AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Ιαν 2019

Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους φωτοχρωμικούς φακούς


Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε φωτοχρωμικούς φακούς, σίγουρα θα έχετε δει από κοντά. Είναι οι φακοί εκείνοι που σκουραίνουν όταν εκτίθενται στο φως του ηλίου.

Αυτός είναι ο λόγος που μπορούν να σας διευκολύνουν στην καθημερινότητά σας, καθώς είναι πρακτικοί αλλά και αποτελεσματικοί για την προστασία των ματιών.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί κατασκευάζονται συνήθως από κάποιο πολυμερές και σπανιότερα από κρύσταλλο, ενώ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960.

Στη χώρα μας είναι υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια και από 2 πολύ γνωστές εταιρίες την RayBan και OAKLEY, οι οποίες κατασκευάζουν φωτοχρωμικούς φακούς υψηλής ποιότητας και καλύπτουν μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα βασικά

Τι είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Πρόκειται για φακούς οι οποίοι προσαρμόζονται δυναμικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού. Δηλαδή, αυτοί οι φακοί έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν όταν εκτείθονται στο φως του ήλιου και στην υπεριώδη ακτινοβολία UV. Όταν βρεθούν ξανά σε εσωτερικό χώρο επανέρχονται στην  στην αρχική, ‘’διάφανή’’ τους κατάσταση.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα λοιπόν είναι ότι  προσφέρουν διαυγή και ξεκούραστη όραση σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ παρέχουν και αποτελεσματική προστασία από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία και το μπλε φως.

Ray-Ban Aviator Evolve Photochromic RB3025 9065V9 58

Πώς λειτουργούν οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί μπορούν να αλλάζουν απόχρωση προς το πιο ανοικτό ή σκούρο λόγω μιας ειδικής χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί κατά την κατασκευή τους. Ο φακός διατηρεί τη σκούρα απόχρωσή του για όση ώρα παραμείνει εκτεθειμένος στο φως του ήλιου και στην υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν σταματήσει η έκθεσή του σε αυτά, τα φωτοχρωμικά μόρια που περιέχει ο φακός επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση και ο φακός γίνεται ξανά ‘’διάφανος’.

Τι χρώμα αποκτά ένας φωτοχρωμικός φακός όταν γίνεται σκούρος;

Τα χρώματα που μπορεί να αποκτήσει ένας το χρώμα στους φωτοχρωμικούς φακούς οράσεως είναι είτε φιμέ (γκρι) είτε καφέ ενώ στους φακούς ηλίου μπορεί να έχει και άλλα χρώματα όπως ροζ. Για να επιλέξετε εκείνο το χρώμα που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας, συμβουλευτείτε τον οπτικό σας.

OAKLEY Radar EV Path Photochromic OO9208-13


Ένας φωτοχρωμικός φακός σκουραίνει και όταν έχει συννεφιά;

Η ακτινοβολία UV διαπερνά τα σύννεφα, οπότε οι φωτοχρωμικοί φακοί σκουραίνουν ακόμη και με συννεφιά.

Πώς επηρεάζονται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και πόση ώρα χρειάζονται για να αλλάξουν απόχρωση οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Ο χρόνος που μεσολαβεί για να αρχίσουν να σκουραίνουν οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι μόλις 30 δευτερόλεπτα, ενώ αν παραμείνουν εκτεθειμένοι στην UV ακτινοβολία, χρειάζονται περίπου έως 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν τη πιο σκούρα απόχρωσή τους. Αντίστοιχα, όταν οι φακοί αυτοί βρεθούν μακριά από την ακτινοβολία UV, αποχρωματίζονται τελείως έπειτα από περίπου 2 λεπτά.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι πιθανόν να μην σκουραίνουν στο 100% των προδιαγραφών τους σε συνθήκες καύσωνα λόγω του τρόπου κατασκευής τους. Αντίστοιχα, ο χρόνος επαναφοράς των φωτοχρωμικών φακών από τη σκούρα απόχρωση στην εντελώς ‘’διάφανη’’ επιβραδύνεται, όταν εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ray-Ban Round Metal Evolve Photochromic RB3447 9065V7 50

Σκουραίνουν οι φωτοχρωμικοί φακοί στο αυτοκίνητο;

Οι απλοί φωτοχρωμικοί φακοί δεν ενεργοποιούνται όταν βρίσκονται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Αυτό μπορέι να συμβαίνει επειδή μπορεί το παρμπρίζ να μπλοκάρει την ακτινοβολία UV, χάρη στην οποία οι φακοί αλλάζουν απόχρωση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι ειδικοί τύποι φωτοχρωμικών φακών, οι οποίοι ενεργοποιούνται από το μπλε φάσμα του ορατού φωτός με αποτέλεσμα να είναι οι μοναδικοί φακοί που σκουραίνουν μέσα στο αυτοκίνητο. Η διαφορά με τους απλούς φωτοχρωμικους φακούς είναι ότι σε εσωτερικό χώρο δεν επανέρχονται στην αρχική ‘’διαφανή’’ τους κατάσταση αλλά διατηρούν μία απόχρωση, ανάλογα με την ποσότητα του μπλε φωτός που υπάρχει στο χώρο.

Σε ποιους απευθύνονται οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να έχουν ξεκούραστη και διαυγή όραση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου και αν βρίσκονται.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εμμέτρωπες (άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια διαθλαστική ανωμαλία), καθώς και από αμέτρωπες (άτομα με φυσιολογική όραση).

Οι φωτοχρωμικοί φακοί κατασκευάζονται είτε σε μονοεστιακούς είτε σε πολυεστιακούς και προσαρμόζονται σε όλους τους σκελετούς οράσεως. Επίσης, ενδείκνυνται για όσους έχουν συχνές μετακινήσεις από εσωτερικούς σε εξωτερικούς χώρους, σε παιδιά που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες και σε όσους αναζητούν ία πρακτική λύση προστασίας από την ακτινοβολία UV σε ένα και μόνο ζεύγος γυαλιών.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα;

Όχι, τους φροντίζετε όπως ακριβώς θα κάνατε για οποιοδήποτε φακό οράσεως ή ηλίου, καθαρίζοντάς τους με πανάκι καθαρισμού μικρο-ινών κάνοντας πάντα απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Για οποιαδήποτε συμβουλή χρειάζεστε για τα γυαλιά σας, τη χρήση τους και την εφαρμογή τους, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τα Οπτικά Ελευθερίου στο info@ulook.gr ή στο 22730 38265 (ώρες καταστημάτων). Θα χαρούμε να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας!

Οπτικά Ελευθερίου στην οδό Ιπποκράτη Ζαϊμη στο Νέο Καρλόβασι και 

Ηλεκτρονικό κατάστημα οπτικών ULook.gr

Οπτικά Ελευθερίου

Τηλ. 22730 38265

Ιπποκράτη Ζαΐμη, Νέο Καρλόβασι, Σάμος