AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Ιαν 2020

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η Σάμος μίλησε - Ώρα να την ακούσουν!

Φωτογραφία του Νίκου Δραπανιώτη

Με κεντρικό σύνθημα "Θέλουμε πίσω τη ζωή μας" και αίτημα την άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα, χιλιάδες Σαμιώτες κατέκλυσαν την Τετάρτη την πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υπόλοιπους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου που πραγματοποίησαν ανάλογες συγκεντρώσεις στα νησιά τους την ίδια ώρα. 

Οι Σαμιώτες που συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας από κάθε άκρη του νησιού είπαν βροντερό "όχι" σε νέα δομή-φυλακή χιλιάδων μεταναστών, ζητώντας από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Με ένα μεγάλο λουκέτο στα καταστήματά τους, έμποροι κι επαγγελματίες συμμετείχαν στην παναιγαιακή κινητοποίηση, ενώ και οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρήθηκαν.

Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν οι ομιλίες με πρώτο τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη. Ακολούθησαν ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρο του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής και τέλος ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν πως απορρίπτουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αυτός ανακοινώθηκε με δομές χιλιάδων ατόμων, και συμφωνούν μόνο στη δημιουργία μικρής δομής πρώτης υποδοχής και καταγραφής (βραχείας παραμονής) στο νησί, με άμεσο κλείσιμο του υπάρχοντος hot spot Σάμου-κολαστήριου, που σήμερα δυσφημεί το νησί, την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας.

Ζήτησαν επίσης τον άμεσο απεγκλωβισμό των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Τέλος, ο κ. Στάντζος έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε να φυλάξει τα ανατολικά σύνορα της, τοποθετώντας τη Frontex στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Τόνισε ότι οι Σαμιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω μετατρέποντας το νησί τους σε ένα απέραντο hot spot και για τον λόγο αυτόν θα φτάσουν ως την Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, για να μεταφέρουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, λόγω του μεταναστευτικού. "Δε ζητάμε από την κυβέρνηση αντίδωρα, αλλά αυτά που μας ανήκουν. Αποζημιώσεις για τα όσα έχουν χάσει οι Σαμιώτες» είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη μεγάλη συγκέντρωση της Τετάρτης για το μεταναστευτικό- προσφυγικό στην πόλη της Σάμου!



Βίντεο Ανδρέα Αξιώτη:












Φωτογραφίες του Νίκου Δραπανιώτη:







Φωτογραφίες του Ανδρέα Αξιώτη:












Φωτογραφίες του Εργατικού Κέντρου Σάμου:













Πηγή: VoreioAigaio.ert.gr