Foto door Nikos Chatziiakovou |
Het is het huis van Hera en de plaats die onderdak bood aan Herodotus en Aisopus. Het was een belangrijk handelscentrum in het Egeïsche zeegebied in de oudheid en een grote zeemacht die in contact kwam met belangrijke culturen uit het Middellandse zeegebied.
Het kent geen toeval dat de grote historicus Herodotus het eiland het meest belangrijke vond van alle Griekse en barbaarse steden. Het was het centrum van de Ionische beschaving en heeft dagen van onbeschrijflijke prestige gekend. En dit prestige heeft het eiland nooit verlaten.
Het kent geen toeval dat de grote historicus Herodotus het eiland het meest belangrijke vond van alle Griekse en barbaarse steden. Het was het centrum van de Ionische beschaving en heeft dagen van onbeschrijflijke prestige gekend. En dit prestige heeft het eiland nooit verlaten.
Zelfs vandaag de dag nog maakt het feit dat het eiland vlakbij de kust van Klein-Azië ligt het een verbindingsschakel tussen twee beschavingen die met hun eigenaardigheden geen belemmering vormen voor de samenleving, samenwerking en vriendschap van de volken.
Als mythische geboorteplaats van Hera, herbergt Samos het kustdorp Heraion, het grootste heiligdom van Griekenland volgens Herodotus, uitsluitend toegewijd aan de godin en beschermvrouwe van het huwelijk en de vrouwen.
Van de 155 gigantische kolonnen staat er vandaag de dag nog maar eentje overeind, indicatief voor de grootte van deze plek van godsdienstige verering die gebouwd is op de ruïnen van minstens drie heiligdommen die vòòr die tijd op die plaats stonden.
Samos is een plek met een welig tierende begroeiing. Alles rondom u in het maagdelijke natuurlijke landschap is gemaakt van kleuren en licht.
En elke voetstap is een ontdekking. Of u zich nu bevindt in de overweldigende bergen, zoals de Kerkis en de Ambelos – met de winterse alpische temperaturen en de onophoudelijke regenbuien – of in de grotten, de kloven en de rivierbeddingen; de omgeving van Samos doet u denken aan het Griekse achterland in miniatuur.
Beklim de Kerkis van Votsalakia naar Marathokambos tot aan zijn top, naar Vigla, op 1400 meter hoogte. Meer dan 1400 soorten zeldzame planten, waarvan veel inheems en tientallen soorten roofvogels, zullen uw voetstappen omlijsten.
Slenter door de dorpen, over de oude keiwegen, om van dichtbij de Toren van Sarakinis te zien, een majestueus gebouw uit de 16e eeuw, een werkelijke vesting uit die tijd.
Bezoek de kloosters van Zoodochou Pigis Ailliotissas, van Agia Zoni met de belangrijke bibliotheek en van Timios Stavros met de indrukwekkende troon. Maak de klim naar het klooster van Panagia Sarantoskaliotissa, gebouwd aan de ingang van de grot van Pythagoras. Toen de tiran Polykratis besloot om hem uit de weg te ruimen, vond de grote filosoof daar een schuilplaats.
Het geologische reliëf van Samos vormt een uitdaging voor degenen die per mountain bike het eiland willen verkennen. Elke zomer zijn steeds meer fietsers te zien, volledig uitgerust voor hun kleine avonturen.
De plaatselijke fietsers spreken af bij het architectonisch gezien originele kerkje van Agios Ioannis, boven het kiezelstrand van Potamos en toeren naar Karlovasi, Agios Konstantinos en Kokkari.
De observeerders van de wilde vogelfauna nemen plaats vlakbij de biotoop van Alyki of bij het meer Glyfada om de reigers, de kroeskoppelikanen en de roze flamingo’s te fotograferen die daar uitrusten, voordat ze met hun trektocht beginnen.
Wanneer de flamingo’s de lucht invliegen in de schemering, raken hun kleuren verstrikt met het rood van de zonsondergang; dat is werkelijk een feest om te zien en zal voor altijd in de reisherinneringen van de bezoeker gegrift staan.
En wanneer de hitte als een deken het eiland bedekt, gaan de kenners vroeg in de morgen op pad om naar de watervallen van Karlovasi te gaan. De grootste van de twee is vijf meter hoog en om deze te zien moet u de 60 houten traptreden omhoog klimmen tot aan de open plek in het bos met het panoramische uitzicht.
