει μία μικρή δεξαμενή νερού, περίπου 50 κυβικών μέτρων, στην περιοχή Βαλεοντάδες, η οποία τροφοδοτείται από την πηγή της Μάζης. Το νερό φτάνει στους καταναλωτές δια φυσικής ροής, πλην της περιοχή του Άνω Αγίου Κωνσταντίνου που χρησιμοποιείται αντλία.
Στο παρελθόν είχε εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή νέας μεγαλύτερης δεξαμενής, αλλά μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έχει λάβει καμιά εξέλιξη. Παρότι η δεξαμενή είναι μικρή, δεν παρατηρούνται περιπτώσεις λειψυδρίας, λόγω της μεγάλης και συνεχής παροχής νερού από την πηγή. Για την άρδευση χρησιμοποιείται το νερό του ρέματος Βαλεοντάδων, το οποίο στέλνεται και στον κάμπο Βουρλιωτών.
Ζητήθηκε από τους κατοίκους να επεκταθεί το δίκτυο άρδευσης και στην περιοχή Πλατάνα, που δεν διαθέτει νερό άρδευσης. Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των αναλύσεων καταλληλότητας του νερού, επίσης αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος για τις εξετάσεις του νερού.
Το χωριό διαθέτει βιολογικό καθαρισμό για την επεξεργασία των λυμάτων, ο οποίος είχε μείνει ανενεργός για πολλά χρόνια λόγω βλάβης και τον τελευταίο χρόνο επισκευάσθηκε και επαναλειτούργησε. Τα λύματα κινούνται προς τον βιολογικό μέσω δικτύου σωληνώσεων με την βοήθεια αντλιών. Ο κεντρικός αγωγός λυμάτων χρήζει επιμελημένης συντήρησης και καθαρισμού, διότι από τα χρόνια που έχει να καθαρισθεί βουλώνει συχνά, κυρίως τους θερινούς μήνες που υπάρχει υπερκατανάλωση.
Επίσης, προτάθηκε να τοποθετηθεί στο κεντρικό δίκτυο, κοντά στο βιολογικό, βαλβίδα αντεπιστροφής λυμάτων, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται το δίκτυο όταν τίθεται σε λειτουργία μετά από πρόσκαιρες παύσεις να υπερφορτώνεται με τα υπάρχοντα και τα επιστρεφόμενα λύματα.


ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Ζητήθηκε από τους κατοίκους να τροποποιηθεί το πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων προκειμένου να περισυλλέγονται κάθε Σαββάτο και Δευτέρα για να μην μένουν οι κάδοι γεμάτοι το Σαββατοκύριακο που το χωριό δέχεται πολλούς επισκέπτες.
Δεν διατίθενται εργάτες καθαριότητας και τις ελάχιστες φορές που ο Δήμος διαθέτει εργάτες είναι παραμονές πανηγύρεων. Ο πρόεδρος αρκετές φορές αναλαμβάνει ο ίδιος με προσωπική απασχόληση ή με μεροκάματα που τα πληρώνει προσωπικά την καθαριότητα του χωριού.
Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ από το προσωπικό του Δήμου, ενώ κατά τον πρόεδρο υπολείπονται ακόμη 5 κάδοι καθαριότητας τους οποίους έχει ζητήσει από καιρό, αλλά ακόμη δεν έχουν χορηγηθεί στο χωριό.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Από τους ιστούς του δημοτικού φωτισμού της παραλίας λείπουν αρκετά καπάκια καλωδιώσεων, πράγμα που τους καθιστά επικίνδυνους για την ασφάλεια των παιδιών. Επίσης, οι ιστοί έχουν υποστεί διάβρωση από τη θάλασσα και αρκετοί εξ αυτών είναι ετοιμόρροποι.
Το χειμώνα έπεσε ένας ιστός και πάνω σε αυτόν σκόνταψε μία γυναίκα και έσπασε το χέρι της. Ζητήθηκε να γίνει προέκταση του δημοτικού φωτισμού από τα Πλατανάκια μέχρι την περιοχή Βαλεοντάδες. Υπάρχουν αρκετές καμένες λάμπες στις κολώνες της ΔΕΗ, ο πρόεδρος έχει ζητήσει αντικατάσταση εδώ και 4 μήνες περίπου.
Τέλος υπήρξαν έντονα παράπονα από τους κατοίκους ότι ενώ υπάρχουν στον παραλιακό δρόμο τόσες πολλές κολώνες και ιστοί δημοτικού φωτισμού, εντούτοις δεν βλέπουν να περπατήσουν, κάτι που οι κάτοικοι το αποδίδουν σε λανθασμένη σχεδίαση και στον χαμηλής έντασης φωτισμό.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα για την αγροτική οδοποιία, κυρίως για την πλημμελή συντήρηση των δρόμων από τους χειριστές μηχανημάτων, που κατά τους κατοίκους δεν κάνουν σωστά τη δουλεία που τους ανατίθεται. Οι κάτοικοι ζήτησαν κατά τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των δρόμων να υπάρχει αυστηρή επίβλεψη από μηχανικούς του Δήμου.
