AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Φεβ 2019

Πώς φοράμε σωστά τους φακούς επαφής


Απλά βήματα για να εφαρμόσετε σωστά τους φακούς επαφής σας και να έχετε μια υγιή και άνετη όραση. Η εφαρμογή των φακών είναι εύκολη αρκεί να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές και τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.

Βήμα 1

Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας.

Χρησιμοποιήστε σαπούνι με ουδέτερο pH που δεν περιέχει λιπαρά συστατικά, λοσιόν ή αρώματα.

Στεγνώστε τα χέρια σας με πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι ή υπολείμματα.

Βήμα 2

Ανοίξτε τη συσκευασία.

Κάθε φακός είναι συσκευασμένος σε αλουμινένιο κάλυμμα. Μη χρησιμοποιήσετε το φακό εάν διαπιστώσετε ότι η συσκευασία του είναι ανοιχτή ή κατεστραμμένη. Η διοπτρική ισχύς του φακού , δηλαδή ο βαθμός διόρθωσης της όρασής σας με φακούς επαφής,  αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Είναι πιθανό ο εφαρμοστής σας να σας έχει συνταγογραφήσει διαφορετική διοπτρική ισχύ για κάθε μάτι, οπότε να είστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσετε το σωστό φακό. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, εισάγετε το φακό ξεκινώντας πάντα από το ίδιο μάτι (δεξί ή αριστερό). 

Ανακινήστε ελαφρά τη συσκευασία  πριν το άνοιγμα. Τραβήξτε το αλουμινένιο κάλυμμα. Αδειάστε το περιεχόμενο μέσα στην παλάμη σας, ή εάν χρειαστεί, βγάλτε απαλά με το δείκτη σας το φακό έξω από τη συσκευασία. Mη χρησιμοποιείτε ποτέ τσιμπιδάκι φρυδιών, βεντούζα, αιχμηρά αντικείμενα ή τα νύχια σας για να αφαιρέσετε τους φακούς από τη θήκη τους ή από τα μάτια σας. Ποτέ μη βάλετε ένα φακό στο μάτι σας εάν διαπιστώσετε κάποιο ελάττωμα.

Βήμα 3

Ελέγξτε το φακό

Τοποθετήστε το φακό στο δείκτη σας και ελέγξτε το φακό στο φως. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός είναι καθαρός και ενυδατωμένος και δεν υπάρχουν εκδορές, αμυχές ή ξένα σωματίδια στην επιφάνεια του φακού. Μη χρησιμοποιήσετε τους φακούς εάν διαπιστώσετε κάποιο ελάττωμα. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήστε ένα νέο φακό.

Βήμα 4

Ελέγξτε ότι ο φακός είναι από τη σωστή μεριά

Εάν τοποθετήσετε από τη λάθος πλευρά το φακό στο μάτι σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία ή ανεπαρκή διόρθωση της όρασής σας. Στη σωστή πλευρά, ο φακός πάνω στο δάχτυλό σας θα πρέπει να μοιάζει με μπολ. Όταν ο φακός μοιάζει περισσότερο με πιάτο είναι στη λάθος πλευρά και θα πρέπει να τον γυρίσετε από τη σωστή πλευρά.

Βήμα 5

Τοποθετήστε το φακό στο μάτι σας

1) Τοποθετήστε το φακό στην άκρη του δείκτη σας. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι στεγνά, αλλιώς ο φακός θα “κολλήσει” στο δείκτη και θα είναι δύσκολο να τον τοποθετήσετε στο μάτι σας.

2) Τοποθετήστε το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού κοντά στις κάτω βλεφαρίδες και τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο.

3) Χρησιμοποιήστε το δείκτη ή το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού σας για να ανασηκώσετε το πάνω βλέφαρο.

4) Τοποθετήστε μαλακά το φακό πάνω στο μάτι σας.

5) Κοιτάξτε προς τα κάτω αφήνοντας ελεύθερο το κάτω βλέφαρο πρώτα και μετά το πάνω.

6) Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας. Ο φακός θα επικεντρωθεί στη μέση του ματιού. Προσπαθήστε να μην τρίψετε τα μάτια σας.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Βήμα 1

Πλύνετε, ξεπλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας.

Βήμα 2

Βλεφαρίστε πλήρως αρκετές φορές.

Τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός βρίσκεται στο μέσο του ματιού σας. Κοιτάξτε ψηλά, κρατώντας το κεφάλι σας σταθερό. Με το μεσαίο δάχτυλο τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο.

Βήμα 3

Γλιστρήστε το φακό προς τα κάτω.

Ενώ κοιτάτε προς τα πάνω, χρησιμοποιήστε το δείκτη σας και γλιστρήστε το φακό από τον κερατοειδή (κέντρο) προς το κάτω μέρος του ματιού σας (λευκό μέρος).

Βήμα 4

Αφαιρέστε το φακό.

Ενώ συνεχίζετε να κοιτάτε προς τα πάνω, πιάστε ελαφρά το φακό ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας και τραβήξτε τον προς τα έξω για να τον βγάλετε. Εάν φοράτε φακούς επαφής ημερησίας αντικατάστασης πετάξτε τους μετά την αφαίρεση. Εάν φοράτε φακούς επαφής μηνιαίας αντικατάστασης τοποθετήστε τους φακούς στη θήκη.

Επαναλάβετε τα βήματα 2 με 4 με τον άλλο φακό.

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS :

  • Ελέγχετε τα μάτια σας καθημερινά. Τα μάτια σας πρέπει να φαίνονται υγιή, να νιώθετε άνετα και να έχετε καθαρή όραση. Εάν όχι, αφαιρέστε τους φακούς αμέσως και επικοινωνήστε με τον εφαρμοστή σας. Ασυνήθιστα συμπτώματα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες επιπλοκές.
  • Ποτέ μην αφήνετε τους φακούς επαφής να έρθουν σε επαφή με μη αποστειρωμένα διαλύματα (συμπεριλαμβάνεται το νερό της βρύσης και το σάλιο), καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
  • Μη χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής σας όταν κολυμπάτε (Συμβουλευτείτε τον εφαρμοστή σας).
  • Εφαρμόστε τους φακούς επαφής πριν χρησιμοποιήσετε make up και αφαιρέστε τους πριν το βγάλετε.
  • Αποφύγετε τη χρήση σπρέι (λακ) κοντά στα μάτια σας φορώντας τους φακούς επαφής, γιατί αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς.
  • Ξεπλένετε τη θήκη των φακών σας καθημερινά με αποστειρωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού ή με φρέσκο διάλυμα απολύμανσης και συντήρησης και αφήνετέ την ανοιχτή να στεγνώνει στον αέρα. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή πιθανής μόλυνσης.
  • Μη χρησιμοποιείτε φακούς επαφής ή προϊόντα απολύμανσης και συντήρησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους.

Οπτικά Ελευθερίου στην οδό Ιπποκράτη Ζαϊμη στο Νέο Καρλόβασι και 

Ηλεκτρονικό κατάστημα οπτικών ULook.gr

Οπτικά Ελευθερίου

Τηλ. 22730 38265

Ιπποκράτη Ζαΐμη, Νέο Καρλόβασι, Σάμος