AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Ιουν 2016

"Αλήθειες και ψέματα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα"

Φωτογραφία αρχείου My Samos Blog

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου (ΑΚΙΣ) κατέθεσε τις θέσεις της με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το ψήφισμα που αφορούσε στις επιπτώσεις του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους αυτής της δημοτικής παράταξης, "οι θέσεις της ΑΚΙΣ παραμένουν σταθερές, όπως έχουν διατυπωθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ (Δελτίο Τύπου ΑΚΙΣ / 11-1-2016). Τόσο στο πρόσφατο Δ.Σ, όσο και στην πρόσφατη (25-6-2016) συγκέντρωση για το ίδιο θέμα, στο αμφιθέατρο της αντιπεριφέρειας Σάμου, η ΑΚΙΣ τόνισε ότι πρέπει να αποφασίσουμε εάν πραγματικά θέλουμε να έχουμε οριστική λύση στο πρόβλημα ή όχι.

Όλα τα άλλα είναι υποκριτικά και θυμίζουν «παζαρέματα προικοδότησης νύφης μετά το γάμο», όπως γίνεται μέχρι τώρα με τα απανωτά ψηφίσματα, με τα αντισταθμιστικά οφέλη και με το αίτημα αλλαγής χώρου του ήδη εγκατεστημένου hotspot. Στη σημερινή κατάσταση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Η σημερινή κατάσταση τραβάει σε βάθος χρόνου και όταν έπρεπε ως τοπική κοινωνία να είχαμε αντιδράσει δυναμικά δεν αντιδράσαμε. Τώρα δυστυχώς αυτό που επιθυμούσαν ντόπια και ξένα κέντρα εξουσίας το πέτυχαν και εγκατέστησαν χωρίς τη θέλησή μας ένα κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφάτως ένα hotspot.

Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, διότι από ότι φαίνεται θέλουμε «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα απείραχτη». Μήπως τόσο καιρό κλείναμε πονηρά το μάτι στο πρόβλημα, γιατί αρκετοί από εμάς προσέβλεπαν, αλλά και συνεχίζουν να προσβλέπουν, σε προσωπικά οφέλη; 

Η οριστική λύση στο πρόβλημα θα επιτευχθεί όταν οι αιρετοί άρχοντες (Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης και Δήμαρχος), ενωμένοι ως μία γροθιά, πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Όταν έρθουν σε επαφή με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, των υπολοίπων νησιών του ανατολικού Αιγαίου και απαιτήσουν από κοινού την πλήρη απομάκρυνση όλων των δομών κράτησης, φιλοξενίας και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών από τα ακριτικά νησιά. Στη θέση των δομών αυτών θα δημιουργηθούν απλοί οριοθετημένοι χώροι πρώτων βοηθειών, μακριά από τα αστικά και τουριστικά κέντρα, όπου οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες – πρόσφυγες θα τυγχάνουν πλήρης φροντίδας και εντός της ίδιας ημέρας θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, σε κατάλληλα οργανωμένα κέντρα για την περεταίρω διαχείριση τους.

Οι λόγοι που θα προβάλουν οι αιρετοί μας για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την πλήρη απομάκρυνση των εγκαταστάσεων των κέντρων κράτησης και των HOT SPOT από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συνοψίζονται στις παρακάτω ενότητες:

α. Κοινωνικοί: Η περιορισμένη έκταση των νησιών, σε συνδυασμό με το μικρό πληθυσμό τους και την απομακρυσμένη θέση τους από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, καθιστούν ανασφαλή για την τοπική κοινωνία την παραμονή ιδιαιτέρως θρησκευτικά φανατισμένων ανθρώπων. 

Τα πρώτα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται, με τις μεταξύ τους συμπλοκές, τις μικροεξεγέρσεις και τις παραβατικότητες του κοινού ποινικού κώδικα. Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας ότι γενικευμένα επεισόδια αναταραχών και συγκρούσεων είναι πολύ πιθανόν να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος η Τουρκία.

β. Οικονομικοί: Λόγοι πολλάκις διατυπωμένοι από πολλούς αναλυτές, λόγοι που έχουν επιδράσει ραγδαία στην πτώση του τουρισμού και στα συναφή με αυτόν επαγγέλματα. 

Παρότι δεν είναι η μοναδική αιτία της πτώσης του τουρισμού στο νησί μας, καθόσον προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως το χωροταξικό, οι συγκοινωνίες, τα ακριβά εισιτήρια, το υψηλό ΦΠΑ και η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων, εντούτοις το μεταναστευτικό – προσφυγικό επέδρασε σημαντικά στην κατακόρυφη πτώση του.

γ. Λόγοι Εθνικής Ασφάλειας. Είναι εθνικά επικίνδυνο να δημιουργείς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δομές κράτησης, υποδοχής, καταγραφής και διαμονής αλλοδαπών, που είναι θρησκευτικά φίλα προσκείμενοι με την Τουρκία. Ως γνωστόν, η αμυντική γραμμή της χώρας μας προς αντιμετώπιση του εξ ανατολών κινδύνου στηρίζεται στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. 

Είναι λοιπόν άκρως επικίνδυνο, να επιμένεις να κρατάς στα νησιά πρώτης γραμμής μουσουλμανικό πληθυσμό, διότι σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης ή πολεμικής σύρραξης, η αποστολή των στρατιωτικών σχηματισμών που αμύνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθίσταται πολύ δυσχερής. Ο επιτιθέμενος θα επιδιώξει να ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ, στρέφοντας τους μετανάστες – πρόσφυγες εναντίον μας, εκμεταλλευόμενος προς τούτο κάθε πρόσφορο μέσον και κυρίως εκμεταλλευόμενος τον κοινό θρησκευτικό φανατισμό που τον συνδέει με αυτούς".