AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Σεπ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το τέλος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στη Σάμο!

Φωτογραφία του Νίκου Τσουμάκη

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ένας θεσμός με δεκάδες εκδηλώσεις που διοργάνωσε και φέτος στο νησί του Πυθαγόρα ο Δήμος Σάμου.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Σάμου συμμετείχαν στις τελευταίες εκδηλώσεις της εβδομάδας, οι οποίες διοργανώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη της Σάμου και το Σάββατο, τόσο στην πρωτεύουσα του νησιού, όσο και στο Καρλόβασι.

Ο δήμαρχος Σάμου με αφορμή των ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας δήλωσε τα εξής:

"Για ακόμη μία χρονιά η ευρηματικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητα των δημοτών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας επιβραβεύονται. 

Ανάμεσα σε χιλιάδες Ευρωπαϊκούς Δήμους που μετέχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό η Σάμος διεκδικεί τη διάκρισή της που αντανακλά όπως και τις προηγούμενες χρονιές στην ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού μας!"

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Δήμου Σάμου για την φετινή διοργάνωση, "αυτή ήταν η τέταρτη συμμετοχή του Δήμου Σάμου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με την συμμετοχή ομάδων, συλλόγων και εθελοντών του νησιού. 

Στόχος της Εβδομάδας Κινητικότητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή χιλιάδων πόλεων από όλη την Ευρώπη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών γύρω από θέματα βιώσιμης κινητικότητας, σωματικής άσκησης και προώθησης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης εντός του αστικού ιστού. 

Το φετινό θέμα «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» αποτυπώνει την ανάγκη να υιοθετήσουμε τρόπους μετακίνησης όπως το ποδήλατο, η δημοτική συγκοινωνία και το περπάτημα. Στα πλαίσια των δράσεων πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις για σειρά ζητημάτων όπως το «Ασφαλώς Ποδηλατώ» από το Ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς», ένα βιωματικό πρόγραμμα, στο οποίο ενημερώθηκαν περί τους 200 μαθητές των δημοτικών μας σχολείων για την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την οδική ασφάλεια κ.ά.

Προσδοκούμε και διεκδικούμε με τις δράσεις μας αυτές μία από τις υψηλότερες θέσεις στη κατάταξη ανάμεσα στους χιλιάδες ευρωπαϊκούς Δήμους που συμμετείχαν σε αυτή τη διοργάνωση. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στις δράσεις με πρωτότυπες ιδέες και πρωτοβουλίες και καταθέτοντας κόπο, χρόνο και ψυχή! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο του 2019!"

Την Παρασκευή, προτελευταία ημέρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, στην παραλιακή της πόλης της Σάμου μικροί και μεγάλοι αθλητές επιδόθηκαν σε ασκήσεις πολεμικών τεχνών. 

Συμμετείχαν ο Αθλητικός Σύλλογος «Άλκιμος Σάμου» (Kick Boxing), ο Σύλλογος «Άγιος Εφραίμ» Μυτιληνιών Tae Kwon Do και η Σχολή Νομού Σάμου Tang Soo Doo.

Το Σάββατο στην πόλη της Σάμου, η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, όπως έχει καθιερωθεί η 22α Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη, γιορτάστηκε με ποδηλατάδα μικρών και αγώνες χρονομέτρησης ενηλίκων. Ο Δήμος Σάμου ευχαρίστησε δημόσια για τη συνεισφορά του στους αγώνες τον Μάριο Καγιόπουλο.

Ο Γιακουμής Αμυρσώνης προσέφερε ορχιδέες και φυτά αμπέλοψης σε όλους τους συμμετέχοντες ενώ "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν για ακόμα μία μέρα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και το Vespa Club Σάμου. 

Τις εκδηλώσεις έκλεισε χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς".

Τέλος το Σάββατο στο Καρλόβασι, το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού διοργάνωσε τρεις δράσεις:

Τα παιδιά και τα στελέχη έφτιαξαν πινακίδα σήμανσης με τις αποστάσεις από κεντρικά σημεία της πόλης, τον χρόνο που απαιτείται να φτάσεις σε αυτά σε μέτρα και τις θερμίδες που θα «κάψει» κανείς περπατώντας.

Στην συνέχεια «ζωντάνεψαν» ένα καμένο δέντρο στέλνοντας το μήνυμά τους για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. 

Τέλος διοργάνωσαν παιχνίδια στην κεντρική πλατεία του Καρλοβάσου! Συγχαρητήρια σε όλους!

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα που αναρτήθηκαν στη σελίδα "Samos European Mobility" στο facebook:

Εκδηλώσεις της Παρασκευής 21/9 στην πόλη της Σάμου:
















Εκδηλώσεις του Σαββάτου 22/9 στην πόλη της Σάμου - Φωτογραφίες του Νίκου Τσουμάκη:


























Εκδηλώσεις του Σαββάτου 22/9 στο Καρλόβασι:

















Δείτε φωτογραφίες από όλες τις προηγούμενες μέρες της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας:








































Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com