AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Ιαν 2019

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι γενοβέζικες καστροπολιτείες της Σάμου!

Φωτογραφία από το Κάστρο της Λουλούδας: Μανώλης Θράβαλος

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τις, άγνωστες σε πολλούς, γενοβέζικες καστροπολιτείες της Σάμου φιλοξενεί το ιστολόγιο "Μπάλος" του Γιώργου Βαρβάκη!

Διαβάστε μέρος του αφιερώματος!

"Η Σάμος  περιήλθε στην εξουσία των Γενουατών   από το 1367 ως 1476 μ.Χ..

Πλήρωνε δε στους Ιουστινιάνους της Χίου 60 μάρκα αργυρίου, προκειμένου να λαμβάνει από αυτούς διοικητή (Έπαρχο).

Εκεί στα τέλη του 14ου αιώνα κι ενώ το νησί κυβερνούσαν οι Γενουάτες Μαονέοι, ο κόσμος υπέφερε από τις επιδρομές των πειρατών της Μελίτης, του Λιβόρνο, της Σαβοΐας και της Σαρδηνίας, αλλά και από τους  Ενετούς ανταγωνιστές των Γενουατών που με ληστρικό τρόπο λεηλατούσαν τα νησιά, που εξουσίαζαν οι Γενουάτες.

Οι κάτοικοι των παραλιακών χωριών όπως το Βαθύ, το Μαλαγάρι, το λιμάνι του Βουρκαρίου (μετέπειτα Μουλαμπραΐμ και σήμερα Ποσειδώνιο), το Κοκκάρι, η περιοχή Γούβα κοντά στο Νεοχώρι και το Καρλόβασι, προκειμένου να μη σκοτωθούν ή να μην αιχμαλωτιστούν και πωληθούν  σκλάβοι, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα κτήματά τους και αποσύρθηκαν στις κορφές του ορεινού συμπλέγματος της Αμπέλου ( Καρβούνη ) όπου έχτισαν οικισμούς τους οποίους σταδιακά οχύρωσαν για την ασφάλειά τους.

Τα κάστρα αυτά ήταν :

Φωτογραφία του Δημήτρη Κονδύλη

Το Κάστρο της Λουλούδας, δύο χιλιόμετρα πάνω το μοναστήρι της Βροντιανής (ύπερθεν της Κοκκαριανής Μονής, κατά Εμμ. Κρητικίδη) και νότια από το χωριό Βουρλιώτες.

Περιλάμβανε 250 περίπου σπίτια και ένα ναό βυζαντινού ρυθμού.


Φωτογραφία: iSamos

Το Κάστρο του Λαζάρου, βρίσκεται σε μια από τις πιο ψηλές κορυφές του Καρβούνη στα 1037 μέτρα [ ύπερθεν των Έξ γειτονειών - Εμ Κρητικίδης : Βαλεοντάδες, Άγιος Κωνσταντίνος, Μανολάτες, Σταυρινήδες, Νενέδες (Άμπελος) και Μαργαρίτες ]

Περιλάμβανε 500 περίπου σπίτια και ένα ναό βυζαντινού ρυθμού.

Φωτογραφία: Μανώλης Θράβαλος

Το Φρούριο στο Καστροβούνι, στη βορειοδυτική Σάμο πάνω και ανατολικά από το χωριό Κοντακέικα και δυτικά του φαραγγιού του "Κουρού-ντερέ"(ξηρόρρεμα), σε ύψος περίπου 700μ.

Περιλάμβανε 350 περίπου σπίτια και δυο ναούς.

Από τα σπίτια του φρουρίου αυτού, βγαίνει το συμπέρασμα ότι εδώ ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα του Επάρχου και του Επισκόπου.

Οι κάτοικοι που δεν μετακόμισαν στα καστροχώρια, αποτραβήχτηκαν στο εσωτερικό του νησιού και σχημάτισαν οικισμούς όπως τα Καρέικα ανατολικά του Μαραθοκάμπου, τους Σουρίδες, το Παλαιοχώρι απέναντι από τους Τσουρλαίους, τα Ζαχαρέικα νότια από το Καρλόβασι, γύρω από το ναΐδιο του αγίου Ιωάννου του Καψόκωλου, όπου εκεί προφυλλάσονταν από τις ληστρικές επιδρομές των άγριων και φονικών πειρατών.

Μικρά ερειπωμένα φρούρια βρίσκονται ακόμα κοντά στο Παλαιό Καρλόβασι, στο όρος Φτεριά και στο Ποτάμι (Γενοβέζικο Κάστρο).


Στην πολύ γραφική τοποθεσία "Ποτάμι", 3 χιλιόμετρα από το Καρλόβασι προς την ενδοχώρα, υπάρχει ένα μικρό φρούριο σε χαμηλό ύψωμα. Το έκτισαν οι Γενοβέζοι.

Το κάστρο είναι μικρό, σε όχι ιδιαίτερα οχυρή τοποθεσία και χωρίς ισχυρή οχύρωση, αλλά θα πρέπει να παρείχε επαρκή προστασία στις πειρατικές επιδρομές.

Δίπλα στο κάστρο υπάρχει ο βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης χρονολογούμενος από το 11ο αιώνα.

Πηγές:

Πραγματεία περί της ερημώσεως και του συνοικισμού της Σάμου - Υπό Εμμανουήλ Ι. Κρητικίδου

Σάμος: Βυζαντινά, Μεταβυζαντινά και μνημεία νεοτέρων χρόνων

ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ

iSAMOS



ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ"


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com