AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Ιουν 2016

Οι δράσεις του "Φάρου" στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο στη Σάμο


Πολυάριθμες δράσεις υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε Σάμου “Φάρος” τον τελευταίο χρόνο (Ιούλιος  2015 - Ιούνιος 2016) στη Σάμο. Αναλυτικά οι δράσεις αυτές ήταν οι ακόλουθες:

* Σεμινάρια  σε Γονείς (σε θέματα εφηβείας, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, οικογενειακών σχέσεων, σεξουαλικής αγωγής, χρήσης ουσιών, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, ορίων και επικοινωνίας, ομαλής μετάβασης στο Δημοτικό Σχολείο, κοινωνικοποίησης στο σχολείο, διαχείρισης άγχους, διαχείρισης πένθους) στην πόλη της Σάμου, το Καρλόβασι, το Μαραθόκαμπο, το Πυθαγόρειο, τους Μυτιληνιούς, τα Κοντακέικα, τον Αγ.Κωνσταντίνο.

* Ομάδες Γονέων (δύο στο Καρλόβασι και μία στους Μυτιληνιούς). Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 50 γονείς. 

* Παρεμβάσεις σε Μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σε θέματα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, διαχείρισης θυμού και συγκρούσεων, πρόληψης των εξαρτήσεων, διαπροσωπικών σχέσεων, ενίσχυσης της συνεργασίας & της ομαδικότητας, ομαλής μετάβασης στο Γυμνάσιο)  στα Δημοτικά Σχολεία Νέου, Μεσαίου και Όρμου Καρλοβάσου, στο Δημοτικό Σχολείο Λέκκας, στο 3ο Νηπιαγωγείο Καρλοβάσου, στο Νηπιαγωγείο Μαραθοκάμπου, Αγ.Κωνσταντίνου, στο Νηπιαγωγείο Πυθαγορείου.

* Παρεμβάσεις σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (σε θέματα εξαρτήσεων, διαπροσωπικών σχέσεων, εφηβείας, διαχείρισης άγχους των εξετάσεων, ενδοσχολικής βίας) στα Γενικά Λύκεια Σάμου, Καρλοβάσου, Μαραθοκάμπου, το Γυμνάσιο Καρλοβάσου.

* Στο 2ο Γυμνάσιο Σάμου συνεχίζεται για 2η χρονιά το πρόγραμμα διαμεσολάβησης με την ενεργό συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών σε σεμινάρια και τακτικές συναντήσεις ανατροφοδότησης με στελέχη του Φάρου.

* Σεμινάρια  σε εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (σε θέματα Βιωματικής Μάθησης, Εκπαιδευτικά Υλικά Πρόληψης, θέματα Συνεργασίας  Σχολείου-Οικογένειας, Διαχείρισης πένθους & απώλειας στη σχολική κοινότητα, Σεξουαλικής Αγωγής, Επαγγελματικού ρόλου) & Εποπτικές συναντήσεις  σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

* Σεμινάρια στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε) στην πόλη της Σάμου & το Καρλόβασι (σε θέματα ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης & δεξιοτήτων επικοινωνίας).

Σημειώνεται ότι τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις Σχολικές  Συμβούλους, το Συμβουλευτικό Σταθμό και τις Σχολικές Δραστηριότητες.


Παροχή ατομικής συμβουλευτικής στην ευρύτερη κοινότητα.   

* Η συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όλο και διευρύνεται και το χρόνο που μας πέρασε πήρε τις ακόλουθες μορφές:

- Παροχή ατομικής συμβουλευτικής στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα
- Σεμινάριο με θέμα Παρέμβαση στην Κρίση  στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.
- Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης σε φοιτητές στο Καρλόβασι.
- Συμμετοχή στο σεμινάριο TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσω του συντονισμού βιωματικών εργαστηρίων.


Δείτε φωτογραφίες από τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Σάμου “Φάρος” στη Σάμο:







Με αφορμή την 26η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών οι υπεύθυνοι του κέντρου Πρόληψης "Φάρος" αναφέρουν τα εξής:

"Στις 7 Δεκεμβρίου 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 26η  Ιούνη ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος», με αφορμή αυτή τη μέρα,  στα 16 χρόνια λειτουργίας του έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με στόχο την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης.

