AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Νοε 2018

Για το κλείσιμο του hotspot της Σάμου συμφώνησαν οι φορείς του νησιού

Φωτογραφία από το era-aegean.gr

Με την πρόταση να κλείσει το ΚΥΤ της Σάμου (hotspot προσφύγων και μεταναστών) συμφώνησαν οι φορείς που παρευρέθηκαν  στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με πρωτοβουλία του δημάρχου Σάμου και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Το λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος Σάμου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν και η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου ως προς το μεταναστευτικό είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών δήλωσε ότι δεν έχει πάψει να τους απασχολεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη της Σάμου και οι επιπτώσεις που υπάρχουν λόγω αυτού.

Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποσυμφόρηση του νησιού, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στο Κέντρο, να τεθούν όροι λειτουργίας οποιασδήποτε νέας δομής (Κέντρο καταγραφής, παραμονής λίγων ημερών).

Το λόγο στην συνέχεια πήραν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις.

Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, τόνισε ότι πρέπει στις επόμενες 20 ημέρες ο υπουργός να μεταφέρει τουλάχιστον 3000 μετανάστες από την Σάμο στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να υπάρξει λόγος για την επικείμενη συνάντηση. 

"Ως περιφερειακή αρχή", δήλωσε ο κ. Κατρακάζος, "είμαστε υπέρ του να κλείσει το ΚΥΤ ή τουλάχιστον να είναι κλειστή δομή καταγραφής όπου θα μένουν για λίγες ημέρες μέχρι να οδηγηθούν στην ενδοχώρα". 

Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην επιστολή του κ. Βίτσα προς την Περιφέρεια σύμφωνα με την οποία θα πρέπει για οποιονδήποτε έλεγχο οι υπηρεσίες της να έχουν άδεια από τον υπουργό θέλοντας να καταδείξει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Περιφερειακή αρχή με τη λειτουργία των ΚΥΤ.

Μίλησαν επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών συλλόγων, των ξενοδόχων, των ενοικιαζομένων δωματίων, του δικηγορικού συλλόγου, του εμπορικού, της εστίασης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ενώ η πρόταση των υγειονομικών που υιοθέτησε και ο δήμαρχος κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε και έλαβε 18 ψήφους έναντι της πρότασης του Δημοτικού Συμβούλου της ΑΚΙΣ Αντώνη Σίμου που έλαβε 4 ψήφους. 

Λευκό ψήφισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Στεφανής.

Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει: "Να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Να κλείσει το ΚΥΤ στην Σάμο. Να υπάρχει ένας μικρός χώρος για καταγραφή, πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Οι μετανάστες να παραμένουν για λίγες ημέρες στο κέντρο και από εκεί να φεύγουν για την Ηπειρωτική χώρα".

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής:

"Η ανάγκη να κλείσει το ΚΥΤ στη Σάμο σίγουρα μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Και βέβαια ποιος δεν θα συμφωνήσει μετά τα δεινά που ζούμε σε αυτή την πόλη και σε αυτό το νησί ότι κανένα κέντρο δεν πρέπει να λειτουργεί παρά μόνο μια απλή καταγραφή και τίποτα άλλο. 

Όμως το ζητούμενο είναι πως θα οδηγηθεί ο μοναδικός αρμόδιος, δηλαδή το Υπουργείο Μετανάστευσης και η κυβέρνηση σε μα τέτοια απόφαση και πως θα καταφέρει η τοπική κοινωνία να την επιβάλει. 

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι άμεση ανάγκη να πιεστεί το Υπουργείο Μετανάστευσης για άμεση ουσιαστική αποσυμφόρηση μέσα στις επόμενες 15 μέρες και εάν αυτό δεν γίνει, ως κοινωνία να προχωρήσουμε σε δυναμικότερη διεκδίκηση".

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σάμου" επανέλαβαν ακόμη μια φορά την πάγια και σταθερή θέση της παράταξης και του ΚΚΕ , ότι:

"Πρέπει να σταματήσει τώρα χωρίς καθυστέρηση ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σε αντίθεση με την  συμφωνία Ε.Ε, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Τουρκίας που οδηγεί σ’ αυτόν, όπως από την αρχή είχαμε προειδοποιήσει.

Σ’ αυτή τη κατεύθυνση πρέπει άμεσα να κλείσουν τα χοτ σποτ και να μην κατασκευαστούν καινούργια , όπως επιχειρεί η κυβέρνηση στη Σάμο

Οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει απλά να καταγράφονται στα νησιά, να παίρνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας και να μεταφέρονται με ασφάλεια σε Κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα όπου να ολοκληρώνονται σε σύντομο διάστημα οι διαδικασίες ταυτοποίησης, έκδοσης διαφόρων πιστοποιητικών, των αιτήσεων ασύλου κλπ και να φεύγουν για τις χώρες προορισμού τους".

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίστηκε ακόμη μια φορά ότι: "Οι άνθρωποι που ξεριζώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και προσπαθούν να σωθούν καταφεύγοντας ως πρόσφυγες ή μετανάστες στη χώρα μας, πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες και τα οποία καταπατούνται ασύστολα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ , Ε.Ε) , τις κυβερνήσεις μέλη τους, ακόμη και από τον ΟΗΕ που υποτίθεται έπρεπε να μεριμνά για την εφαρμογή τους.

