AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2014

Προεκλογικό κάλεσμα από τον Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους

 

Στους Σαμιώτες απευθύνεται με προεκλογικό μήνυμά του ο Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, νυν Αντιπεριφερειάρχης Σάμου και εκ νέου υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο».

Σε αυτό, ειδικότερα, αναφέρει τα εξής :

"Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου είναι σταθμός στην διαδρομή της αυτοδιοίκησης, μετά την πρώτη θητεία του θεσμού της αιρετής περιφερειακής αρχής που συνέπεσε με την οικονομική κρίση της χώρας και είναι καθοριστικές για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, για την αποκέντρωση και την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Το όραμά μας για τα νησιά μας δεν συνάδει ούτε με την πολιτική θεματολογία που αναδίδει οσμή παρελθόντος, ούτε με πρακτικές που ανακινούν μνήμες της ατυχούς διαχείρισης των βορειοπελαγίτικων ζητημάτων από την κεντρική διοίκηση της χώρας μας.  Η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να λειτουργεί  ως εφαλτήριο ανάπτυξης, δημοκρατικού ελέγχου και δημόσιας λογοδοσίας. Και  η  ανάπτυξη δεν είναι σύνθημα. Είναι υποχρέωση. Είναι ένα σύνολο πολιτικών που η εφαρμογή τους θα δώσει λύσεις στις αγωνίες των συμπατριωτών μας. Συνεπώς όποιος εκφράζει ανοιχτά την βούληση του να είναι υποψήφιος πρέπει να έχει το θάρρος να αιτιολογήσει την υποψηφιότητα του προβάλλοντας δημόσια τις θέσεις του για την Περιφερειακή ολοκλήρωση των νησιών μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, η διεκδίκηση για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, η ενίσχυση ακόμα περισσότερο των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών συμβουλίων, η περαιτέρω συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και των τοπικών νησιώτικων κοινωνιών και πολιτών στη διαμόρφωση του δικού μας μέλλοντος, της δικιάς μας ζωής του αιγαιοπελαγίτικου γίγνεσθαι..

Είναι γνωστό ότι, η περιοχή του Βορείου Αιγαίου είναι μια από τις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της πατρίδας μας και κατά συνέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί. Οι κυριότεροι είναι:

* Οι προβληματικές συγκοινωνιακές συνθήκες (ακτοπλοϊκές-αεροπορικές ) και το υψηλό  κόστος τους.

* Οι σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές και η μείωση των παροχών του κοινωνικού κράτους.

* Η απουσία αναπτυξιακών κινήτρων που οδήγησαν  σε  πτώση των επενδύσεων και η αποστροφή σε  σύγχρονες μεθόδους και  τρόπους για  μια οικονομία ανταγωνιστική, εξωστρεφή, ποιοτική και καινοτόμα.

* Η φυγή των νέων ανθρώπων από τα νησιά μας λόγω έλλειψης προοπτικής.

* Η έλλειψη ενός σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος χρόνου, πέραν των στερεότυπων γραφειοκρατικών σχεδιασμών και πρακτικών κάθε μεσοπρόθεσμου και  μνημονιακού  προγράμματος,

* και πάνω από όλα, η αδιαφορία διαδοχικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που πριν είκοσι περίπου χρόνια ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων για το Βόρειο Αιγαίο και που στόχο είχε την ανάπτυξη και την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων του. Τώρα όμως, δεν μιλάμε απλά για το επίπεδο διαβίωσης αλλά αυτό που διακυβεύεται πλέον είναι η επιβίωση των νησιών μας.

Στόχος μας επομένως είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες πάνω σε μια αναπτυξιακή βορειοπελαγίτικη ατζέντα που αναπόφευκτα θα μας απασχολήσει στην προεκλογική περίοδο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Περιφέρεια δε μπορεί να λειτουργεί πλέον ως επαίτης των Υπουργείων διεκδικώντας απλώς έργα, να αγωνίζεται για το ακτοπλοϊκό μη έχοντας την αρμοδιότητα και πόρους για την  διαχείριση  του, να αγωνίζεται για την μη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, να αγωνίζεται για μη περιχαράκωση της πρωτοβάθμιας υγείας, να αγωνίζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, να αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης. Ιδιαιτέρα στις σημερινές συνθήκες η Περιφέρεια πρέπει να δρα ως αυτόνομος διαμορφωτής των εξελίξεων όχι μόνο στο σκέλος των διάφορων γνωμοδοτήσεων αλλά και στο σκέλος του αποφασιστικού μέρους, σε πείσμα της κεντρικής διοίκησης και των αντιλήψεων του αθηνοκεντρικού κράτους.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ύστερα από ώριμη σκέψη αποφάσισα να διεκδικήσω για άλλη μία θητεία την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου νησιωτών, της Θύμαινας, των Φούρνων, της Ικαρίας και της Σάμου, για την εκλογή μου στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και Ικαρίας. Θεωρώ ότι διαθέτω την διοικητική και αυτοδιοικητική εμπειρία, είμαι γνώστης των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών που υπάρχουν για τα νησιά μας, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Περιφέρειας  του Βορείου Αιγαίου.

Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου, διεκδικητικού και καθαρά αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, με μοναδικό στόχο να αγωνιστούμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, να θέσουμε τις προτεραιότητες και τους νέους στόχους μιας δύσκολης αλλά ελπιδοφόρας πορείας για την ανάκαμψη και αναγεννητική προοπτική των νησιών μας, στο νέο οικονομικό πλαίσιο και περιβάλλον που διαμορφώνεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και των δυσκολιών, η εμπειρία μας όμως λέει ότι οι προοπτικές υπάρχουν, αρκεί αυτοί που θα εκλεγούν να έχουν σχέδιο, διάθεση για αγώνα και πίστη στις δυνατότητες μιας αδέσμευτης και ανεξάρτητης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Θεωρούμε ότι η κρίση των κομμάτων και  πολιτικού συστήματος γενικά, δεν πρέπει να γίνει και κρίση της αυτοδιοίκησης. Γιατί η αυτοδιοίκηση ως κατεξοχήν λαϊκός θεσμός πρέπει να είναι και να παραμείνει ανεξάρτητη, μαχητική, κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα του .

Με αυτές τις σκέψεις καταθέτω ενώπιον των συμπολιτών μου του Βορείου Αιγαίου την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για μια κοινή πορεία και ένα δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο αγώνα για την ανάπτυξη, την πρόοδο των νησιών μας και την ευημερία των κατοίκων τους.

Η πρότασή μου είναι ενωτική. Απευθύνεται στον παράγοντα άνθρωπο, σε κάθε πολίτη, στις νέες γενιές  που δικαίως αγωνιούν, στις   παραγωγικές   τάξεις,  στους εργαζόμενους,  στους συνταξιούχους.

Είναι ευκαιρία να  αναλύσουμε αυτό που έγινε χθες, αυτό που συμβαίνει σήμερα, για να μπορέσουμε να δούμε τι έρχεται αύριο για τον τόπο και να αντικρούσουμε τεκμηριωμένα άλλες θέσεις και απόψεις, γιατί αυτό είναι δημοκρατία
".