AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Αυγ 2018

Συναυλία μουσικής μπαρόκ στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου στις 12/8


Με τη συναυλία μουσικής μπαρόκ από την Ιταλία του 17ου αιώνα με τίτλο "Hortus Conclusus" συνεχίζεται την Κυριακή 12/8 το 9o Samos Young Artists Festival (for English click here) που ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο.

Μουσική θα παίξει το "Latinitas Nostra baroque ensemble", υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου

Το μουσικό σύνολο "Latinitas Nostra baroque ensemble" αποτελείται από τους:

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (Διεύθυνση και τσέμπαλο),

Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο),

Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε),

Φανή Αντωνέλου (σοπράνο) και

Δώρα Μπάκα (mezzo-σοπράνο)

Η συναυλία θα αρχίσει στις 20:30.

Εισιτήρια: 5€ / Δωρεάν είσοδος σε: Παιδιά, Φοιτητές, Ανέργους

ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος σπούδασε Τσέμπαλο με τη Μαργαρίτα Δαλμάτη (Άριστα παμψηφεί, Πρώτο Βραβείο και Αριστείο). Συνέχισε στο Παρίσι με τους S. Romeo και O. Baumont, στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με τους K. Gilbert και S. Rampe, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Conservatoire της Γενεύης με την Christiane Jaccottet. Έχει συμμετάσχει ως Βοηθός Μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις μπαρόκ όπερας για τις εταιρείες MDG και Decca. 

Αναπτύσσοντας σε πλάτος και βάθος το ρεπερτόριό του, από μαδριγάλια των αρχών του 16ου αιώνα έως ύστερες κλασικές όπερες, ίδρυσε το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, με τους οποίους κυκλοφόρησε τον δίσκο Lamento, με την ιταλίδα μεσόφωνο Romina Basso, και Dilettanti, με τον ισπανό κoντρατενόρο Xavier Sabata, που απέσπασε το βραβείο Melomano de Oro. 

Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra στην ηχογράφηση ενός διπλού CD (Olimpiade), που απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως μαέστρος, συνεργάζεται συχνά με τα σύνολα Armonia Atenea (FestSpiele Halle, Theater an der Wien), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Irish Baroque Orchestra και Bach Consort Wien. Οι εμφανίσεις του στο εγγύς μέλλον περιλαμβάνουν τις όπερες Siroeτου Hasse στο Θέατρο του Φεστιβάλ Μπαϊρόιτ και Fairy Queenτου Purcell στην Εθνική Λυρική Σκηνή. 

ΙΑΣΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ


Ο Ιάσων Ιωάννου γεννήθηκε στη Δράμα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο και τις ανώτερες θεωρητικές σπουδές του στην Ελλάδα με Άριστα παμψηφεί και διάκριση Εξαιρετικής Μουσικής Ερμηνείας. Μεταξύ 2003-2006, με υποτροφία από το Trinity College of Music στο Λονδίνο, υπό την καθοδήγηση της Susan Sheppard, απέκτησε Master και Postgraduate Advanced Diploma, με ειδίκευση στο Mπαρόκ Tσέλο και τη μουσική ρητορική. Του απονεμήθηκαν τα βραβεία City Livery Prize 2004, Wilfred Stiff Prize 2004 και Edgar TP Comley Prize for Excellence 2005. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως Junior Fellow στο Trinity College of Music και περιόδευσε με το σύνολο Melopoetica, δίνοντας συναυλίες δωματίου σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Νότιο Αφρική. 


Ως σταθερό μέλος των συνόλων μουσικής Μπαρόκ Latinitas Nostra και Ex Silentio, και της Καμεράτας, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και συμπράττει τακτικά με ορχήστρες όπως: Armonia Atenea, Orchestra of the Age of Enlightenment, Balkan Baroque Band, Aldeburgh Baroque Orchestra, The Suffolk Players και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ως σολίστ και ως continuo στο Mπαρόκ Tσέλο και τη Viola da gamba, έχει ηχογραφήσει  για το θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τις εταιρείες MDG, Decca, Aparté και Deutsche Grammophon, με την Καμεράτα (Armonia Atenea) υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τους Latinitas Nostra. Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στα θερινά σεμινάρια του Μουσικού Χωριού στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΤΊΓΚΑΣ




Ο Δημήτρης Τίγκας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Σπούδασε μοντέρνο κοντραμπάσο, αρχικά με τον Evgeny Bratushka στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και έπειτα με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Τον Σεπτέμβριο 2006 μετοίκησε στο Άμστερνταμ, όπου και σπούδασε βιολόνε (πρόγονο του κοντραμπάσου) με τη Maggie Urquhart. Είναι απόφοιτος (Bachelor's και Μaster's) του Ωδείου του Άμστερνταμ. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δώσει πλήθος συναυλιών, με συμφωνικές ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και σχήματα ηλεκτροακουστικής μουσικής. Είναι τακτικό μέλος των σχημάτων παλαιάς μουσικής: Latinitas Nostra, Ex Silentio και Armonia Atenea, καθώς και της κολλεκτίβας Medea Electronique.

