AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Δεκ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο hotspot της Σάμου!


Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών (hotspot) Σάμου αναδεικνύει πρόσφατο ρεπορτάζ του Vice.com.

Στο ρεπορτάζ του Κώστα Κουκουμάκα με τίτλο "Φωτογραφίες από την Άγνωστη «Κόλαση» στο Προσφυγικό Καμπ της Σάμου" τονίζεται ότι στο ΚΥΤ Σάμου συνυπάρχουν ποντίκια, λύματα και 4.500 εγκλωβισμένοι άνθρωποι, σε υποδομή που φτιάχτηκε για 650.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν:

"Την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη συνολικά έντεκα επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων της Σάμου έστειλαν εξώδικο στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και τη διοικήτρια του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που λειτουργεί στο νησί. Τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση στο καμπ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Σε δομή που φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει προσωρινά 650 αιτούντες άσυλο και ευάλωτες ομάδες, σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι. Οι περισσότεροι αναγκαστικά έχουν στήσει παραπήγματα έξω από τον φράχτη του καμπ, τρία χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό. 



Στο Βαθύ Σάμου συνυπάρχουν άνθρωποι, ποντίκια και λύματα. Το εκρηκτικό κοκτέιλ προκαλεί βίαια επεισόδια, επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά, κι επίσης κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Οι φωτογραφίες που διατέθηκαν στο VICE είναι αποκαρδιωτικές. Αυτή είναι η «νέα Μόρια», μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Αυτοί οι άνθρωποι βασανίζονται. Υπάρχουν πρόσφυγες, που περιμένουν έως και 18 μήνες την εκδίκαση των αιτημάτων τους, άλλοι των οποίων οι προσφυγές έχουν απορριφθεί, όμως δεν απελαύνονται, κι εκείνοι, που ενώ το αίτημά τους για άσυλο έχει γίνει δεκτό, περιμένουν μάταια», λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, ο οποίος συνυπογράφει το εξώδικο προς το Υπουργείο.

Για χιλιάδες ανθρώπους στο ΚΥΤ στο Βαθύ υπάρχουν μόλις δύο σημεία παροχής πόσιμου νερού και ουσιαστικά καμία λειτουργική τουαλέτα. 





Έξω από την περίφραξη, χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες και παιδιά, ζουν σε παραπήγματα. 

Τελευταία, με απόφαση της διοικήτριας του ΚΥΤ, απομακρύνθηκαν «για λόγους ασφαλείας» κάποιοι μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων. Υπάρχουν παντού σκουπίδια, μέσα στη δομή, στον εξωτερικό αυτοσχέδιο καταυλισμό, σε ρεματιές και χωράφια τριγύρω. 





Πακέτα με σάπιο φαγητό, ακόμη και ούρα σε πλαστικά μπουκάλια, γιατί το βράδυ οι γυναίκες φοβούνται να πάνε μόνες στην τουαλέτα, όπως μου είπαν περισσότεροι από δύο άνθρωποι. Οι ίδιοι λένε ότι στο καμπ της Σάμου γυναίκες εξαναγκάζονται σε πορνεία – «τα πάντα είναι προς πώληση», σημειώνουν. 

Καταγράφονται περιστατικά βίας και τελευταία προβλήματα αλκοολισμού σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν ήταν εξοικειωμένες με το αλκοόλ.

«Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος ούτε για μία σκηνή. Μόνο σήμερα έφθασαν 105 νέοι άνθρωποι, με δύο βάρκες», είπε τη Δευτέρα στο VICE ο Bogdan Andrei, συντονιστής της οργάνωσης Samos Volunteers, που εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια στο νησί. Η οργάνωση λειτουργεί κάτω από ένα μεγάλο υπόστεγο μια δομή για την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κι επίσης πλυντήρια για τον καθαρισμό και την αποστείρωση ρούχων και κουβερτών. 

Οι γυναίκες στο καμπ είναι το 22% και τα παιδιά το 29%, εκ των οποίων έξι στα δέκα κάτω των 12 ετών. Στο καμπ φιλοξενούνται περισσότερα από 200 ασυνόδευτα παιδιά. Οι μεγάλες οργανώσεις έχουν αποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο από το Βαθύ. Εκτός από τη Samos Volunteers, υπάρχει μια μικρότερη γαλλική οργάνωση, που παρέχει ιατρική φροντίδα, έξω όμως από τη δομή.

Η κατάσταση προκαλεί ασφυκτική πίεση και για την τοπική κοινωνία της Σάμου. «Ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό τουλάχιστον 2.500 προσφύγων και μεταναστών. Κι επίσης, την άμεση απέλαση των παραβατικών κι εκείνων που οι προσφυγές έχουν απορριφθεί, όμως παραμένουν στην πόλη», λέει ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Κολλάρος.

Την περασμένη Άνοιξη, ο ίδιος είχε συνυπογράψει την προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του γεωγραφικού περιορισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Η προσφυγή έγινε δεκτή, όμως δεν εφαρμόστηκε, μάλιστα η κυβέρνηση επίσπευσε την κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούσε το άσυλο, με το οποίο επιχειρήθηκε να διατηρηθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων. 

Το προηγούμενο διάστημα, έγιναν μεταφορές πληθυσμού προς την ενδοχώρα, όμως το πρόβλημα παραμένει πολύ σοβαρό. Την εβδομάδα 3-9 Δεκεμβρίου, αναχώρησαν από τη Σάμο μόλις 205 αιτούντες άσυλο. Άλλοι 861 είχαν αναχωρήσει από τις αρχές Νοεμβρίου.

Εκτός από τους υπαλλήλους του ΚΥΤ και την Αστυνομία, η παρουσία του επίσημου κράτους στο Βαθύ Σάμου είναι ένας ή δύο γιατροί του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι θεωρητικά είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των ευάλωτων ομάδων, που έχουν προτεραιότητα για μεταφορά στην ενδοχώρα. «Δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κάνουν ουσιαστική δουλειά, μόλις προλαβαίνουν να φροντίσουν εκείνους που λιποθυμούν», περιγράφουν εγκλωβισμένοι στο Βαθύ. Το φαγητό προσφέρεται από catering και διανέμεται από τον Στρατό. Φυσικά, δεν υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και διερμηνείς.





Στο μεταξύ, με πολύ αργό ρυθμό προχωράει το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την τοποθέτηση γιατρών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Πρόκειται για τη συνέχεια του προγράμματος Philos, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια και έληξε τον περασμένο Αύγουστο. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε αυτό το πρώτο στάδιο χορηγήθηκαν σε δομές φιλοξενίας συνολικά 11.043 εμβόλια. Το Philos II προχωρά με μεγάλη καθυστέρηση και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. 

Έχουν προκηρυχθεί περισσότερες από 1.400 θέσεις γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, εκ των οποίων οι 610 σε ΚΥΤ στα νησιά και τον Έβρο, ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. Ανεπίσημα προκύπτει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αιτήσεις, γι’ αυτό και προ ημερών το υπουργείο ανακοίνωσε έκτακτα επιδόματα σε όσους θα καλύψουν τις θέσεις".

Πηγή: Vice.com
Αnaδημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com