AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιουλ 2017

Η 'Aφοί Βαλσαμίδη' και το Theorema [Θεώρημα] της για το σαμιώτικο ελαιόλαδο


Η σαμιώτικη οικογένεια Βαλσαμίδη, ένας από τους παλιότερους καλλιεργητές ελαιώνων στο νησί της Σάμου, ασχολείται με την παραγωγή ελαιόλαδου (στην περιοχή Υδρούσσα), για τις ανάγκες του παραδοσιακού νοικοκυριού, από τα τέλη του 18ου αιώνα. Η τρέχουσα γενιά Βαλσαμίδη, έχοντας κληρονομήσει αγάπη και σεβασμό για την ελιά και τον καρπό της, αξιοποιεί τα μυστικά και τις εμπειρίες των παλιότερων μελών της, σέβεται αειοφορία και περιβάλλον και λειτουργεί ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στο Καρλόβασι Σάμου. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιόλαδου.

To ιδιαίτερο μικροκλίμα της Σάμου ευνοεί εδώ και αιώνες την παραγωγή εκλεκτού ελαιόλαδου, γνωστού στους αρχαίους συγγραφείς –από τον Όμηρο, τον Αισχύλο και τον Αντιφάνη– που μιλούσαν με θαυμασμό για την ελαιόφυτη Σάμο και επαινούσαν το σαμιώτικο ελαιόλαδο. Συνεχιστές εκείνης της παράδοσης, η οικογένεια Βαλσαμίδη έχει εντάξει την καλλιέργεια της ελιάς στην οικογενειακή της ιστορία, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας.

Έτσι, η εταιρεία, μετά από δεκαετίες παρακολούθησης και ενασχόλησης με την τοπική ελαιοκομία, αποφάσισε να δώσει νέα πνοή και προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο της από την τοπική ποικιλία Θρούμπα Σάμου. Σχεδιασμός, σύστημα, υπομονή, επιμονή, χρόνος και συνεργασίες με εξειδικευμένους επιστήμονες, εξασφαλίζουν τους καταλληλότερους κλώνους της συγκεκριμένης Θρούμπας, με αποτέλεσμα την υγιή εξέλιξη της σε νέους ελαιώνες. Παράλληλα, το ελαιοτριβείο ανακαινίστηκε πλήρως και, από το 2006, διαθέτει γραμμή παραγωγής διφασικού τύπου όπου εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές προστασίας περιβάλλοντος, καθώς και παραγωγής ελαιόλαδου σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας ISO 22000.

Το ελαιοτριβείο είναι πιστοποιημένο από τις επίσημες ελληνικές Αρχές και τον ΔΗΩ, για παραγωγή και εμφιάλωση βιολογικού ελαιόλαδου, ενώ το 2015 πιστοποιήθηκε από τον οργανισμό πιστοποίησης Agrocert για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Σάμος Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). Το ελαιόλαδο αυτό κυκλοφορεί από το 2016 με το brand name Theorema [Θεώρημα]® σε γυάλινη συσκευασία. Το Theorema [Θεώρημα] είναι το πρώτο μονοποικιλιακό, βιολογικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο από Θρούμπα Σάμου με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Σάμος, με τον καρπό του να προέρχεται από από ελαιώνες Θρούμπας Σάμου βιοδυναμικά φροντισμένους.

Η πιο σύγχρονη μονάδα στο νησί, η Αφοί Βαλσαμίδη διαθέτει δύο ξεχωριστά στάδια αποφύλλωσης και καθαρισμού των καρπών με νερό, διαδικασία που εγγυάται την άλεση πεντακάθαρου καρπού και απαλλαγμένου από ξένες ουσίες. Τα υπολείμματα της επεξεργασίας αυτής, π.χ. τα φύλλα, επιστρέφονται στον ελαιώνα για φυσική λίπανση. Η μάλαξη του ελαιόκαρπου γίνεται σε θερμοκρασία κάτω από 27ºC (μέθοδος ψυχρής έκθλιψης), που επιτρέπει την διατήρηση όλων των θρεπτικών κι αρωματικών ουσιών του ελαιόλαδου (πολυφαινόλες, βιταμίνες κ.ά). Το Theorema [Θεώρημα] έχει μεσαία ένταση φρουτώδους, είναι ήπιο, ιδανικά πικρό και πικάντικο, ισορροπημένο, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές. Έχει χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες στις πρώιμες ελαιοποιήσεις, φίνα αρώματα και μια πραγματικά υπέροχη, αυθεντική γεύση.

Το Theorema [Θεώρημα] είναι ένα από τα «αυτόχθονα» δώρα του νησιού σε όσους αγαπούν το ελαιόλαδο και αναγνωρίζουν την αξιόλογη διατροφική και γευστική του αξία. Είναι επίσης η πιο εύγευστη γαστρονομική εισαγωγή σε ελαιόλαδο αιγαιοπελαγίτικης προέλευσης για όσους αναζητούν ποιότητα και διαφορετικότητα, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικό ελαιόλαδο για πρώτη φορά.

Theorema [Θεώρημα] λοιπόν και πράξη!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο περισσότερα για το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο της εταιρείας 'Αφοί Βαλσαμίδη' στο Καρλόβασι Σάμου!


Important note for Google Translate users: 
To watch the video please return to the untranslated version of this post.