AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

27 Ιαν 2018

Εορτασμός του Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου στη Μονή Μεγάλης Παναγίας Σάμου


Εορτάστηκε  και φέτος πανηγυρικά στην Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας Σάμου η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου με μικρά αγρυπνία το βράδυ της 24ης προς 25η Ιανουαρίου (20:00-01:00).

Την αγρυπνία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Φλεβάρης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Ζώνης, ο οποίος έχει πλέον την επιμέλεια και την φροντίδα της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας.

Στο τέλος της ιεράς αγρυπνίας, κατά την οποίαν έψαλαν μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας, ο π. Αμφιλόχιος μίλησε εν συντομία για την σπουδαία πνευματική φυσιογνωμία του τιμωμένου ιερού πατρός και ευχαρίστησε εγκαρδίως τους ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι παρά το δριμύ ψύχος των ημερών έσπευσαν από το Βαθύ, το Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο, τον Μαραθόκαμπο και από άλλα μέρη της Σάμου στην Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας, προς τιμήν του "ακροτάτου νού της Θεολογίας", όπως λέει και η υμνογραφία του Αγίου Γρηγορίου.

Πριν από τη διανομή του αντιδώρου ο π. Αμφιλόχιος ανακοίνωσε το πρόγραμμα της λειτουργικής ζωής της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας, εν όψει του Τριωδίου και της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας προσφέρθηκε το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της μνήμης των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, μεμονωμένα ή από κοινού έχει ευρεία απήχηση στα ακριτικά Νησιά, της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, καθώς υπάρχουν πολλοί Ιεροί Ναοί και Παρεκκλήσια επ’ ονόματί τους, παλαιές εικόνες τους ακόμη και ιερά Λείψανά τους, ενώ παλαιές εκδόσεις των έργων τους από τον 17ο και 18ο αιώνα κοσμούν τις ενοριακές και μοναστηριακές μας βιβλιοθήκες.

Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας