AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Σεπ 2018

Μηνύματα βουλευτή & δημάρχου Σάμου για τη γενοκτονία των Μικρασιατών


Μηνύματα με αφορμή τη σημερινή ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος (14 Σεπτεμβρίου) απέστειλαν ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης, και ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Το μήνυμα του βουλευτή Σάμου:

"Ενενήντα πέντε χρόνια μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Μικρασιατική Καταστροφή που σήμανε και τον ξεριζωμό του ελληνικού πολιτισμού χιλιετιών, μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνισμός είναι συνεχής, ανθεκτικός, ιστορικά και κοινωνικά δυνατός, παρά τις διαχρονικές δοκιμασίες. 

Μας υπενθυμίζει με το χειρότερο τρόπο ότι όταν πρυτανεύει η μισαλλοδοξία, η βία και ο σωβινισμός πάντα επακολουθεί ο διχασμός και η καταστροφή. 

Δεν ξεχνούμε και είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση. Συγχρόνως όμως εργαζόμαστε  για την ειρήνη και την ευημερία των Ελλήνων της χώρας μας αλλά και των Ελλήνων της διασποράς και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ειρήνη και τη συνεργασία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα αποτελεί ισχυρή παρουσία και εγγυάται τη σταθερότητα της περιοχής.  

Η προκοπή των Μικρασιατών Ελλήνων και των απογόνων τους στην Ελλάδα και διεθνώς αποτελεί την απόδειξη της ικανότητας του λαού μας, της αντοχής και της προσήλωσής του στο λαμπρό μέλλον του τόπου μας."

Το μήνυμα του δημάρχου Σάμου:

"Ενενήντα πέντε χρόνια από την αποφράδα 14η Σεπτεμβρίου του 1923, οι μνήμες από την καταστροφή της Σμύρνης εξακολουθούν και είναι ζωντανές και η οδύνη από εκείνο τον βίαιο και αιματηρό ξεριζωμό παραμένει αμείωτη. 

Στις δύσκολες εποχές μας, η ιστορική γνώση πρέπει να αποτελεί πυξίδα και εφόδιο για όλους μας. 

Και αν υπάρχει ένα φωτεινό μήνυμα που αντηχεί μέσα στα χρόνια από εκείνη τη μαύρη περίοδο, είναι ότι μέσα από κάθε είδους δυσκολίες και καταστροφές, ο ελληνισμός πάντοτε καταφέρνει να παραμένει ζωντανός και, ενωμένος, να θαυματουργεί".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com