Συνέντευξη στη εφημερίδα "Καθημερινή" έδωσε ο executive chef, Βαγγέλης Μπιλιμπάς, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της Τασούλας Επτακοίλη με τίτλο: "Η διαρροή μυαλών της κουζίνας".
"Την τελευταία δεκαετία, εκατοντάδες νέοι σεφ αποφάσισαν να ξενιτευθούν και από την Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας βρέθηκαν σε διάφορες χώρες, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης. Κάποιοι πέρασαν και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Το brain drain της κουζίνας...
«Γιατί φεύγουν, αφού ο τουρισμός μας πάει καλά και δουλειές στον κλάδο υπάρχουν πολλές;», θα ρωτήσετε. Σε αυτό απαντούν τέσσερις συμπατριώτες μας, από τις χώρες όπου εργάζονται ως σεφ: ο Βασίλης Ζαχαράκης από την Ελβετία, ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς από τη Νορβηγία, ο Γιάννης Σκοτίδας από τη Βρετανία και ο Γιώργος Κωνσταντινίδης από τη Σουηδία.
Βαγγέλης Μπιλιμπάς, Σεφ εστιατορίου «Symposium» στο Άρενταλ της Νορβηγίας:
«Μας κατέστρεψαν τα all inclusive»
«Να αναδείξουμε το καλό κομμάτι της γαστρονομίας μας, ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους ξένους», λέει ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς. |
Βρίσκεται με το ένα πόδι εντός Ελλάδας και με το άλλο εκτός. Τα τελευταία χρόνια, κάθε φθινόπωρο, με το που κλείνει το εστιατόριό του, τον «Κήπο της Αφροδίτης», στο Πυθαγόρειο Σάμου, ο Βαγγέλης Μπιλιμπάς φεύγει για το εξωτερικό. «Είναι δύσκολα τα πράγματα για τους περισσότερους σεφ, ακόμα και αν έχουμε δικό μας μαγαζί», εξηγεί.
«Τα χρήματα που κερδίζουμε δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας τους μήνες που δεν εργαζόμαστε, όπως συνέβαινε παλαιότερα». Τι φταίει γι’ αυτό; «Θα μιλήσω για το νησί μου», λέει ο κ. Μπιλιμπάς. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή μου έγιναν αll inclusive και μας έπνιξαν. Όταν οι τουρίστες τρώνε όσο θέλουν μέσα στο ξενοδοχείο τους, πόσοι θα βγουν έξω για φαγητό; Ετσι δεν καταστρέφονται μόνο τα δικά μας, μικρά μαγαζιά· πέφτει και ο πήχης της ελληνικής γαστρονομίας. Είναι δυνατόν να ταΐζεις τον πελάτη σου όλη τη μέρα με κόστος 5-6 ευρώ και να τον ταΐζεις καλά;».
Τζατζίκι σε τρεις υφές (κλασικό, παγωτό και μπισκότο), με «χαβιάρι» από Μοσχάτο Σάμου. |
Το 2019 βρήκε τον Σαμιώτη σεφ στη Νορβηγία, στην παραθαλάσσια πόλη Αρενταλ και στο εστιατόριο «Symposium». Εκεί μαγειρεύει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με ένα διεθνές δημιουργικό... τουίστ: στιφάδο αλλά με γαρίδες, μουσακά θαλασσινών, τόνο φιλέτο τατάκι με πατατοσαλάτα και σος με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Στα τέλη της άνοιξης θα επιστρέψει στη Σάμο. Θα το παλέψει ξανά. Πώς; «Μοναδική απάντηση στην κρίση είναι η ποιότητα. Να αναδείξουμε το καλό κομμάτι της γαστρονομίας μας, ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους ξένους».
Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com