16 χρόνια δουλειάς στην κοινότητα δεν είναι και λίγα: Σεμινάρια, Ομάδες, Βιωματικά Εργαστήρια, Ομιλίες, Εκδηλώσεις, Συμβουλευτική σε ανθρώπους με θέματα εξάρτησης με στόχο την παραπομπή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, Συμβουλευτική σε θέματα που αφορούν στην οικογένεια, τις σχέσεις με τα παιδιά. Λίγα δεν είναι ούτε τα ερωτηματικά,  όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Αυτά τα ερωτηματικά όμως είναι εκείνα που μας έχουν βοηθήσει να «αφουγκραζόμαστε», να προσπαθούμε, να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και τελικά να συν-σχετιζόμαστε με την κοινότητα και τον κάθε άνθρωπο χωριστά, με όρους δέσμευσης, σταθερότητας, εμπιστοσύνης, σεβασμού. Και είναι αυτή ακριβώς η σχέση που τροφοδοτεί εκ νέου την ανάγκη να γινόμαστε καλύτεροι για να μπορούμε να τη φροντίσουμε.

 Γιατί αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της πρόληψης: Η φροντίδα. Φροντίζω τον εαυτό μου, τα όνειρα και τους στόχους μου, νοιάζομαι για τους άλλους,  φροντίζω τη σχέση μου μαζί τους. Ακούγεται, αλλά δεν είναι καθόλου απλό. Γιατί για να είμαι σε θέση να φροντίσω τον εαυτό μου, θα πρέπει πρώτα να τον γνωρίσω: να αναγνωρίσω τις ανάγκες μου, να αποδεχτώ τις αδυναμίες και τις δυνατότητές μου, να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου και να μάθω να τα επικοινωνώ. Τότε μόνο ο νέος άνθρωπος θα μπορέσει να δημιουργήσει σχέσεις στον αντίποδα της μοναξιάς, της απόγνωσης, του εσωτερικού κενού. Αυτός είναι και ο βασικότερος στόχος της πρόληψης.

Τα σεμινάρια και οι ομάδες μας με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους νέους, τους επαγγελματίες που σχετίζονται μαζί τους, τις διάφορες συλλογικότητες, κινούνται στους άξονες της επικοινωνίας, της αυτοεκτίμησης, της αυτογνωσίας, με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που αφενός προ-λαμβάνουν τις α-νούσιες σχέσεις (εξαρτητικές συμπεριφορές), αφετέρου είναι απαραίτητες για τις σχέσεις «ΟΥΣΙΑΣ» (σχέσεις ζωής). Γιατί είναι αυτές οι σχέσεις που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας στα δύσκολα, που μας παρακινούν να μην τα παρατάμε, που μας τροφοδοτούν με     ανθεκτικότητα, που περιφρουρούν τα όνειρά μας.

Οι σημερινές δυσκολίες που βιώνουμε -σε όλα τα επίπεδα-  αποτελούν αφορμή να ψάξουμε κάτω από τη «φλούδα» της κρίσης -σύμφωνα με τον ποιητή- αναζητώντας παλιούς και νέους δεσμούς, διεξόδους, νέα αξιακά στηρίγματα. Κι όλα αυτά δεν μπορεί, παρά να νοηματοδοτούνται μέσα σε τέτοιες σχέσεις «ΟΥΣΙΑΣ».

Τολμάμε να πούμε ότι η σχέση του Φάρου με την κοινότητα είναι μια σχέση «ΟΥΣΙΑΣ». Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εισπράξει την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη, τη συμμετοχή, την εθελοντική προσφορά πολλών ανθρώπων και στα τρία νησιά μας, που, είτε ως μέλη ομάδων και σεμιναρίων, είτε ως άνθρωποι-κλειδιά σε  συλλογικότητες, είτε ως επαγγελματίες και στελέχη σε καίριες θέσεις, είτε ως άνθρωποι που εκπροσωπούν τους θεσμούς στον τόπο μας, είτε ως φορείς της αστικής εταιρίας του Φάρου, είναι πάντα εδώ. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον καθένα από εσάς χωριστά. Ιδιαίτερα όμως, ευχαριστούμε τα μέλη των ομάδων για τις εμπειρίες, τις ανησυχίες, τις συγκινήσεις που μοιράστηκαν και για το ότι μας επέτρεψαν να τους γνωρίσουμε καλύτερα,  κάνοντάς μας συνοδοιπόρους στο ταξίδι της αυτογνωσίας".