AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

German Dutch English French Italian Russian Spain Portuguese

9 Ιουλ 2017

ΒΙΝΤΕΟ: Υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο ελαιολάδου στο Καρλόβασι


Από τα τέλη του 18ου αιώνα ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου η οικογένεια Βαλσαμίδη. Σήμερα λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου από το 2016 διαθέτει κι ένα σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου.

Από τους παλιότερους καλλιεργητές του ελαιώνα, για τις ανάγκες του παραδοσιακού νοικοκυριού στην περιοχή της Υδρούσσας Σάμου, η νεότερη γενιά Βαλσαμίδη κληρονόμησε την αγάπη για την ελιά και τον καρπό της, αξιοποιώντας τα μυστικά και τις εμπειρίες τους, τον σεβασμό στην αειφορία και το περιβάλλον.

Για την οικογένεια Βαλσαμίδη η καλλιέργεια της ελιάς είναι ένα κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας και μια συνεχής πορεία που εξελίσσεται. Σήμερα, πλέον με την σφραγίδα της εταιρείας Αφοί Βαλσαμίδη Ο.Ε., λειτουργεί το δικό της ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο ελαιόλαδου, στο Καρλόβασι της Σάμου.

Ποντάρει στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του νησιού, που ευνοεί ήδη από την αρχαιότητα την παραγωγή εκλεκτού ελαιολάδου. Στο ελαιόλαδο της Σάμου αναφέρεται ακριβώς ο Όμηρος, την ελαιόφυτη Σάμο θαυμάζουν ο Αισχύλος και ο Αντιφάνης, στις ελιές της Σάμου αναφέρονται οι Λατίνοι συγγραφείς και την επαινούν. Στους περίφημους Δειπνοσοφιστές του 3ου μ.X. αιώνα καταγράφεται και ο θαυμασμός του Αθήναιου για το σαμιώτικο λάδι: «Ούτος δε σοι του λευκοτάτου πάντων ελαίου Σαμιακού έστιν μετρητής (και να μετράς με αυτόν το λάδι το Σαμιώτικο, το πιο καθάριο από όλα).

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες, μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης κι ενασχόλησης με τον κλάδο της ελαιοκομίας στη Σάμο, αποφάσισαν να δώσουν νέα πνοή και ιδιαίτερη αξία στο ελαιόλαδο που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Θρούμπα Σάμου».

Για να πετύχουν το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα, τα μέλη της οικογένειας Βαλσαμίδη χρειάστηκε να εργαστούν συστηματικά, να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες και να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες της ελαιοκομίας για να καταλήξουν να επιλέξουν τους πιο καλούς κλώνους της ποικιλίας Θρούμπα με τα καλύτερα χαρακτηριστικά κι έτσι να προκύψουν οι νέοι ελαιώνες της ποικιλίας.

Το ελαιοτριβείο της εταιρείας Αφοί Βαλσαμίδη Ο.Ε. ανακαινίστηκε πλήρως το 2006. Διαθέτει πλέον νέα γραμμή παραγωγής διφασικού τύπου, εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και πρότυπα παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας ISO 22000. Είναι πιστοποιημένο για παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικού ελαιολάδου από τις επίσημες ελληνικές Αρχές, ενώ το 2015 πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό πιστοποίησης Agrocert για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «ΣΑΜΟΣ Π.Γ.Ε.».

Σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην τυποποίηση του ελαιολάδου. Η μονάδα διαθέτει δύο ξεχωριστά στάδια αποφύλλωσης και καθαρισμού του καρπού της ελιάς με νερό, ώστε ο καρπός πριν από την άλεση να είναι πεντακάθαρος κι απαλλαγμένος από όλες τις ξένες ύλες. Τα υπολείμματα της επεξεργασίας, πχ τα φύλλα, επιστρέφονται στον ελαιώνα για φυσική λίπανση. Η μάλαξη του ελαιοκάρπου γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 27º C (μέθοδος ψυχρής έκθλιψης), η οποία επιτρέπει τη διατήρηση όλων των θρεπτικών κι αρωματικών ουσιών του ελαιολάδου (πολυφαινόλες, βιταμίνες κ.α). 

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πολυετούς προσπάθειας είναι η δημιουργία του ελαιολάδου THEOREMA, του πρώτου βιολογικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου που παράγεται από την ποικιλία Θρούμπα με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη Σάμος. Το THEOREMA είναι ένα ελαιόλαδο με μεσαία ένταση φρουτώδους, ήπιο, ιδανικά πικρό και πικάντικο, ισορροπημένο, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Έχει χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες, στις πρώιμες ελαιοποιήσεις με φίνα αρώματα, μια πραγματικά υπέροχη γεύση.

Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του Αιγαίου πελάγους και είναι αποτέλεσμα της αγάπης και του σεβασμού για το ιερό δέντρο της ελιάς, αλλά και για τον τόπο που γέννησε την ποικιλία «Θρούμπα».  Το THEOREMA είναι ένα από τα δώρα του νησιού σε όσους αγαπούν το λάδι και μπορούν κι αναγνωρίζουν τη μεγάλη διατροφική και γευστική αξία του.

Δείτε περισσότερα για το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο της Σάμου στο παρακάτω βίντεο!Important note for Google Translate users: 
To watch the video please return to the untranslated version of this post.