AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Αυγ 2014

Αποζημίωση για θύματα του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα"!

Φωτογραφία από το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα": Κώστας Θωκταρίδης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του επιδίκασε αποζημίωση σε συγγενή θυμάτων του ναυαγίου του "Εξπρές Σάμινα", 14 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν!

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 το πλοίο "Εξπρές Σάμινα" προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου, λίγο έξω από το λιμάνι, βυθίστηκε και πήρε μαζί του 80 ζωές.

Ακολούθησαν ποινικές δίκες μέχρι τον Άρειο Πάγο, καθώς και αγωγές αποζημίωσης από τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν.

Άλλοι συγγενείς δικαιώθηκαν και έλαβαν τις αποζημιώσεις, ενώ για άλλους εκκρεμούν ακόμα.

Μετά το τραγικό συμβάν ένα ανήλικο παιδί (εγγόνι) που έχασε και τον παππού και τη γιαγιά του στο ναυάγιο διεκδίκησε από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο εφάπαξ αποζημίωση, όπως δικαιούται από τον νόμο.

Η αποζημίωση που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές είναι 20πλάσια του μισθού του ναύτη επιβατηγού πλοίου, όπως αυτή καθορίζεται από τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών του έτους 2000, η αποζημίωση πρέπει να ανέρχεται περίπου στις 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, το Ν.Α.Τ έχει την υποχρέωση να καταβάλει την σχετική αποζημίωση στις περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων. Και αυτό, γιατί ποσοστό από τα εισιτήρια των επιβατών και των αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία πηγαίνει στο Ν.Α.Τ για τον σκοπό αυτό.

Όμως, τον Δεκέμβριο του 2000 το Ν.Α.Τ απέρριψε το αίτημα του ανήλικου για καταβολή αποζημίωσης. Από τότε ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια του εγγονού, που ευτυχώς μετά από 14 χρόνια δικαιώθηκε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την αρνητική για τον ανήλικο απόφαση του Ν.Α.Τ, ενώ επέβαλε εις βάρος του Ν.Α.Τ δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ.

Πηγή: newsit.gr