Οι εργαζόμενοι όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να δυναμώσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους και την συμπαράστασή τους στο δράμα τους. Στα πλαίσια αυτά η δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε Ερώτηση προς το δήμαρχο για μέτρα προστασίας των προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, όσο παραμένουν στις άθλιες συνθήκες του ΚΥΤ".

"Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφίσαμε μετά από πρόταση του δημάρχου την τοποθέτηση – πρόταση των υγειονομικών φορέων του νησιού (Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, Σύλλογος Ιατρικού & Επιστημονικού προσωπικού Νοσοκομείου Σάμου και του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο), η οποία συμπίπτει στα βασικά σημεία με την δική μας θέση και η οποία έγινε τελικά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το λαό του νησιού μας ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, η οποία είναι προς το συμφέρον των προσφύγων και μεταναστών - που σήμερα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες - και του Σαμιώτικου λαού, που βιώνει τις συνέπειες του εγκλωβισμού.

Από τη συνέπεια, την επιμονή και την αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση αυτού του πλαισίου θα κριθούμε όλοι μας", καταλήγουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή", Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ήταν η ακόλουθη:

"Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα και δυστυχώς με λάθος κινήσεις έχουμε παρατηρήσει ότι έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο μας. Συνεχώς βλέπουμε αύξηση ροών, συνεχώς βλέπουμε περισσότερους πρόσφυγες-μετανάστες να βρίσκονται στο νησί μας·  ξεκινήσαμε με 1000, πήγαμε 2000, 3000, 5000 και το ερώτημα είναι που φτάνει αυτή η κατάσταση. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ούτε θέλουν να μείνουν σε αυτό τον τόπο ούτε μπορούν να μείνουν στο νησί μας και ούτε πρέπει να μείνουν στο νησί μας· ούτε το θέλουν ούτε μπορούν ούτε πρέπει. Είμαστε νησιωτική Ελλάδα, δίπλα στην Τουρκία, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μείνει τόσος κόσμος εδώ.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι για μας: ούτε δεύτερο Hot Spot χρειαζόμαστε, ούτε μεγαλύτερο, και ίσως αν γίνεται και κανένα Hot Spot. Σίγουρα πρέπει να γίνει μια αποσυμφόρηση, πραγματική, έμπρακτη, όχι με κοροϊδίες. Να μένουν ελάχιστες μέρες εδώ όσοι έρχονται και να φεύγουν για την Ηπειρωτική Ελλάδα, και όχι να εγκλωβίζονται συνέχεια και να αυξάνεται το νούμερό τους. 

Βεβαίως όλο αυτό το ζήτημα, αυτό που δεν το έχουμε δει από την πρώτη μέρα, είναι ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά, ενάντια στον υπουργό, στην μεταναστευτική πολιτική, στο κράτος, σε όσους δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Ειδικά οι θεσμικοί άρχοντες, οι θεσμικοί φορείς θα έπρεπε από την πρώτη μέρα να είναι ενωμένοι και όλοι μαζί, στο γραφείο του υπουργού ή όταν ο υπουργός βρίσκεται εδώ στο νησί μας, να απαιτούνε το ίδιο και όχι ο καθένας από το διαφορετικό του μετερίζι να ζητάει το ίδιο πράγμα, αλλά με άλλα λόγια, και να τους μπερδεύουμε.

Ίσως το ζήτημα δεν είναι καθαρά τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι κρατικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο και γι’ αυτό όπως είπα πριν, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όλοι μαζί να ζητήσουμε το αυτονόητο, να το καταφέρουμε, και κατά την γνώμη μας δεν χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα γιατί έχουμε το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Άλλο το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, άλλο όλα τα άλλα. ‘Ότι είμαστε νησί, ότι έχουμε προβλήματα, ότι είμαστε μακριά από την Αθήνα.

Πρέπει να δείξουμε ότι δεν πάει άλλο, δεν αντέχει ο τόπος μας, το νησί μας, η πρωτεύουσα, όλο το νησί δεν αντέχει αυτό το ζήτημα. Αυτή η αποσυμφόρηση πρέπει, όχι πλέον με κοροϊδίες, να φανεί έμπρακτα. Αν μας πει ο υπουργός ότι τα 5000 άτομα σε 15 μέρες θα γίνουν 3000 άτομα, πρέπει να γίνουν 3000 άτομα. Αν δεν γίνουν 3000, δεν μπορεί εμείς πάλι να ξαναστέλνουμε άλλες επιστολές ή να ξαναπηγαίνουμε εκεί και πάλι από την αρχή. 

Αν δεν γίνουν, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πιέσουμε, να βρούμε τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε και εκεί αν είμαστε όλοι μαζί, όταν δεν θα γίνει επακριβώς αυτό που μας υποσχέθηκε, την άλλη μέρα ένα νησί να σταματάει να δουλεύει. Να κλείνουν τα πάντα, να κλείνουν τα σχολεία, να μην πηγαίνουμε στις δουλειές μας, να είναι όλα μαύρα. Μήπως και καταλάβουν, όταν μας κοροϊδεύετε εσείς, εμείς θα κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εφορία, ό,τι πρέπει να γίνει, μήπως και συνειδητοποιήσουν ότι δεν αντέχουμε άλλο.

Ελπίζω να είμαστε όλοι ενωμένοι, να ζητήσουμε τα αυτονόητα, που σίγουρα τα αξίζουμε για ένα τόπο που έχει μέλλον".


Πηγή: era-aegean.gr