AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Δεκ 2018

Η "πονηρή" σμέρνα της Σάμου!

Φωτογραφία του Αλέξανδρου Μαλαγάρη

Καταφύγιο μέσα σε μια νεκρή πίννα (μεγάλο μαλάκιο που μοιάζει με μύδι)* έχει βρει μία σμέρνα στη θαλάσσια περιοχή της Κέρβελης Σάμου!

Αυτό διαπίστωσε την Κυριακή ο έμπειρος αυτοδύτης Αλέξανδρος Μαλαγάρης στην τελευταία κατάδυσή του για το 2018 και απαθανάτισε με τη φωτογραφική μηχανή του την τρομαγμένη σμέρνα σε βάθος 6 μέτρων.



* Η πίννα (Pinna) (γράφεται και πίνα), είναι γένος δίθυρων μαλάκιων της οικογένειας των Πιννιδών και της τάξης των Ανισομυαρίων. Ζει στις εύκρατες και στις θερμές θάλασσες. Μοιάζει με τεράστιο μύδι. Το όστρακό της αποτελείται από λεπτά και πλατιά ελάσματα, τα οποία είναι ενωμένα στην κορυφή τους, ώστε να ανοίγουν και να κλείνουν Το ζώο, το οποίο τρώγεται χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύγευστο, χρησιμοποιείται κυρίως ως δόλωμα στο ψάρεμα. Στο όστρακο της πίννας σπάνια σχηματίζονται μαργαριτάρια, τα οποία όμως δεν έχουν ιδιαίτερη οικονομική αξία.

Πολλές πίννες στη Σάμο και άλλες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται νεκρές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το είδος τους να κινδυνεύει με εξαφάνιση. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Μy Samos Blog.

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com