ΦΑΝΉ ΑΝΤΩΝΈΛΟΥ


Η Φανή Αντωνέλου είναι νικήτρια του Διεθνούς Grand Prix Maria Callas στην κατηγορία Ορατόριο–Lied (2005). Απέσπασε επίσης δύο πρώτα βραβεία Frankfurter Mendelssohn (2008 και 2009), και ήταν φιναλίστ στον διαγωνισμό τραγουδιού Schubert und die Musik der Moderne στο Graz (2009).
Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τη μεσαιωνική και πρώιμη Μπαρόκ μουσική μέχρι τη σύγχρονη. 

Έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σύνολα MusicAeterna, Lautten Compagney, Il Gusto Barocco, Ensemble La Fenice, L'Arpa Festante, Armonia Atenaea, Solistenensemble Stimmkunst, Munich Bach Choir & Orchestra, Ensemble Sarband, Barockorchester Le Chardon, Arsys Bourgogne, Latinitas Nostra, Ex Silentio, SWR Vokalensemble. 

Τον Σεπτέμβριο 2012 συμμετείχε ως Susanna στην πολυσυζητημένη ηχογράφηση των Γάμων του Φίγκαρο από τον Θεόδωρο Κουρεντζή και την ορχήστρα MusicAeterna για τη Sony Classical, που απέσπασε βραβείο Echo για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας (17ος/18ος αιώνας) της χρονιάς 2014. Πρόσφατα ηχογράφησε με το μουσικό σχήμα Ex Silentio έργα των τροβαδούρων Raimbaut de Vaqueiras και Elias Cairel, που δραστηριοποιήθηκαν στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204.

Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, το Μέγαρο Μουσικής και τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Rossini στο Wildbad, καθώς και με το Θέατρο και την Όπερα Τσαϊκόφσκι του Περμ της Ρωσίας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ


Η Θεοδώρα Μπάκα σπούδασε στη Γερμανία και αποφοίτησε από την Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Αννόβερου.

Με έναρεπερτόριο που εκτείνεται από τη μεσαιωνική και μπαρόκ μουσική έως τον Mozart και τον Rossini, νοιώθει εξίσου άνετα με τα ρομαντικά Lied και τη σύγχρονη μουσική. 

Εμφανίστηκε ως σολίστ σε σημαντικά λυρικά θέατρα, όπως Théâtre des Champs Ėlysées, Theater an der Wien, Teatro Nacional de São Carlos Lisbon, Markgräfisches Opernhaus Bayreuth, Handel Festspiele, Arriaga Theater Bilbao, Perm State Tchaikovsky Opera, έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θεόδωρος Κουρεντζής) και σύνολα όπως οι Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), Atalante (Erin Headley) και Ex Silentio. Έχει επίσης εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου και ρεσιτάλ τραγουδιού στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.


Έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της τόσο στον ρόλο της Άλκηστης, στην πρώτη ηχογράφηση της όπερας Arianna in Cretaτου Handel (Diapason d’Or) υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, όσο και για τη σειρά CD Reliquie di Roma, με θρήνους του 17ου αιώνα από τη Ρώμη, σε διεύθυνση Erin Headley (Diapason d’Or). Στις δισκογραφικές της κυκλοφορίες με το σύνολο Complesso Barocco περιλαμβάνονται οι όπερες Alessandro e Tolomeoτου Domenico Scarlatti και Giove in Argo του Handel, μία έκδοσησεDVD της όπερας Motezuma του Vivaldi, δύο άλμπουμ μεσαιωνικής μουσικής (Nell’ Autunno di Bisanzioκαι Mneme(Ex Silentio) και ένας δίσκος παραδοσιακής ελληνικής μουσικής με τίτλο Myrtate.

Λίγα λόγια για το Samos Young Artists Festival

Όπως κάθε χρονιά το φεστιβάλ στοχεύει να χτίσει γέφυρες μέσω της μουσικής και να γκρεμίσει τις διακρίσεις μεταξύ των μουσικών ειδών αλλά και των ανθρώπων, ζήτημα μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρο για ένα παραμεθόριο νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως η Σάμος, εκεί όπου συναντιούνται Ανατολή και Δύση. Κατά την παράδοση του φεστιβάλ, εμφανίζονται στην ίδια σκηνή Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί, ανάμεσα σε μια πλειάδα διεθνών καλλιτεχνών.

"Σας καλωσορίζουμε στο θαυμάσιο αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου, όπου πριν 2500 χρόνια ο Πυθαγόρας συνέθεσε τους νόμους της Μουσικής και της Φυσικής. Για μία ακόμη χρονιά φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να συγκεράσουμε διαφορές και αντιθέσεις. Να απολαύσουμε κλασική μουσική και τζαζ, όπερα και φολκλόρ. Να γνωρίσουμε από κοντά διακεκριμένους καλλιτέχνες καθώς και νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο που ξεκινούν μια υποσχόμενη καριέρα. 

Εδώ στη Σάμο, στη μεθόριο Ανατολής και Δύσης, θα υπερβούμε τα σύνορα και θα χτίσουμε μουσικές γέφυρες, συνδυάζοντας καθιερωμένες αξίες και φρέσκους ήχους. Η μουσική φέρνει κοντά όλους τους ανθρώπους, σε όποια πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική κοινότητα και αν ανήκουν. Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στον κόσμο σε επτά ημέρες!", δηλώνουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ, Masha Ilyashov και Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος.


Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com