AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Απρ 2016

Συγκέντρωση ΕΚΣ και ΕΟΣΣ κατά του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς


Την αγωνιστική πρωτοβουλία του νεοσυσταθέντος Αγροτικού Συλλόγου Σάμου και της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου για κινητοποίηση την Τετάρτη 20 Απριλίου «ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που στην ουσία διαλύει τους Συνεταιρισμούς και τους μεταλλάσσει σε Ανώνυμες Εταιρείες» χαιρετίζει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Όπως αναφέρει το ΕΚΣ, «στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση, με μία υπουργική απόφαση, καταργεί τους Αναγκαστικούς Συνεταιρισμούς Σάμου, Χίου, Κοζάνης και Σαντορίνης και τους μετατρέπει σε "ελεύθερους συνεταιρισμούς",  εντάσσοντάς τους  σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό-φορολογικό, χιλιάδες αγρότες (αμπελουργοί, μελισσοκόμοι, ελαιουργοί κ.ά.) θα ξεριζωθούν βίαια από τη γη τους και σε λίγο καιρό θα προστεθούν στην ουρά της ντροπής, στο 1.500.000 εκατομμύριο ανέργους.

Τα παραπάνω θα σημάνουν ειδικά για τη Σάμο τεράστιο πλήγμα στην οικονομία του νησιού και στους 3.000 συνεταιρισμένους αγρότες.

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας και των εργατών, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, των νέων.  Γιατί οι εργαζόμενοι του νησιού μας, μέλη των σωματείων μας, είναι  ταυτόχρονα και αγρότες για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Επιπλέον απαιτούμε οι αγρότες μας να μείνουν στα χωράφια τους για να παράγουν προϊόντα υγιεινά και φτηνά που θα θρέφουν τον λαό. Σε άλλη περίπτωση, θα γεμίσει ο τόπος με εισαγόμενα, πανάκριβα και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα…»
υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, το ΕΚΣ, που καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 9 το πρωί στην ΕΟΣΣ.

«Προετοιμαζόμαστε για τη 48ωρη απεργία, όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

Εργάτες-αγρότες-ΕΒΕ-φοιτητές ενωμένοι θα βγούμε νικητές»
καταλήγει το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

* Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καλεί σε «ξεσηκωμό», ώστε «να μη περάσει το αντισυνεταιριστικό νομοσχέδιο».

Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σε ένα ακόμη ανοσιούργημα σε βάρος των συνεταιρισμένων αγροτών. Πιστή στις αντιαγροτικές επιταγές των μονοπωλιακών ομίλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο οδηγεί σε διάλυση τους Συνεταιρισμούς και τους μεταλλάσει σε Ανώνυμες Εταιρίες, δίνοντας το δικαίωμα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με την αγροτική παραγωγή να γίνουν κάτοχοι μεγάλων μετοχικών πακέτων.

Δηλαδή, σε ‘απλά ελληνικά’, παραδίδει ό,τι έχτισαν με τον κοινό τους μόχθο οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες σε υποδομές, ακίνητη περιουσία, μηχανολογικό εξοπλισμό, τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα την προσωπική τους εργασία, στα νύχια μεγαλοεπιχειρηματιών να τα εκμεταλλευτούν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

…Αυτό για τη Σάμο, τους αγρότες-αμπελουργούς, την ΕΟΣΣ, τους εργαζόμενους και συνολικά για την οικονομία του νησιού, θα σημάνει τεράστιο πλήγμα. Σε πρώτη φάση, θα μειωθεί δραματικά η παραγωγή, θα εξαναγκαστούν σε εγκατάλειψη των αμπελώνων τους εκατοντάδες παραγωγοί, θα θιγούν καίρια τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, θα πληγεί η αξιοπιστία του προϊόντος στη διεθνή αγορά και το κυριότερο απ’ όλα το εισόδημα που μοιράζονταν σε χιλιάδες αγρότες θα περάσει στα χέρια των λιγοστών μετόχων που θα σπεύσουν να αγοράσουν κοψοχρονιά τις μετοχές…»
υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ Σάμου.