AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Ιουλ 2017

Το Samos Festival 2017 από 14 έως 16 Ιουλίου στο Μαλαγάρι Σάμου


Το Samos Festival 2017, ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, δρώμενα, πολλές συμμετοχές αλλά και κεράσματα τοπικών προϊόντων θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 και 16 Ιουλίου στον αναμορφωμένο υπαίθριο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι της Σάμου. 

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τα προϊόντα και τις ομορφιές του νησιού, να φέρει κοντά τους παραγωγούς, να δημιουργήσει κοινούς δρόμους μεταξύ επιχειρήσεων, να αναδείξει την τοπική γαστρονομική ταυτότητα και να προάγει τον πολιτισμό όπως εκφράζεται μέσω των συλλόγων και των φορέων. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει μια πολυπρόσωπη επιτροπή εθελοντών.

Οι συμμετέχοντες από κάθε μεριά της Σάμου προετοιμάζονται πυρετωδώς ώστε αυτό το τριήμερο, επισκέπτες αλλά και μόνιμοι κάτοικοι να έχουν τη χαρά να γευτούν και να γνωρίσουν τα «καλούδια» της σαμιακής γης, τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των ανθρώπων της, τις διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτιστικού προφίλ της γενέτειρας του Πυθαγόρα και των νησιών του Αιγαίου.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

- Παιδικά εργαστήρια με  τα "Παραμύθια του Αιγαίου" και "Η Σάμος σε τρεις διαστάσεις" αλλά και παιδικές αθλητικές  εκδηλώσεις με "Τα παιχνίδια της γειτονιάς". Την επιμέλεια των εργαστηρίων έχουν αναλάβει η Αθηνά Πετούλη που με το καλλιτεχνικό της πνεύμα θα διανθίσει τα παραμύθια ενώ η εικαστικός Estella Carballo, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουρουγουάης, θα ντύσει κι εκείνη με το ταλέντο της την παιδική φαντασία και θα «ζωντανέψει» τη Σάμο και τα αξιοθέατά της σε ένα μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη από ανακυκλώσιμα υλικά. Ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα για παιδιά θα έχει η Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Βαθέος Σάμου.

- Παραδοσιακή τέχνη και τεχνικές. "Ανεμόμυλοι" από τον μυλομαραγκό Γεώργιο Καμίτση και "Ξυλοναυπηγική" από τον Κώστα Χωριανόπουλο, ξυλοναυπηγό.

- Παραδοσιακούς χορούς από το «Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς" και από τον ΠολιτιστικόΣύλλογο "Η Ρίβα" Καρλοβάσου.

- Μουσικές εκδηλώσεις: Τα "Αρχοντορεμπέτικα» που θα παρουσιάσει η Μουσική Παρέα Σάμου, μια "Κρητική Νησιώτικη Βραδιά" με τους Γ. Οικονόμου, Δ. Πρωτογεράκη, Γ. Τσακανιού, ενώ και το "Έντεχνο Τραγούδι" θα βρει την έκφρασή του από τον Γιάννη Παπαγεωργίου, την Πόπη Θάνου και την παρέα τους.


- Γαστρονομία και τοπικά προϊόντα. Η παραδοσιακή σαμιώτικη κουζίνα με σαφείς επιρροές από τη Μικρά Ασία, θα έχει μια ακόμη φορά  την τιμητική της. Καλονοικοκυρές από κάθε μεριά της Σάμου θα παρουσιάσουν συνταγές όπως τις διδάχθηκαν από τις γιαγιάδες τους. Μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα, κατιμέρια, τηγανίτες, ο αλανιάρης κόκορας που μέθυσε, η παραδοσιακή κατσικίσια γεμιστή πλάτη, σουπιές όλο γλύκα με σαμιώτικο κρασί, τα γεμιστά της γάστρας με ότι φύεται στο μποστάνι κι ένα σωρό ακόμη νοστιμιές από: Βούλα Μαστροκωνσταντή-Λαγού, Θεολογία Κληρονόμου, Ευαγγελία Φούσια,  Ελένη Ελευθερόγλου και Διαμάντω Βασσάλου.

- Την ιδιαίτερη τέχνη και τεχνική μιας δημιουργικής κουζίνας που ακροβατεί μεταξύ παράδοσης και νέας γαστρονομικής προσέγγισης θα δείξει ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς, ενώ επίτιμη γευσιγνώστρια του Φεστιβάλ θα είναι η Νίκη Μηταρέα, η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα γαστρονομίας και οινογευσίας.  Θα τιμήσει με την παρουσία της το φεστιβάλ και θα μιλήσει για το σαμιώτικο κρασί, τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομική ταυτότητα της Σάμου και τα τοπικά προϊόντα.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (Ε.Ο.Σ Σάμου) στο πλαίσιο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με τον βραβευμένο πανελλαδικά bartender Iωακείμ Ζαβουδάκη, θα παρουσιάσει νέες εμπνευσμένες συνταγές για καλοκαιρινά cocktails με σαμιώτικο κρασί.

Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ Σάμου, Αιγάλεω και Πειραιά μαζί με τους καθηγητές τους, έχουν επιμεληθεί και θα παρουσιάσουν εξελιγμένες συνταγές παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας αλλά και μικρές λιχουδιές που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα.

Το  Samos Festival 2017 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων, το Chef’s Club of Athens «ACROPOLIS» καθώς και τα Δημόσια ΙΕΚ Αιγάλεω, Πειραιά και Σάμου. Χρυσός Χορηγός είναι η Blue Star Ferries, ενώ υποστηρίζεται και από σημαντικό αριθμό σαμιακών επιχειρήσεων.

Κείμενο: Μαργαρίτα Ικαρίου