In Pythagorio, gebouwd op de ruïnen van de antieke stad van Samos, bevindt zich datgene dat veel mensen het achtste wonder van de oudheid noemen. En de werktuigbouwkundigen zijn het hier mee eens. In 550 v. Chr. nam de architect Efpalinos de taak op zich om om een tunnel te bouwen met een lengte van 1036 meter, in opdracht van de tiran Polykratis, om de twee zijden van de berg te verenigen en om de hoofdstad van Samos van toentertijd van water te voorzien.
Dit protytoype aquaduct diende onzichtbaar te zijn voor vijanden zodat ze het niet zouden kunnen vernietigen en de bewoners van Samos zonder water zouden komen te zitten. Efpalinos was zo’n belangrijke ingenieur dat hij, met alleen wiskundige berekeningen, tegelijkertijd begon met het uitgraven van beide kanten van dit tweemondige aquaduct!
Een decennium later kwamen de twee werkploegen elkaar tegen in het midden van de stenen massa zonder ook maar de geringste afwijking!
Om zijn slaven – arbeiders te stimuleren was Efpalinos zelfs een belofte aangegaan waar hij zich ook aan hield: zodra het project voltooid was, schonk hij hen de vrijheid. Het project van een authenthieke mechanologische genie...
Om zijn slaven – arbeiders te stimuleren was Efpalinos zelfs een belofte aangegaan waar hij zich ook aan hield: zodra het project voltooid was, schonk hij hen de vrijheid. Het project van een authenthieke mechanologische genie...
De grove lijnen van Samos houden niet op bij de belangrijke monumenten en de historische vertellingen. Noch bij de bergen en de wandelroutes. Samos is bovenal een modern eiland. Het is een eiland met kraakheldere, georganiseerde stranden, zoals dat van Tsamado, Lemonakia, Votsalakia in Marathokambos, Chrysi Ammos (die zijn naam meer dan eer aan doet) en Psili Ammos waar de bewoners van Samos zeggen dat je er in de ochtend de hanen van Turkije kunt horen.
Voor de sportievelingen wordt op het strand van Livadaki maar ook in Potokaki in Pythagorio elk jaar een beach volley-toernooi georganiseerd. Voor rust en onbelemmerd contact met de natuur zijn Mikri Tsambou, Kerveli en Seitania de beste opties.
Samos is een plek met vele gezichten. Het eiland is kosmopolitisch wanneer men verblijft in Vathy, Kokkari of Pythagorio. Het eiland is eenzaam wanneer men Marathokambos, Kerveli of Mykali prefereert. Het eiland leent zich voor nachtbraken en uitbundige feesten, maar ook voor vredigheid; ideaal voor rust, overpijnzing en ontspanning.
En om het gehemelte te strelen is de beste mogelijkheid om alle variaties van de Muskaatwijn van Samos te proeven tijdens het wijnfeest dat wordt georganiseerd in de eerste tien dagen van augustus in Vathy.
Hier koopt u alleen het glas en u vult het zo vaak u wilt – of zo vaak u het aankan. De wijn van Samos heeft zo zijn eigen geschiedenis. Het Vaticaan had ooit zijn eigen wijnmakerij op het eiland en tegenwoordig is door de Katholieke Kerk het privilege afgestaan om kerkwijn te produceren voor de Heilige Eucharistie.
Hier kun je alleen ontrouw zijn aan de Muscaat door de lokale ouzo of souma te drinken, die wordt gemaakt van dezelfde druif als de beroemde wijn. Niemand vertrekt uit Samos zonder een fles maagdelijke olijfolie en een pot tijmhoning met zich mee te nemen.
Dit is Samos. Elke bocht op de weg is een ontdekking. Een vruchtbare, gastrvije grond, die het ritme van de natuur weet te volgen, maar ook om het verlangen van de mensen naar echt amusement te vervullen. Vooral in augustus, met het muziekfestival “Manolis Kalomoiris” of het festival “Heraia – Pythagoria” met veel voorstellingen in het antieke theater van Pythagorio, van de lente tot aan de herfst.
Het rockfestival dat meestal in Heraio wordt georganiseerd voor een weekend in de zomer. En natuurlijk het dorpsfeest van de Transfiguratie van Christus in Pythagorio in augustus, waar de bewoners en de bezoekers in de haven genieten van het magische schouwspel van vuurwerk.