Φωτογραφίες: 902.gr |
Στη Σάμο περιόδευσε την Παρασκευή ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Το πρωί επισκέφτηκε το hotspot του νησιού, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Εκεί ενημερώθηκε από τη διοικήτρια, Μαρία-Δήμητρα Μουτσίκου, για την κατάσταση του Κέντρου, όπου, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 700 άτομα, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 3.500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, εκ των οποίων 500-600 παιδιά, τα 70 ασυνόδευτα.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "η ιατρική φροντίδα τους καλύπτεται μόνο από δύο γιατρούς που υπάρχουν στο Κέντρο, ενώ ούτε το νοσοκομείο της Σάμου μπορεί να βοηθήσει, αφού, λόγω των ελλείψεών του, δεν είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις ανάγκες των νησιωτών. Σύμφωνα με τη διοικήτρια, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται στην ενδοχώρα έως και 1.000 άτομα, κάτι ωστόσο που δεν γίνεται, αφού εκεί δεν υπάρχουν οι υποδομές για να τους φιλοξενήσουν".
Σε δηλώσεις του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε πως, "παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στον χώρο, η κατάσταση είναι απαράδεκτη». Όπως είπε, το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Γι’ αυτό θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες. Θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα τμήματα, ώστε να εκλείψουν εντελώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και, βέβαια, πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, να πάνε οι πρόσφυγες εκεί που θέλουν, να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, διότι μόνο το 0,4% είναι αυτό που θέλει να μείνει στην Ελλάδα και λιγότεροι ζητούν άσυλο να μείνουν στη χώρα μας".
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε, επίσης, για "τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε., με όλες τις συμφωνίες και τις απαράδεκτες νέες συνθήκες που έχουν υπογραφεί, που στην ουσία επιστρέφουν από την Ε.Ε. πρόσφυγες, οι οποίοι εκεί έχουν ενταχθεί και έχουν ενωθεί πλέον με τις οικογένειές τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, θα πρέπει να τελειώσει. Υπάρχει κίνδυνος και για την περιοχή. Δεν μπορεί για όλους αυτούς τους 3.500 ανθρώπους που είναι εδώ στοιβαγμένοι να υπάρχουν μόνο δύο γιατροί, ενώ την ίδια ώρα και στο νοσοκομείο της Σάμου υπάρχουν ελλείψεις για τον ντόπιο πληθυσμό, λείπουν θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών κλπ, οι οποίοι επιφορτίζονται και με την περίθαλψη τόσων χιλιάδων προσφύγων, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδων".
Αμέσως μετά ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, και με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική διοίκηση, λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως στην Παιδεία και την Υγεία, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πρωινή επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Σάμο:
Το απόγευμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ συμμετείχε σε σύσκεψη με εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Βαθύ.
Κατά τη συνάντηση κατατέθηκε πλήθος υπομνημάτων, αφού λόγω χρόνου δεν έγινε κατορθωτό να τοποθετηθούν όλοι.
Από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου η Βάσω Βρινιώτη αναφέρθηκε στις ατομικές συμβάσεις, στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία στο νησί.
Ο Σταμάτης Φιλιππής, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, μίλησε για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν οι λιγοστοί υπάλληλοι για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των κατοίκων της Σάμου.
Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, Νίκος Τρικαλινός, αναφέρθηκε στα προβλήματα στελέχωσης στο νοσοκομείο και σε Περιφερειακά Ιατρεία.
Η Ουρανία Αποστόλου πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, αναφέρθηκε στις ελλείψεις στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο καλείται να καλύψει επιπλέον ανάγκες των κατοίκων Φούρνων, Πάτμου, Ικαρίας, Λειψών και Λέρου. Ενδεικτικά, έκανε λόγο για αναισθησιολόγους ή παθολόγους που δουλεύουν ασταμάτητα 365 τον χρόνο, για απλήρωτους εργαζόμενους, εφημερίες που δύσκολα καλύπτονται ή χειρουργούς που μετά από επείγον χειρουργείο συνεχίζουν χωρίς διακοπή την εφημερία και το επόμενο 24ωρο κλπ. Κατάσταση που έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot στο Βαθύ είναι χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Ο Μιχάλης Μητσός, από το Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας του νησιού, αναφέρθηκε στα χαράτσια και τα χρέη που πνίγουν τους επαγγελματίες του κλάδου.
Η Μαργαρίτα Καρβούνη, πρόεδρος του Συλλόγου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, μίλησε για όσα βιώνουν οι υπάλληλοι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπογραφή λευκών χαρτιών αντί για συμβάσεις.
Οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων Σάμου αναφέρθηκαν στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που καθιστούν απαγορευτικό το να φθάσουν στην Αθήνα για γιατρούς.
Ο Τάκης Διαμαντίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου, μετέφερε την εικόνα της οριακής κατάστασης των σχολείων, αφού έχει να γίνει διορισμός 9 χρόνια. Παράλληλα, όπως είπε, οι αναπληρωτές αναγκάζονται να περιοδεύουν στα νησιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τσέπη τους, αλλά και για το εκπαιδευτικό έργο.
Η Ευανθία Ματθαίου, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι πάνω από 2.000 συνάδελφοί της, οι οποίοι δουλεύουν με 14 διαφορετικές μορφές εργασίας. Ξεχώρισε τα έξοδα μετακίνησης, αφού ένας εργαζόμενος μπορεί να δίνει μέχρι και 400 από τα 580 ευρώ του μισθού του για να μετακινείται από το Καρλόβασι στο Βαθύ.
Δείτε εικόνες από τη σύσκεψη αυτή:
Φωτογραφίες-κείμενο (σύσκεψης): 902.gr
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com