AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Οκτ 2017

Σημαντική απόφαση για τα νυχτερινά καταστήματα της Σάμου

Τα καταστήματα της οδού Κεφαλοπούλου στην πόλη της Σάμου. Φωτογραφία: Σταμάτης Γούναρης

Υιοθετώντας ομόφωνα εισήγηση του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε), έλαβε πριν από λίγες μέρες μια πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με τις εξοντωτικές ποινές περί "ηχορύπανσης" στα νυχτερινά καταστήματα –ειδικά σε τουριστικές περιοχές, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με αφορμή τη σφράγιση επί πολλές ημέρες τριών επιχειρήσεων στην οδό Κεφαλοπούλου τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο και σε ανταπόκριση του αγωνιώδους αιτήματος για ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που εξέφρασε ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας της πόλης, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπέβαλε στις 6/9/2017 σχετικό υπόμνημα στην Κ.Ε.Δ.Ε.

Σ’ αυτό ανέλυσε με εμπεριστατωμένο τρόπο το παρωχημένο, ασαφές και ευάλωτο σε προσωπικές επιδιώξεις και ανταγωνισμούς νομικό πλαίσιο που διέπει την όλη κατάσταση, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα να προσαρμοστεί η διοικητική κανονιστική πραγματικότητα στις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τις εξαιρετικές και έκτακτες ανάγκες της σημερινής εποχής. 

Εποχής σφοδρής οικονομικής κρίσης, στην οποία ο τουρισμός έχει αναχθεί σε υπ’ αριθμό ένα παραγωγική βιομηχανία της χώρας και, ειδικά για περιοχές όπως η Σάμος, αποτελεί μακράν της δεύτερης τη βασική πηγή προσόδου του πληθυσμού.

Το Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε, μελετώντας την εισήγηση του Δημάρχου Σάμου και μετά από εκτενή συζήτηση, με την υπ’ αριθμόν 663 απόφασή του, ομόφωνα:

Ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε: 

1. Οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την τήρησή του να συνεχίσουν να ενεργούν σύννομα και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λειτουργούν απαλλαγμένες από ιδιοτελείς συμπεριφορές οι οποίες υπαγορεύονται από πληθώρα κινήτρων, ανταγωνιστικών ή και καθαρά ατομικών.

2. Να μην καθίσταται εκτελεστή η απόφαση σφράγισης του κέντρου ή του καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, αν δεν έχει προηγηθεί η σχετική κρίση από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Ζητά, επίσης, τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έκδοση των σχετικών αδειών και στην υιοθέτηση αντιστοίχων ρυθμίσεων που θα βασίζεται σε πραγματικά τεχνικά και κοινωνικά δεδομένα.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία επαναφέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την ουσία του ζητήματος, δηλαδή τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου εντός του οποίου υποχρεούνται ως τώρα να κινούνται, πολύ συχνά ενάντια και στο αίσθημα δικαίου αυτών των ίδιων, τα αστυνομικά όργανα.

Η ομόφωνη υιοθέτησή της από το Δ.Σ της Κ.ΕΔ.Ε και η αποστολή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Σάμου "συνιστά ένα ουσιώδες θεσμικό βήμα εμπρός, προκειμένου να λυθεί με τρόπο δίκαιο, σύγχρονο και κοινωνικά αποδεκτό ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας και της εστίασης σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά και στην ακριτική Σάμο που, πρακτικώς, ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και μάλιστα μέσω μιας σχετικής περιόδου αιχμής που πρακτικώς δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες το χρόνο".