AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Ιουλ 2018

ΣΑΜΟΣ SOS: "Να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας και την ποιότητα ζωής μας"

Φωτογραφία αρχείου από το samosnews-world.blogspot.gr

Νέα παρέμβαση για το μεταναστευτικό κάνει η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών "ΣΑΜΟΣ SOS". Καλεί τον δήμαρχο να οργανώσει πλατιά λαϊκή συνέλευση για "γόνιμο, ήπιο διάλογο, με σοβαρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις-προτάσεις, για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης και του νησιού μας, καθώς και την ποιότητα της ζωής μας".
 
Συγκεκριμένα, στην αναλυτική τοποθέτησή της σημειώνει τα εξής:
 
"Πολλά δυσοίωνα συμβαίνουν τελευταία στο νησί μας ως προς το μεταναστευτικό και περισσότερα δυστυχώς θα είναι αυτά που πρόκειται να συμβούν. Απόδειξη η πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει την εγκληματική πολιτική της σε βάρος του νησιού μας, με τη δημιουργία νέου μεγαλύτερου του υπάρχοντος Hot Spot στους Μυτιληνιούς.
 
Συστηματικά και σε κάθε περίπτωση ψευδόμενη, προσπαθεί και πάλι να παραπλανήσει και να απευθυνθεί στους αφελείς και να τους πείσει ότι τάχα με το νέο σχέδιο απαλλάσσεται το Βαθύ από το μαρτύριό του, και θα μεταφερθεί το κέντρο αλλού.
 
Ποιός Βαθιώτης δεν θα ήθελε να απαλλαγεί από τον βρόγχο που καθημερινά τον πνίγει, εκτός βέβαια από τους ωφελημένους; Ποιος δεν θα ήθελε να ξαναδεί την πόλη του όπως την ήξερε και την αγάπησε; Ποιος όμως μας βεβαιώνει ότι αυτό θα συμβεί; Η κυβέρνηση και ο υπουργός της; Με ποια αξιοπιστία; Σε ό,τι έχουν πει μέχρι τώρα ψεύδονται ασύστολα και κάνουν το αντίθετο. Θέλουν να τους πιστέψουμε, θέλουν να μιλήσουμε καλόπιστα μαζί τους;
 
Απλό. Αυτό που λένε ότι ΘΑ κάνουν κάπου αλλού, κάποτε, ας το κάνουν αμέσως ΤΩΡΑ στο υπάρχον Hot Spot του Βαθιού. Άμεση αποσυμφόρηση στη νόμιμη χωρητικότητά του, με άτομα που πραγματικά χρειάζονται διεθνή υποστήριξη με ταυτόχρονη γρήγορη εξέταση των αιτημάτων τους. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών ποτέ να μην υπερβαίνει το μέγιστο καθορισμένο όριο. Οι προσωρινά διαμένοντες να μην επιτρέπεται να μετακινούνται ώστε να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των κατοίκων και ανατρέπουν την οικονομία της περιοχής. Εφόσον όλα αυτά συμβούν, βεβαίως πρέπει να τεθεί θέμα μεταφοράς αλλού, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εκτός αστικού ιστού, ώστε και το πολύπαθο Βαθύ να αναπνεύσει, και ο νέος τόπος να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Η όποια εγκατάσταση όπου και να είναι πρέπει ρητά να χαρακτηριστεί ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ. Αυτονόητη βέβαια προϋπόθεση το αμετάκλητο κλείσιμο του Hot Spot του Βαθιού, σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση, που θα πιστοποιηθεί και κατοχυρωθεί μόνο με την επίσημη παράδοσή του στον Δήμο Σάμου. Αυτή είναι η πρόταση της ΣΑΜΟΣ SOS στις υπουργικές αιτιάσεις.
 
Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι αφελείς. Δεν πιστεύουμε ότι θα συναινέσει η κυβέρνηση. Απλά θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη και την κατακραυγή, διχάζοντας τους πολίτες και επιρρίπτοντας σε αυτούς τη δική της μεγάλη ευθύνη. Άλλωστε δεν έχει ούτε τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιό της.
 
Αυτό που με απόλυτη βεβαιότητα θα συμβεί είναι ότι το Βαθύ θα συνεχίσει να ζει τον εφιάλτη του με τους μεγάλους πληθυσμούς παράνομων μεταναστών, οικογένειες επί το πλείστον, να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας, επιβαρύνοντας υπέρμετρα υποδομές και δημόσιους χώρους καταλαμβάνοντας τα πάντα, διαμένοντας σε διάφορα καταλύματα τα οποία και θα αυξηθούν. Αλλά και ο δυστυχής τόπος που θα γίνει το νέο Hot Spot, και θα κρατήσει τους ανδρικούς επί το πλείστον πληθυσμούς, θα ρημάξει, όπως αργά, αλλά σταθερά συμβαίνει στην πρωτεύουσα. Δηλαδή, συνολικά μεγαλύτερη επιβάρυνση για το νησί μας, και το χειρότερο, τείνει να λάβει μόνιμες διαστάσεις.
 
