AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Ιουν 2013

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών στηρίζει τη Γιασιμώ Κεχαγιά


Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Π.Κ.Γ.Σ.) με ανακοίνωσή της καταγγέλει τη δίωξη της Γιασιμώς Κεχαγιά, μέλους της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της συμπαραστέκεται και ζητά την αθώωσή της στη σημερινή δίκη της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Στην ανακοίνωση αυτή εκθέτονται τα αιτήματα της Κίνησης σχετικά με την προστασία, νομιμοποίηση και αποκατάσταση των μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν μαζικά τα τελευταία χρόνια στη Σάμο.

Τα αιτήματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την αντικατάσταση των Κέντρων Κράτησης μεταναστών – προσφύγων με ανθρώπινους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες ώστε να μπορούν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδας και την απόδοση σε αυτούς κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της Κίνησης αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Π.Κ.Γ.Σ.) ήταν ο πρώτος φορέας της Σάμου, που βρέθηκε κοντά στους κατατρεγμένους πρόσφυγες, οι οποίοι έφτασαν στη Σάμο και φυσικά στοιβάχτηκαν, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο στενό κρατητήριο της Αστυνομίας Σάμου. Κατ΄ αρχάς με ρούχα και φαγητά, και μετά με κάθε είδους παρεμβάσεις, για ανθρώπινες συνθήκες παραμονής τους στο νησί.
Ήταν αυτός που κινητοποίησε και άλλους συλλόγους, για προσφορά βοήθειας.

•    Όταν όμως το πρόβλημα μεγάλωσε και οι «δουλέμποροι», ξεζουμίζοντας οικονομικά τους δυστυχισμένους, οργανωμένα γέμισαν τα παράλια της Σάμου με πρόσφυγες.
•    Όταν οι πρόχειρες φυλακές γέμισαν ασφυκτικά  και οι διαδικασίες για την μετακίνησή τους αποδείχθηκαν χρονοβόρες.
•    Όταν δεν έφτανε πια η βοήθεια του κόσμου.
•    Όταν η απελπισία των φυλακισμένων ξεχείλισε από κάθε παράθυρο και τρύπα της πρόχειρης φυλακής.

Τότε μπροστάρισσα  πάλι η Π.Κ.Γ.Σ μαζί με την Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη απαίτησαν ν΄ ανοίξει η φυλακή και να την επισκεφθεί επιτροπή από τους φορείς.

Αυτή η οδυνηρή επίσκεψη έχει μείνει αξέχαστη. Αντικρίσαμε μια κατάσταση, η οποία δεν είχε να δείξει τίποτα το ανθρώπινο και ήταν ντροπή για όλους μας.

Αντιδράσαμε άμεσα και οι δύο φορείς. Αναζητήσαμε συμπαραστάτες, μέσα στους οποίους εντάχθηκε άμεσα και ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «ΟΜΟΝΟΙΑ», η Επιτροπή αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που δημιουργήθηκε και η οποία αργότερα έγινε σύλλογος με τίτλο « Κίνηση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα» και δρα μέχρι σήμερα. 

Απαιτήσαμε τότε:
•    Άμεσα να ληφθούν μέτρα, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
•    Συντόμευση των δικαστικών διαδικασιών, ώστε να φεύγουν γρήγορα για την Αθήνα.
•    Ξεκίνημα ενεργειών, για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής με τις απαιτούμενες  προδιαγραφές.
    
Τελικά το Κέντρο έγινε με δυναμικότητα (200) ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η τόσο μεγάλη και οργανωμένη μετακίνηση προσφύγων προς τη Χώρα μας, η λιγοστή χρηματοδότηση και υποστήριξή του, πλησίασε να φτάσει τις πρώτες συνθήκες διαβίωσης, προκαλώντας και άλλα προβλήματα στο νησί.

Εκμεταλλευόμενοι μια προσωρινή κάμψη του κύματος των προσφύγων οι κυβερνώντες θέλησαν να κάνουν τα κέντρα υποδοχής, αποθήκες-φυλακές των κατατρεγμένων αυτών από ολόκληρη την Ελλάδα, δημιουργώντας εντάσεις στην τοπική κοινωνία.

Εντάσεις που προκάλεσαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να δεχθεί τη χρησιμοποίησή του μόνο για τους πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί μας.

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου συνεχίζει να απαιτεί μαζί με Συλλόγους και  άλλους φορείς της Σάμου:

•    Να αντικατασταθούν τα Κέντρα Κράτησης μεταναστών – προσφύγων με ανθρώπινους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας. Με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης-σίτισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διερμηνεία και νομική αρωγή.
•    Ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδας όπως ζητούν.
•     Απειθαρχία στις αποφάσεις της Ε.Ε. που κρατούν ομήρους χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας και δεν επιτρέπουν την έξοδο τους από την Ελλάδα.
•    Απόδοση όλων των κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, απόδοση στο κεφάλαιο της ευθύνης που του αναλογεί.
•     Σεβασμός των πολιτιστικών τους παραδόσεων, τσάκισμα των κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες.

Έτσι όσοι μείνουν νομιμοποιούνται, εργάζονται, πληρώνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και εντάσσονται στην κοινωνία της Ελλάδας.

Σήμερα, οι απελπισμένοι από τους πολέμους και τη φτώχια πρόσφυγες που φτάνουν στη Σάμο, μένουν λίγες μέρες στο Λιμεναρχείο, σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης, που έχουν να κάνουν με το χώρο και τη σίτιση.

Κεντρικά, αλλά και περιφερειακά, δεν μπορούν(;)! να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι, ώστε να έχουν τα βασικά μέχρι να γίνουν όλες οι εισαγγελικές διαδικασίες. Με αποτέλεσμα να μην έχουν φαγητό για μια ή δύο μέρες ή ίσως να κρίνεται αυτό και από την καταγωγή τους και το θρήσκευμά τους.

Για το θέμα αυτό έχουμε κάνει παρέμβαση μαζί με την Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και την Λαϊκή Επιτροπή της πόλης της Σάμου κατ΄ αρχάς στο Δήμο Σάμου και θα συνεχίσουμε τις επόμενες μέρες σε όλους τους αρμόδιους.

Οι πρόσφυγες λοιπόν σήμερα έχουν ανάγκη της υποστήριξης ανθρώπων και φορέων του νησιού, ώστε να εφαρμόζονται όσα έχουμε υπογράψει σαν χώρα στις Διεθνείς Συνθήκες.

Έτσι καταγγέλλουμε τη δίωξη της Γιασιμώς Κεχαγιά μέλους της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπαραστεκόμαστε και ζητούμε την αθώωσή της στη δίκη που θα γίνει στις 6 Ιουνίου στη Σάμο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Έτσι ώστε να μην φιμωθεί η φωνή των οργανώσεων και ποινικοποιηθεί η συλλογική δράση και  αλληλεγγύη".