AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Δεκ 2018

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ξεκίνησαν οι πληρωμές των επιχειρήσεων


Την πληρωμή του αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου ξεκίνησε από την Πέμπτη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ολοκληρώνοντας την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σχετικά με τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πολιτεία επιστρέφει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νησιωτικών επιχειρήσεων το 43% του κόστους που επωμίστηκαν, ενώ σε ορισμένες επιχειρήσεις το ύψος της επιδότησης έχει υπερβεί τις 30.000 ευρώ.

Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο σκέλος των επιχειρήσεων άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, πιλοτικά σε 49 νησιά, επιχειρώντας να αντισταθμίσει το υψηλός κόστος θαλάσσιας μεταφοράς των εμπορευμάτων τους. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις εμπορίου, μεταποίησης, εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων και παραγωγής ενέργειας. Από τον Ιούλιο εγγράφηκαν 3.059 επιχειρήσεις κι έχουν συλλεχθεί επιλέξιμες δαπάνες από 81.170 παραστατικά. Πρωταγωνιστές σε συμμετοχή είναι οι επιχειρήσεις από Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω, Λήμνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Λέρο και Σύμη.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι το μέτρο έχει ευνοήσει ιδιαίτερα το λιανικό εμπόριο, τις επισκευές, τις κατασκευές, τις τοπικές βιομηχανίες καπνού, μπύρας, ούζου, μαστίχας, βιοτεχνίες ρούχων και τα μικρά τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια. «Αποκτά έτσι καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην άρση του ανταγωνιστικού τους μειονεκτήματος, αλλά και στην αναγκαία ενίσχυσή τους με ρευστότητα».

Η διαδικασία εγγραφής, αίτησης, υποβολής παραστατικών και χρηματοδότησης γίνεται ταχύτατα, χάρη στην απλή και κατανοητή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που υποστηρίζει την όλη διαδικασία. Μέχρι 31/12/2018 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης συμμετοχής στη Δράση για το έτος 2018 για τα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής. Από 7/1/2019 όλες οι νησιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής. Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από 1/1/2019.

Για το 2019, οπότε θα ξεκινήσει και η καθολική εφαρμογή στα νησιά, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι 156 εκατομμύρια ευρώ.

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που προέρχεται από τους νησιώτες για τους νησιώτες και τη νησιωτική Ελλάδα. Οφείλουμε να το γνωρίσουμε, να το αξιοποιήσουμε και να το βελτιώσουμε προς όφελος των νησιωτών και του επιχειρείν, διότι αποτελεί το μέσο για μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στις επιχειρήσεις των νησιών, αλλά και κίνητρο για την παραμονή των κατοίκων σε αυτά» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως αναφέρει, «η επέκταση του μέτρου και στα καύσιμα πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2019 για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή, στοχεύει στο να μειώσει την τιμή των καυσίμων, πράγμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους διαβίωσης των κατοίκων. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών και αποτελεί πρότυπο ουσιαστικής και μόνιμης νησιωτικής πολιτικής» τονίζει ο κ. Σαντορινιός.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com