Η ΣΑΜΟΣ SOS προειδοποιεί όλους τους Σαμιώτες και ιδιαίτερα τους Καρλοβασίτες να ξυπνήσουν από τον λήθαργό τους και την αυταρέσκεια τους, ότι τάχα το Βαθύ είναι καταδικασμένο μέχρις αφανισμού και εκεί θα περιοριστεί το κακό για να επιβιώσουμε εμείς, «μια και έχουμε και τον βουλευτή μαζί μας». Όμως ποτέ δεν περιμέναμε να συμβεί αυτό σε μας, «κι ας είχαμε και τον Θεό μαζί μας». Και όμως συνέβη. Πόσο απέχετε; Μια ώρα δρόμο το μακρινότερο σημείο του νησιού. Πόσο θα αντέξετε; Θέμα χρόνου.
 
Για αυτό ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ καλούμε όλους τους Σαμιώτες να οργανωθούμε σε έναν αγώνα με κοινό και αδιαπραγμάτευτο στόχο. Απαίτηση για πραγματική φύλαξη των συνόρων και απομάκρυνση όλων των Ηot Spot και των μεταναστών από το νησί. Δεν χρειάζεται να ενταχθούμε όλοι σε έναν φορέα. Ο κάθε τόπος ας οργανωθεί μόνος του με τον δικό του τρόπο, αρκεί όλοι να υπηρετούμε τον ίδιο στόχο και να υπάρχει αλληλεγγύη και συνεννόηση μεταξύ μας. Κάτι ανάλογο με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες. Όλοι μαζί, αλλά ανεξάρτητα, για χρόνια τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αντιμετωπίζουμε τον ίδιο κίνδυνο με επιτυχία.
 
Ο λόγος που η κυβέρνηση επείγεται να μεταφέρει το Ηot Spot από το Βαθύ στους Μυτιληνιούς δεν είναι βέβαια η αγάπη της για τους Βαθιώτες, αλλά ο μεγάλος της φόβος να μη συμβεί κάτι μεγάλο, κάτι κακό, ακριβώς δίπλα στην πόλη, και δεν μπορεί ή δεν προλάβει να το ελέγξει. Έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά κατά το παρελθόν. Παραδέχεται έμμεσα έτσι τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, που δημιουργήθηκε με την εγκληματική της πολιτική για το μεταναστευτικό. Και επειδή βλέπει τις μαζικές, ενωτικές, δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών, όπως αυτή που πρόσφατα έγινε στους Μυτιληνιούς με πρωτοβουλία του προέδρου του χωριού και με πάνδημη συμμετοχή του κόσμου, αρχών και φορέων, καταφεύγει στη γνώριμη άθλια πολιτική που γνωρίζει καλά. Αυτή του διχασμού.
 
H εκτίμησή μας αυτή δεν είναι έωλη, ούτε αυθαίρετη.
 
Μικρή αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα της «ΣΑΜΟΣ SOS», αποτελούμενη από τους Νίκο Μάρκου, Γιακουμή Αμυρσώνη, Αγγελική Κανέλλου, Γιώργο Δανέζη, Παναγιώτη Αντωνίου, Αλέκο Βούλγαρη, Νίκο Κοπανά, Λευτέρη Στυλιανίδη, επισκεφτήκαμε κατά περίπτωση και με χρονολογική σειρά τους Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο στις 18/4/2018, Αστυνομικό Διευθυντή στις 29/ 5/2018, Ταξίαρχο του Στρατού στις 26/6/2018, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε για την ανταπόκριση, και υποβάλαμε εγγράφως τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από την υπερσυγκέντρωση των παράνομων μεταναστών δίπλα στην πόλη του Βαθιού.
 
Από όλους λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών στον τομέα ευθύνης του καθενός. Παρ’ όλα αυτά είναι απολύτως λογικό εμείς να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, όχι βέβαια ως προς την επάρκεια των υπηρεσιών να ανταποκριθούν, αλλά ως προς την επικινδυνότητα της ήδη διαμορφωμένης ασύμμετρης κατάστασης, και των πολλών επιβαρυντικών και δύσκολα αντιμετωπίσιμων παραγόντων. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται εδώ και αυτοί που θα έρθουν ρίσκαραν τα πάντα, και πίσω δεν πρόκειται να δεχτούν να γυρίσουν για κανένα λόγο. Για αυτούς ή μπροστά ή «γαία πυρί μειχθήτω». Ο ευρωπαϊκός δρόμος όμως μπροστά είναι ερμητικά κλειστός. Αυταπόδεικτα καθόμαστε πάνω σε μία βραδυφλεγή βόμβα.
 
Εδώ έρχεται η κυβέρνηση και προσπαθεί με τη μεταφορά του Hot Spot αλλού να περιορίσει τις επιπτώσεις ενδεχόμενης έκρηξης εντός της πόλης με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ολέθριας κυβερνητικής πολιτικής των ανοιχτών συνόρων και της «ενσωμάτωσης». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την όψιμη φίλη του κ. Μέρκελ, σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα, να δεχτεί και άλλους μετανάστες που ήδη πέρασαν στη Γερμανία για να τη βοηθήσει πολιτικά. Με τι αντάλλαγμα;
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
 
η «ΣΑΜΟΣ SOS» καλεί τον κ. Δήμαρχο Σάμου να οργανώσει μια πλατιά λαϊκή συνέλευση όπου κάτοικοι και φορείς θα έχουν την ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα την υποχρέωση και την ευθύνη με γόνιμο, ήπιο διάλογο, με σοβαρές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις-προτάσεις, για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης και του νησιού μας, καθώς και την ποιότητα της ζωής μας" καταλήγει η Επιτροπή Αγώνα της «ΣΑΜΟΣ SOS».

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com