"Κάθε χρόνο και χειρότερο, σαφώς σε αντιλαϊκή κατεύθυνση" χαρακτήρισε η Λαϊκή Συσπείρωση τον προϋπολογισμό του δήμου Σάμου για το 2018, που συντάχθηκε από τη δημοτική αρχή, η οποία "όχι μόνο πειθαρχεί στον δημοσιονομικό κόφτη και στις απειλές του «παρατηρητηρίου» κυβέρνησης και Ε.Ε., αλλά και υπερασπίζεται αυτή τη πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στη φτωχολογιά".
Πιο αναλυτικά, στην τοποθέτησή της μετά την υπερψήφιση του δημοτικού προϋπολογισμού, η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση τον χαρακτήρισε "πλασματικό γιατί παρουσιάζει την κρατική επιχορήγηση στο 67%, προσθέτοντας σ’ αυτή τα προνοιακά επιδόματα, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, τη μισθοδοσία του προσωπικού κλπ, που αποτελούν πάγιες υποχρεώσεις του κράτους, με τους δήμους απλώς να διαμεσολαβούν για την χορήγησή τους".
"Στην πραγματικότητα η επιχορήγηση του κράτους για τις ανάγκες των δημοτών σε έργα, υπηρεσίες κλπ παρουσιάζει μείωση κατά 60% και πλέον τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας τα ανταποδοτικά τέλη, την τοπική φορολογία κλπ που πληρώνουν οι δημότες σε βασική πηγή χρηματοδότησης του προϋπολογισμού. Οι πόροι αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με τις ανάγκες, γεγονός που αποτυπώνεται εύγλωττα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που μόνο κατ’ όνομα υφίσταται, αφού το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί τα επιλέξιμα από την Ε.Ε έργα του ΕΣΠΑ και κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις με το γνωστό και διαβλητό τρόπο των οριζόντιων δράσεων.
Να σημειωθεί ότι τον προϋπολογισμό εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν φέτος για πρώτη φορά και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας όμως την κριτική τους όχι στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική, αλλά στην αδυναμία να εισπραχθούν από τη δημοτική αρχή οι οφειλόμενες υποχρεώσεις των δημοτών".
Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων παρατάξεων, η Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι "η υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική ως μονόδρομο και η υπεράσπισή της που ρημάζει το λαό, οδηγεί στη «γιαλαντζί» αντιπολίτευση της ανταποδοτικότητας και της «εισπραξιμότητας» που στρέφεται κι αυτή στην οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στην παρέμβασή της ανέδειξε την πρόταση του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που έχει θεμέλιο την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, καθώς και το πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης στις σημερινές συνθήκες".