AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Δεκ 2013

Τα παιδιά του Πυθαγορείου στο "Αρχιπέλαγος"


Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα στη Σάμο η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Πυθαγορείου, πραγματοποίησε δύο πιλοτικά εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά. 

Το πρώτο  ραντεβού δόθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου, όπου οι άνθρωποι του Αρχιπελάγους, με εργαλεία το παιχνίδι και δημιουργικές δραστηριότητες γνώρισαν στα παιδιά βασικές περιβαλλοντικές έννοιες όσον αφορά το οικοσύστημα και τις λειτουργίες του και κάνοντας ένα θεωρητικό ταξίδι στο νησί της Σάμου τα παιδιά έμαθαν για την μοναδική χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει.

 


Η επόμενη συνάντηση έγινε στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους, στον Μεσόκαμπο. Μετά από μία σύντομη ξενάγηση στον χώρο της βάσης, οι μαθητές έμαθαν για τις μεθόδους έρευνας και παρατήρησης στο πεδίο, και ευθύς αμέσως ξεκίνησαν την εξερεύνηση, στην ιδιαίτερου κάλλους και περιβαλλοντικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος περιοχή των Αλυκών. Εκεί, είχαν την τύχη να κάνουν πράξη αυτά που μάθαμε, παρατηρώντας τον υπέροχο πληθυσμό των εξωτικών φλαμίνγκο, που κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Σάμου, για να περάσουν το χειμώνα. 


Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη, αλλά δυστυχώς ο καιρός αιφνιδίασε όλους και η βροχούλα ανάγκασε τα παιδιά και τους μεγάλους να γυρίσουν στην βάση του Αρχιπελάγους νωρίτερα απ’ ότι είχε σχεδιαστεί.

Παρά το γεγονός ότι τα σχέδιά της ξενάγησης σε ένα μικρό βαθμό ανατράπηκαν, τα παιδιά αλλά και οι ερευνητές του "Αρχιπελάγους" το διασκέδασαν πολύ και έτσι αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους από την νέα χρονιά, στο χώρο που το Ινστιτούτο συνδιαμόρφωσε με το Πανεπιστήμιο Σάμου, το Μανιάκειο κτίριο στην πόλη της Σάμου. 

 
Επίσης, η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Αρχιπελάγους σκοπεύει να επεκτείνει την δραστηριότητά της σε όλα τα σχολεία της Σάμου, ώστε τα παιδιά να μάθουν μέσω του παιχνιδιού και των δημιουργικών δραστηριοτήτων τον φυσικό, μοναδικό πλούτο του νησιού. Αυτά τα πιλοτικά εργαστήρια, στην ουσία αποτελούν μία πρώτη κίνηση μιας ευρύτερης επιθυμίας των εθελοντών και των ερευνητών του Αρχιπελάγους να έρθουν σε επαφή με την τοπική κοινωνία και να καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία της επόμενης γενιάς.