AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

7 Φεβ 2018

Συμμετοχή των σαμιώτικων κρασιών στη διεθνή έκθεση HORECA

Ο Σαμιώτης executive chef, Βαγγέλης Μπιλιμπάς

Καινοτόμες συνταγές που περιλαμβάνουν σαμιώτικο μοσχάτο κρασί και βρώσιμο φύκι θα παρουσιάσει στην προσεχή διεθνή έκθεση HORECΑ ο Σαμιώτης executive chef, Βαγγέλης Μπιλιμπάς. Ο επίσης Σαμιώτης bartender, Ιωακείμ Ζαβουδάκης, θα παρουσιάσει σε διαγωνισμό στο πλαίσιο της ίδιας έκθεσης ένα νέο cocktail με σαμιώτικο μοσχάτο.

Η έκθεση HORECA θα φιλοξενηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα Αττικής από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο executive chef  Βαγγέλης Μπιλιμπάς, ο οποίος είναι παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας WACS και τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ανέφερε για την συμμετοχή του στην έκθεση τα εξής:

"Αγαπώ τη Σάμο και τα αγροτοδιατροφικά της προϊόντα, τα οποία θεωρώ υψηλής διατροφικής αξίας. Το παγκοσμίως γνωστό και πολυβραβευμένο σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, αποτελεί στοιχείο που συνδέεται άρρηκτα με τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού μας, με τη μακραίωνη παράδοση και την ιστορία του και ταιριάζει τόσο με την κουζίνα της γιαγιάς όσο και με τις γκουρμέ εκφάνσεις. Η φετινή μου επιλογή των βρώσιμων φυκιών, για την παρουσίαση στη ΗORECA, εντάσσεται στη σύγχρονη τάση αναζήτησης και νέων πρώτων υλών υψηλής διατροφικής αξίας που να μπορούν να εναρμονίζονται με το θαλασσινό στοιχείο, το τόσο σημαντικό για μας τους νησιώτες, δίνοντάς του ωστόσο μια καινοτόμα πινελιά…"

Μερικές από τις καινοτόμες δημιουργίες του που θα παρουσιαστούν στη HΟRΕCΑ, είναι:

- Σαλάτα από φύκια, πράσινα φυλλώματα, μανιτάρια πλευρώτους, γαρίδα, λάδι τρούφας, χαβιάρι από το "Samos Vin Doux", το πολυβραβευμένο γλυκό Μοσχάτο Σάμου.

- Θαλασσινός μουσακάς με καραβίδα σβησμένη με "Aegean Breeze", το τραγανό λευκό ξηρό Μοσχάτο Σάμου.

- Θαλασσινές ταλιατέλες με κρέμα καπνιστού σολωμού σβησμένου με "Ψηλές Κορφές".

- Σούπα με ραβιόλι γεμιστό με ραγού φυκιών και γαρίδας σβησμένης με το εξαιρετικό παλαιωμένο "Samos Anthemis."

- Μπαρμπούνι με ραγού λαχανικών αρωματισμένων με "Ψηλές Κορφές", πουρέ σελινόριζας και τουίλ από φύκια.

- Στρείδι με φύκια και σάλτσα από το λευκό ημίξηρο Μοσχάτο "Aegean Breeze".

- Για επιδόρπιο: Γλυκιά κρέμα με τσάι μάτσα, άγαρ-άγαρ και το ημίξηρο ροζέ "Selana" (ημίξηρο, ροζέ).

"Γνωρίζαμε μέχρι στιγμής τα φύκια από σούσι, σε σαλάτες ή και κάποιους ζωμούς. Φέτος, στη HΟRΕCΑ με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, θα προσπαθήσω να δείξω ότι αξίζει να εισαχθούν στην ελληνική διατροφή, καθώς τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα να τα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές μας αντί για το αλάτι που γνωρίζουμε πόσο επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Αξίζει να σκεφθεί κανείς πως μόλις 100 γραμμάρια βρώσιμων φυκιών περιέχουν τόσο φωσφόρο όσο 2.400 κιλά καρότα, ενώ η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο είναι εξαιρετικά μεγάλη, όπως και σε βιταμίνες Α και Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά…" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σαμιώτης chef.

Διαγωνισμός Cocktail με σαμιώτικο κρασί

Στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου ελληνικού Cocktail θα συμμετάσχει ο Σαμιώτης bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκης, που το 2016 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των δώδεκα καλύτερων bartender στην Ελλάδα στα classic cocktail.


Το εμπνευσμένο cocktail που θα παρουσιάσει έχει ως βάση το γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί του Ε.Ο.Σ Σάμου και θα περιλαμβάνει έναν πρωτοποριακό χειροποίητο αφρό από τοπικά βότανα και μυρωδικά.