AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Ιουλ 2017

Εκδήλωση μνήμης του Κ.Κ.Ε Σάμου για τον Μ. Μαρουκάκη


Τον  κομμουνιστή, πρωτεργάτη των πρώτων κομματικών οργανώσεων στη Σάμο τη δεκαετία του 1920, Χιώτη επιστήμονα χημικό-οινολόγο, Μήτσο Μαρουκάκη, τίμησε πρόσφατα η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του Κ.Κ.Ε.

Η εκδήλωση μνήμης έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο, εκεί που στήθηκε η πρώτη οργάνωση του κόμματος το 1928, περίοδο κατά την οποία το παραθαλάσσιο χωριό ήταν κέντρο του εμπορίου του σαμιώτικου κρασιού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα - αφήγηση από τους Βαγγελιώ Αμπαζή και Άλκη Πόθο για τον Μ. Μαρουκάκη με αποσπάσματα από την τοπική λογοτεχνία, τον τοπικό Τύπο, αλλά κυρίως μέσα από το πλούσιο υλικό σε ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη από τη Σάμο, ως την δολοφονία του στις 13 Σεπτεμβρίου 1936.



Ακολούθησε ομιλία από τον Κώστα Τζίχα, μέλος του γραφείου της Τ.Ε του ΚΚΕ, με θέμα την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τους μικρομεσαίους αγρότες. 

Στην εκδήλωση εκτέθηκε επίσης αρχειακό υλικό της περιόδου του μεσοπολέμου και ειδικότερα η αρθρογραφία του Μαρουκάκη στο Ριζοσπάστη για τον Συνεταιρισμό, η δίκη των μελών της Οργάνωσης που είχαν συλληφθεί το 1932 και παραπέμφθηκαν με το «Ιδιώνυμο» καθώς και η νεκρολογία για τον Μαρουκάκη του Ρ/Σ «Ελεύθερη Ελλάδα» το 1952, που αναδημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη το 1976, 40 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο.