AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Ιαν 2020

Το σχόλιο Πέτσα για την απεργία στις 22/1 για το μεταναστευτικό


Εκτενές σχόλιο για την γενική απεργία των κατοίκων της Σάμου, της Χίου και της Λέσβου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό έκανε την Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου την Τρίτη.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας  δήλωσε για το θέμα τα εξής:

"Έχουμε πει πολλές φορές ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. 

Δεν είναι ένα πρόβλημα μικροπολιτικής. 

Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να πείσουμε όλες τις τοπικές κοινωνίες και ιδίως τις τοπικές κοινωνίες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς. 

Στηρίζεται στους τέσσερις βασικούς άξονες που έχουμε πει πολλές φορές: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών, κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα, την ώρα που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. 

Θέλουμε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους -και αυτό προσπαθεί να κάνει και ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης- ότι προχωρούμε στις επιστροφές. 

Είδατε το κανάλι που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα με τις πρώτες επιστροφές. 

Δεν είναι ο αριθμός αυτός που έχει σημασία, αλλά είναι η διαδικασία. 

Όταν το Υπουργείο καταλήγει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν δικαιούνται του ασύλου, τότε κινείται η διαδικασία από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεννόηση με τον Τούρκο σύνδεσμο και δια της Frontex επιστρέφουν, κατ’ εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας στην Τουρκία. 

Αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και θα ενταθεί με μεγαλύτερο ρυθμό. 

Έχουμε το ευχάριστο παράδειγμα, που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την εφαρμογή του νέου νομοσχέδιου για το άσυλο, να επιταχύνονται οι διαδικασίες στις Επιτροπές, όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που χρόνιζαν και έπαιρναν πάρα πολλούς μήνες. 

Τώρα γίνονται μέσα λίγες ημέρες. 

Θα είμαστε σε θέση σύντομα να δώσουμε κάποια στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό. 

Και επίσης, θέλουμε να πείσουμε τους κατοίκους, ιδίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου πως, όταν λέμε ότι θα φτιάξουμε κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα, αυτό το εννοούμε. 

Αυτό θέλει λίγο χρόνο. 

Και πιστεύουμε ότι τελικά όλοι θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και ιδίως των κατοίκων -που με ρωτήσατε- του Βορειοανατολικού Αιγαίου και προς το συμφέρον όλων, ότι αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει"