AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Σεπ 2018

Ο δήμαρχος Σάμου για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Δημοκρατίας


Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου και αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, παρουσίασε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Δημοκρατίας και τις διαδικασίες παρακολούθησης της εφαρμογής του.

Κύριος ρόλος του Χάρτη είναι να παρέχει στα κράτη-μέλη μια κοινή βάση αξιών στο πεδίο της τοπικής δημοκρατίας, πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί η κάθε εθνική κυβέρνηση προκειμένου να διαρθρώσει ή να βελτιώσει τις σχετικές θεσμικές λειτουργίες της”, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, που υπογράμμισε και την ευρύτατη εμπειρία που διαθέτει στο ζήτημα αυτό το Κογκρέσο των 47 κρατών-μελών.

Η Ευρώπη είναι ποικιλόμορφη και, αντιστοίχως, η εφαρμογή του Χάρτη παρουσιάζει επίσης διαφορές”, τόνισε. “Η αποστολή του Κογκρέσου δεν είναι να διδάξει, ούτε να καθυπαγορεύσει στις εθνικές αρχές ποιο μοντέλο τοπικής δημοκρατίας θα εφαρμόσουν. Ο σκοπός μας είναι να μοιραστούμε εμπεδωμένη εμπειρία και βάσει αυτής να συστήσουμε στις εθνικές κυβερνήσεις δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές. Είμαι βέβαιος ότι η Λευκορωσία θα βρει το δικό της τρόπο να εγκαθιδρύσει αποτελεσματικότερη τοπική διακυβέρνηση, βασισμένη και στα όσα εμπεριέχει ο Χάρτης Τοπικής Δημοκρατίας του Κογκρέσου”, κατέληξε.

Ο Χάρτης Τοπικής Δημοκρατίας που κατοχυρώνει θεσμικά το ρόλο, τις αρμοδιότητες και την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται και στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που τον έχουν προσυπογράψει. Εν τούτοις, πολλές ασυμβατότητες και παρεκκλίσεις από το Χάρτη παρατηρούνται σε αρκετές χώρες -μεταξύ τους και στην Ελλάδα, με  το νέο νόμο που ρυθμίζει τα της αυτοδιοίκησης (“ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”).

Η επιτροπή παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξετάζει τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης με βάση τις διατάξεις του Χάρτη και με δεδομένο ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη και να δρα με βάση την εκάστοτε πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.

Πρόσφατα, η επιτροπή παρακολούθησης, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Κογκρέσου κ. Gudrun Mosler-Törnström επισκέφθηκε το Μινσκ με αντικείμενο να ελέγξει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της Λευκορωσίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Κογκρέσο.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com