AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Αυγ 2014

Το 40ο φεστιβάλ Κ.Ν.Ε - Οδηγητή στην πόλη της Σάμου


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην πόλη της Σάμου το 40ο φεστιβάλ Κ.Ν.Ε-Οδηγητή.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ήταν ποικίλες, και έγιναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πλατεία Δημαρχείου, όπου ξεδιπλώνονταν με φωτογραφίες, αφίσες και ταμπλό, η 40χρονη ιστορία του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την επίδειξη Kick Boxing από μαθητές της σχολής του Π. Λιάκου.


Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τους μαθητές Νίκο Γκέβρο και Σταύρο Βασιλείου, η συλλογική ερευνητική εργασία των μαθητών του νησιού που πήραν μέρος στον διαγωνισμό της Κ.Ν.Ε, με τίτλο "οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;". Τα παιδιά ξεδίπλωσαν την ιστορία της προσφυγιάς στη Σάμο, ενώ η εργασία τους συνοδευόταν από οπτικό υλικό.

Σε μια σύντομη αναδρομή στο φεστιβάλ Κ.Ν.Ε - Οδηγητή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό της η Ρίτα Καρβούνη εκ μέρους της Τ.Ε Σάμου του Κ.Κ.Ε. :"…ήταν τα παιδιά της ΚΝΕ, με χτιστάδες, μαραγκούς, σιδεράδες, μπογατζήδες, ζωγράφους και ποιητές… που παίρναν σκουπιδότοπους όπως το άλσος Περιστερίου,  και τα κάναν πνεύμονες πράσινου… Τα κάναν κόκκινες πολιτείες. Χωρίς χρήματα και χορηγούς με καθαρά μάτια και χέρια στήναμε και στήνουμε κάθε χρόνο αυτές τις γιορτές, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με συλλογική προσπάθεια, δίνοντας πλέον από υστέρημά μας και όχι από το περίσσευμα που δεν υπάρχει…", είπε χαρακτηριστικά.
 

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Θανάσης Παπαθανασίου, στέλεχος της Κ.Ν.Ε που είπε μεταξύ άλλων: "Είναι ανάγκη σήμερα σε κάθε χώρο δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και στα χωριά, στην εκπαίδευση και στη κατάρτιση να συγκροτείτε, να δυναμώνει μια ευρύτερη πρωτοπορία μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δημιουργώντας παντού εστίες διεκδίκησης, ανάβοντας παντού τη φλόγα του αγώνα και της αλληλεγγύης. Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει.  Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα".

"Και η τέχνη πρέπει, σ’ αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων ν΄ αποφασίσει…"

Με τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ από τις "Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια", μελοποιώντας ποιήματα όπως τη "Μαρία Φαρράρ", "Σε σκοτεινούς καιρούς", "Καρχαρίες", "Μπαλάντα για την έγκριση του κόσμου" κ.ά. το συγκρότημα "Τρικυμία εν υδρία", παρουσίασε μια μουσική παράσταση, ενάντια στο φασισμό. Ακολούθησαν από το συγκρότημα κι άλλα μελοποιημένα ποιήματα από τον Κουρτ Βάιλ όπως "Η Τζένη των πειρατών", "Αlabama song" κ.ά.


Στην μελοποίηση, ενορχήστρωση και ηλεκτρική κιθάρα ήταν ο Νίκος Καρβούνης. Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν επίσης η Χριστίνα Χαρτζανιώτη (φωνητικά), Μάνος Γαλανής (φωνητικά, μπάσο), Γεωργία Κουρκουμέλη (πλήκτρα), Γιώργος Πασαγιάννης (ντραμς), Γιώργος Αλεξάνδρου (ηλεκτρική κιθάρα), Λεωνίδας Φώτης (ηλεκτρονική μουσική).

Τέλος η Κατερίνα Δημάκη με το μπουζούκι της έπαιξε και τραγούδησε ρεμπέτικα τραγούδια.

Επόμενος σταθμός του φεστιβάλ στη Σάμο θα είναι στις 5 Σεπτεμβρίου στο Καρλόβασι.