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι μετά την τελευταία έντονη βροχόπτωση χάλασε τμήμα του δρόμου στην περιοχή Δεληγιάννη και αφού δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Δήμο, αναγκάσθηκε να πληρώσει ο ίδιος ιδιώτη με χωματουργικό μηχάνημα για να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Ζητήθηκε να γίνει αρχική διάνοιξη αγροτικών – δασικών δρόμων σε δύο σημεία συνολικού μήκους περίπου 300 μέτρων στην περιοχή Δεληγιάννη και Μναστηράκι, για να ενωθεί ο Άγιος Κωνσταντίνος με υπάρχοντες αγροτικούς δρόμους που εξυπηρετούν πολλούς κατοίκους της περιοχής.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται να συντηρηθεί επιμελώς το πλακόστρωτο παραλιακό πεζοδρόμιο, διότι έχει υποστεί διάβρωση από το θαλασσινό νερό και έχουν αποκολληθεί πολλά τμήματα αυτού, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνο για τους πεζούς, ήδη το περασμένο καλοκαίρι είχε σημειωθεί ένα ατύχημα.
Τρία στενά δρομάκια κάθετα με τον παραλιακό δρόμο χρειάζονται να πλακοστρωθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο το συνολικό μήκος αυτών δεν ξεπερνά τα 300 μέτρα.
Πρέπει να συντηρηθεί το γήπεδο του μπάσκετ του χωριού που βρίσκεται σε κακή κατάσταση και να τοποθετηθούν δύο στεφάνια στις μπασκέτες.
Ζητήθηκε από τον πρόεδρο και τους κατοίκους του χωριού ο Δήμος να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της παραδοσιακής ταβέρνας «πλατανάκια», ένα όμορφο κτίριο που ανήκει στο Δήμο και παραμένει επί χρόνια κλειστό. Ένα αίτημα επίσης για την αξιοποίηση του κτιρίου αυτού είναι να δοθεί, μετά από τη συντήρηση και την επισκευή του, για χρήση στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού.
Ζητήθηκε, μέχρι να υλοποιηθεί η μελέτη προστασία και αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης του χωριού, να μεταφερθεί ο μόλος από την δυτική όχθη του ρέματος Βαλεοντάδων στην ανατολική όχθη, προκειμένου οι προσχώσεις που κατεβάζει το ρέμα να εναποτίθενται στην παραλία του χωριού και να μην χάνονται.
Ζητήθηκε να ληφθεί μέριμνα για τη διαπλάτυνση και την ενίσχυση της κεντρικής γέφυρας του Αγίου Κωνσταντίνου, ένα έργο που έχει μελετηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν έχει προχωρήσει.
Απαιτείται να τοποθετηθούν σήματα μείωσης της ταχύτητας στον παραλιακό δρόμο και να βρεθεί τρόπος ελέγχου των οδηγών που τρέχουν και καθίστανται επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πεζών, που περπατούν αμέριμνοι και απολαμβάνουν την βόλτα τους στην παραλία. Προτάθηκε να τοποθετηθούν κάμερες ή να τοποθετηθούν μειωτές ταχύτητας (σαμαράκια) στο δρόμο.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός δύο φορές τον μήνα, οι κάτοικοι ζήτησαν να τους επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα, όπως γινόταν και παλαιότερα.Στο χωριό έχει ανακαινισθεί ένα παλαιό ελαιοτριβείο και έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι κάτοικοι ζήτησαν να γίνει επισκέψιμο για το κοινό.
Στην περιοχή Πλατανάκια υπήρχαν παγκάκια για την ανάπαυση των επισκεπτών, αυτά κλάπηκαν και τρία εξ αυτών βρέθηκαν από την αστυνομία, αλλά για διαδικαστικούς λόγους παραμένουν από την Μεγάλη Δευτέρα στο τμήμα του Καρλοβάσου.
Σταυρινήδες:


Φωτογραφία του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Στο χωριό υπάρχουν δύο δεξαμενές νερού συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών περίπου, που τροφοδοτούνται από τις πηγές των περιοχών Σταμούλου και Ασπρούδας. Το δίκτυο για την ύδρευση και άρδευση είναι κοινό και υπάρχει επάρκεια ύδατος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, προ διετίας καθαρίστηκαν οι δεξαμενές και οι υδρομαστεύσεις των πηγών. 
