AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Νοε 2018

«Πέρασε» από τη Βουλή η ΠΝΠ για την παράταση στον μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση (Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο), καθώς και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Με αφορμή τη συζήτηση της ΠΝΠ για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν για ακόμα μία φορά ζήτημα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων.

«Παρόλο που οι έλεγχοι έχουν αποδείξει πως όλα έχουν γίνει με τη δέουσα διαφάνεια και οικονομική πολιτική, συνεχίζετε την ίδια τακτική» παρατήρησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστηρίζοντας ότι «όσο και αν ψάχνουν, τέτοια σκάνδαλα δεν πρόκειται να βρουν στη σημερινή κυβέρνηση». «Αδυναμίες μπορεί να μας βρείτε. Τέτοιου είδους σκάνδαλα δεν πρόκειται να μας βρείτε ποτέ» επέμεινε η κ. Παπανάτσιου. Η υφυπουργός επιφυλάχθηκε να κατατεθούν στοιχεία στην Ολομέλεια για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία για μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, εξήγησε ότι η Βουλή καλείται να επικυρώσει τα μέτρα τεσσάρων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες υπογράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή την παράταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που όλα αυτά τα χρόνια σήκωσαν το μεγάλο βάρος προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται, επίσης, για την ΠΝΠ που αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τις ΠΝΠ για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, είπε ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν βιώσει την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κρίσεις και να τις αποτρέψει. Επίσης, υποστήριξε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ήταν κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά και ότι το κόμμα του θα επανακαταθέσει την τροπολογία για να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ενώ κατήγγειλε ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι αναντίστοιχα με τις εικόνες ντροπής σε περιοχές όπως η Μόρια.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε μεγάλο θέμα το ζήτημα των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και τόνισε ότι το κόμμα του επανακαταθέτει την πρότασή του για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
«Έστω κι αν τα μέτρα για τους πυρόπληκτους είναι ημίμετρα, για την τραγωδία που συντελέστηκε - και μάλιστα ως αποτέλεσμα κυβερνητικής ευθύνης -, εμείς θα τοποθετηθούμε θετικά» επισήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, αναφερόμενη στη σύνδεση της αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ με το προσφυγικό, υποστήριξε πως είναι απαράδεκτη η λογική ότι η παράταση του μειωμένου συντελεστή δίνεται ως αντιστάθμισμα για την αποδοχή των επικίνδυνων και αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ, που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων, καταπατώντας τα δικαιώματά τους. «Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, χωρίς εξαίρεση, είναι δίκαιο αίτημα. Είναι μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών» παρατήρησε η βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία του κόμματός της για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης χαρακτήρισε αδιανόητο να ακουστούν αντιρρήσεις για την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν μία πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση. Τέλος, ζήτησε να μη ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος στην κυβέρνηση εκείνοι που ψήφισαν την αύξηση του ΦΠΑ από το 8%, 9% και 10%, στο 23%.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ανέφερε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ανακουφίζει τα νησιά, αλλά η άρση των προβλημάτων των νησιών απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ένα πλέγμα μέτρων για να υπάρξει άρση των ανισοτήτων που επικρατούν στη νησιωτική πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά τα προηγούμενα χρόνια δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, δεν διευκόλυνε εν τέλει τον καταναλωτή ή τον χρήστη υπηρεσιών στα νησιά.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο βουλευτής Δημήτρης Καβαδέλλας υπογράμμισε ότι οι νησιώτες έχουν καταστραφεί και «η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που οι άνθρωποι στα νησιά ανταλλάσσουν μία κότα με τέσσερα κιλά αλεύρι». Για το ύψος του ΦΠΑ κατηγόρησε αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση, και για την αύξηση που συντελέστηκε, και για την αλόγιστη μετανάστευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com