AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Σεπ 2015

"Ακριβοπληρώνουν στη Σάμο οι γονείς την προσχολική αγωγή των παιδιών τους"


Άνοιξαν την Τετάρτη οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Σάμου, ανοίγουν τις μέρες αυτές και οι παιδικοί σταθμοί στο νησί. Ωστόσο, για "αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό" κάνουν λόγο η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών και η Ομάδα Ο.Γ.Ε Καρλοβάσου και εξηγούν γιατί θεωρούν προβληματικές τις συνθήκες λειτουργίας των σταθμών αυτών.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν, "στη Σάμο παραμένουν άγνωστα: α) οι πιστώσεις που θα διατεθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α, β) αν θα ανανεωθούν οι 11μηνες συμβάσεις των 9 βρεφονηπιοκόμων και των 4 βοηθών που βρίσκονται για χρόνια σε απαράδεκτη εργασιακή ομηρία.

Εργαζόμενοι που είναι άκρως απαραίτητοι, αφού το μόνιμο προσωπικό των 28 βρεφονηπιοκόμων και 16 βοηθών των 8 παιδικών σταθμών του Δήμου δεν επαρκεί, συνεχώς μειώνεται και απαγορεύεται θεσμικά στους Δήμους η πρόσληψη νέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την ανανέωση των συμβάσεων, δεν απαντά στις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις των υπηρεσιών του Δήμου.

Το Ε.Σ.Π.Α, ως γνωστόν, αποκλείει τα παιδιά των εργαζομένων στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ και στους Ο.Τ.Α, ενώ και οι περισσότερες νέες οικογένειες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -αυτοαπασχολούμενων-αγροτών και ανέργων, γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, αποθαρρύνονται να κάνουν αιτήσεις και αυτό ίσως ερμηνεύεται από κάποιους ως κάλυψη των αναγκών.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την υποσυντήρηση των κτιρίων (για παράδειγμα έχουν να βαφτούν εδώ και 8 χρόνια), τις συχνές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά για την απασχόληση των παιδιών, την επανειλημμένη κάλυψη αναγκών σε προσωπικό με ανειδίκευτους εργαζόμενους δίμηνης απασχόλησης και πάνω απ' όλα τα τροφεία που ακριβοπληρώνουν οι γονείς για ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την προσχολική αγωγή των παιδιών τους.

Ειδικά ο Δήμος Σάμου, διεκδικεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού, με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής την οποία εφαρμόζει και η σημερινή, τροφεία (40 ευρώ) πληρώνουν και γονείς με ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της ακραίας φτώχειας. Ακόμη, από τον Δεκέμβρη του 2014, περιμένουμε από τη δημοτική Αρχή να εξετάσει τις προτάσεις των γυναικείων συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου Σάμου και της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και ιδιαίτερα των ανέργων, όπως μεταξύ άλλων την απαλλαγή τους από τα τροφεία των παιδικών σταθμών
", αναφέρουν, μεταξύ άλλων, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών και η Ομάδα Ο.Γ.Ε Καρλοβάσου.