AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Αυγ 2018

Μήνυμα του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου για την εορτή της Μεταμορφώσεως


Εγκύκλιο για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την 194η Επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιος. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρει τα εξής:

"Γιορτάζουμε και φέτος πανηγυρικά τα γεγονότα της 6ης Αυγούστου 1824, τότε που οι Σάμιοι, ενωμένοι και με την εξ ύψους δύναμη και βοήθεια του Σωτήρος Χριστού κατάφεραν να αποκρούσουν τον οθωμανικό στόλο και να διατηρήσουν την ελευθερία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της πολυαγαπημένης μας Σάμου. Και γιορτάζουμε την τοπική εθνική εορτή μας την ημέρα της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, συνδυάζοντας, όπως είθισται να συμβαίνει στο λαό μας, την θρησκευτική και την εθνική γιορτή.

Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής είναι γνωστά σε όλους μας, και από τους ετήσιους εορτασμούς της επετείου, και από την μελέτη της ιστορίας. Εκείνο όμως που σπανιότερα σημειώνεται είναι τα ηθικά και εθνικά διδάγματα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ηρωική εκείνη εποχή. Διδάγματα ερμηνευτικά της ιστορικής εκείνης συγκυρίας, αλλά και χρήσιμα για την οριακή και κρίσιμη περίσταση την οποία βιώνουμε.

Το πρώτο μήνυμα των γεγονότων της 6ης Αυγούστου 1824 είναι η ενότητα του λαού. Το θαύμα εκείνο της επιβολής του θελήματος και της ικανοποίησης των δικαίων του λαού ενός μικρού νησιού απέναντι στις αντίθετες προβλέψεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής οφείλεται στο ότι οι συμπατριώτες μας ήταν ενωμένοι και αποφασισμένοι, γι’ αυτό και δικαιώθηκαν. Αυτό επίσης δείχνει και την δύναμη που αντλούν οι λαοί, όταν υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους, όπως ακριβώς συνέβη και κατά τη σαμιακή επανάσταση του 1821, όπου οι Σάμιοι ενωμένοι, αντλώντας δύναμη από το δίκαιο αίτημά τους, κατάφεραν πράγματα φαινομενικά ακατόρθωτα, ακριβώς επειδή ήταν ενωμένοι και πίστευαν στην επιτυχία του κοινού στόχου τους.

Ένα δεύτερο μήνυμα είναι η εμμονή των αγωνιστών του 1821 στην παράδοση του Γένους. Στον αγώνα εκείνο πρωτοστατούσε η Εκκλησία, και ακολουθούσε ο πιστός λαός του Θεού. Τόσο σε εθνικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο, οι πρωταγωνιστές της επανάστασης, με πρώτο τον αρχηγό της Λογοθέτη Λυκούργο, πίστευαν στο Θεό και ακολουθούσαν τα κελεύσματα της Εκκλησίας, η οποία ανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την πνευματική καθοδήγηση του αγώνα και των αγωνιστών. Στο επίπεδο αυτό μάλιστα μέγιστη υπήρξε η συμβολή τόσο του κλήρου της Σάμου στο σύνολό του, όσο και του Αρχιεπισκόπου Σάμου και Ικαρίας Κυρίλλου Β΄ του Αγραφιώτη, ο οποίος δεν δίστασε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, διεκδικώντας τα εθνικά δίκαια.

Το τρίτο χρήσιμο μήνυμα των ιστορικών εκείνων γεγονότων, είναι η υπομονή και η επιμονή των Σαμίων στην διεκδίκηση των προαιωνίων πόθων τους. Παρά τις δυσμενείς εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες, παρά την απείρως μεγαλύτερη υπεροπλία των αντιπάλων, παρά τα κελεύσματα της λογικής, οι πρόγονοί μας δεν ολιγοψύχησαν, ούτε ολιγώρησαν. Προσηλωμένοι στο καθήκον έμειναν σταθεροί επί γενεές ολόκληρες στην εθνική, θρησκευτική και πολιτισμική τους ταυτότητα, αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους και την διατήρησή της, αγωνίστηκαν για την αξιοπρέπεια και την ελληνορθόδοξη πίστη τους. Και ο Σωτήρας Χριστός, βλέποντας την επιμονή και την πίστη τους επευλόγησε τον αγώνα και τους επιδαψίλευσε την τελική σωτήρια νίκη, την οποία σήμερα πανηγυρίζουμε.

Αγαπητά μου παιδιά,

Στις κρίσιμες περιστάσεις που βιώνει το έθνος μας, τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να φανούν πολλαπλώς χρήσιμα. Η ενότητα. Η πίστη στις παραδόσεις. Η υπομονή και η επιμονή. Η απαντοχή στην πίστη των προγόνων μας. Η εμμονή στην παράδοση και η παραμονή μας κοντά στην Εκκλησία μπορούν να αποτελέσουν σωτήρια και αποτελεσματικά μέσα για την υπέρβαση της κρίσης, πέρα από οικονομικά μεγέθη και τεχνοκρατικές αναλύσεις. Και τούτο επειδή, όπως πολλές φορές και με διάφορες ευκαιρίες έχουμε τονίσει, η κρίση αυτή είναι πρωτίστως πνευματική και κρίση ταυτότητας και τρόπου ζωής, και δευτερευόντως κρίση οικονομική, δεδομένου ότι ο τρόπος ζωής και η νεόκοπη κοσμοπολίτικη νοοτροπία μας οδήγησε και στον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών.

Αν λοιπόν σε κάτι μπορεί να μας φανεί πραγματικά λυσιτελής ο σημερινός εορτασμός της επετείου της νικηφόρας και σωτήριας ναυμαχίας της Μυκάλης, στις 5 και 6 Αυγούστου 1824, αυτό είναι ο φρονηματισμός μας κατά το παράδειγμα των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για να επιτύχουν την απελευθέρωση και την διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητάς τους, η συμμόρφωσή μας προς το παράδειγμά τους και προς τις εσώτερες προϋποθέσεις του τιτάνιου έργου τους, και η σύμπλευση της πορείας μας με το δικό τους επίτευγμα.
     
Μόνον έτσι ο εορτασμός της ιστορικής επετείου θα έχει ουσιαστικό νόημα, θα επιδράσει θετικά στο παρόν και στο μέλλον μας, θα δικαιώσει τους πανηγυρικούς λόγους και τις σχετικές τελετές και θα δώσει όραμα και προοπτική στην ύπαρξή μας, αλλά και στην πορεία των παιδιών και των απογόνων μας. Τώρα, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά η σωτηρία της πατρίδος έγκειται στη δική μας προσπάθεια, το παράδειγμα των προγόνων μας Σαμίων αγωνιστών του 1824 είναι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και ουσιαστικά και δραστικά ζωντανό μπροστά μας. Στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε, δικαιώνοντας τους κόπους, τους μόχθους και τις θυσίες τους. Μακάρι η εφετινή εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού να μας κάνει να προβληματισθούμε και να αλλάξουμε πορεία ζωής με μόνιμο καθοδηγητή και συνοδοιπόρο τον Μεταμορφωθέντα Κύριό μας Ιησού Χριστό, όπως εκείνοι.

«Χριστός Σάμον έσωσεν 6η Αυγούστου 1824»

Χρόνια Πολλά

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com