Οι κάτοικοι του χωριού δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των αναλύσεων καταλληλότητας του νερού, επίσης αρκετό καιρό έχει να ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος για τις εξετάσεις του νερού. Προ ημερών είχαν έρθει σε γνώση των κατοίκων πρόσφατες αναλύσεις ύδατος αλλά όχι και σε γνώση του προέδρου, όπως θα έπρεπε και όφειλε να πράξει επίσημα ο Δήμος. 
Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα στο ρέμα Παλιάβουρος. Στη γειτονιά από οικία Βελώνη έως Αμπελάκι, περίπου 10 σπίτια, δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, ζήτημα που κατά τον πρόεδρο είναι επιτακτικής ανάγκης και προτεραιότητας. 
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα κάθε Τετάρτη. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι οι κάδοι είναι χωρίς καπάκια και δεν πλένονται ποτέ. Όλοι οι κάδοι απορριμμάτων είναι συγκεντρωμένοι στην είσοδο του χωριού, κάτω από την κοινότητα, σε κοινή θέα των επισκεπτών. Προτάθηκε η κατασκευή μικρού υπόστεγου για να μπουν οι κάδοι απορριμμάτων κάτω αυτού. 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Υπήρξαν παράπονα από κάτοικο που δεν έχει δημοτικό φωτισμό στο σπίτι του, παρότι έχει ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ και πληρώνει δημοτικά τέλη. Επίσης, ζητήθηκε να επεκταθεί ο δημοτικός φωτισμός και εκτός των ορίων του χωριού στον κεντρικό δρόμο προς το χωριό Μανωλάτες. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στον δημοτικό φωτισμό, πλην μίας μικρής σχετικά καθυστέρησης στην αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων. 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναφέρθηκαν προβλήματα στη συντήρηση του αγροτικού δικτύου, κυρίως από τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται μέχρι να έρθουν μηχανήματα του Δήμου και να αρχίσουν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Ήδη βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και ακόμη δεν έχει αρχίσει η συντήρηση των δρόμων. 
Προ δεκαετίας περίπου αναλήφθηκαν εργασίας βελτίωσης του αγροτικού δρόμου που ενώνει το χωριό με το χωριό Βουρλιώτες και είχαν μάλιστα είχαν κατασκευασθεί και 17 τεχνικά έργα απορροής όμβριων υδάτων σε ρεματιές. Το έργο όμως αυτό έμεινε ημιτελές και οι κάτοικοι ζήτησαν να συνεχισθεί προκειμένου να συνδεθούν τα χωριά της περιοχής με ένα ικανοποιητικό οδικό δίκτυο. 
Ζητήθηκε από τους κατοίκους να βελτιωθεί πεζόδρομος εντός του χωριού που οδηγεί προς το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. 
Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου, οι κάτοικοι το θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση. 
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
Αίτημα του προέδρου και των κατοίκων είναι η πλακόστρωση των μικρών δρόμων της κάτω γειτονιάς του χωριού. Επίσης αίτημα του προέδρου, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και επιτακτική ανάγκη είναι να συνδεθεί η πάνω γειτονιά του χωριού, περίπου 10 σπίτια, με το αποχετευτικό δίκτυο του χωριού. 
Απαιτείται η επισκευή της πλακόστρωτης αυλής του μνημείου και του τοιχίου, έξω από το σχολείο, που έπαθε ζημιά από τον κορμό του πλάτανου που υπάρχει εκεί.Εάν δεν επισκευασθεί άμεσα η ζημιά το πρόβλημα θα μεγαλώσει και θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα έξοδα για τις εργασίες αποκατάστασης.
Απαιτείται η συντήρηση και η βαφή του σχολείου και η αντικατάσταση του φθαρμένου πατώματος. Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά το μήνα περίπου, χρόνος απαράδεκτος για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι λόγω μη υπάρξεως συγκοινωνίας με το ΚΤΕΛ, να κατεβαίνουν από το χωριό με οποιοδήποτε άλλο μέσον για εξετάσεις και συνταγογραφήσεις. 
Στο χωριό λόγω της θέσεώς του και του υψομέτρου πέφτουν συχνά κεραυνοί, οι οποίοι καταστρέφουν τις ηλεκτρικές συσκευές των κατοίκων. Ο πρόεδρος αλλά και οι κάτοικοι του χωριού πρότειναν να μεριμνήσει ο Δήμος έτσι ώστε να προχωρήσει σε μελέτη και εγκατάσταση αλεξικέραυνου που να καλύπτει τις ανάγκες του μικρού χωριού τους. 
Ζητήθηκε από τους κατοίκους να γίνει καθαριότητα και αποψίλωση στο νεκροταφείο του χωριού. Πρέπει να αναληφθούν ενέργειες εκ μέρους του Δήμου προκειμένου να καταστεί δυνατή η λήψη του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος της Digea, σε όλα τα σπίτια.