AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Φεβ 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στη Θεσσαλονίκη η Σάμος Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα "Σάμος - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021" στο Facebook

Την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 παρουσίασε το Σάββατο στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο Τραπέζης Πειραιώς και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης "Πυθαγόρας ο Σάμιος".

Ο Δήμαρχος Σάμου στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

"Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ μαζί μας. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης «Ο Πυθαγόρας» που οργάνωσε με τόση αγάπη αυτή την εκδήλωση, τον Σύνδεσμο  Βιομηχανιών Β. Ελλάδας που την έθεσε υπό την αιγίδα του, και βέβαια το ξενοδοχείο The Met, την εταιρία συμβούλων Com&Com και την εταιρία "For Communication"που μας έθεσαν … υπό την προστασία τους.

Η σημερινή εκδήλωση, με αφορμή την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της Σάμου για τον τίτλο της ΠΠ της Ευρώπης 2021, αποτελεί  ταυτόχρονα μια κατάληξη και μια αφετηρία.


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και μάλιστα συγκίνηση που παρουσιάζω την υποψηφιότητα της Σάμου για ΠΠτΕ για το 2021, εδώ, στην καρδιά της Β. Ελλάδας, με την οποία με συνδέουν καθώς γνωρίζετε τόσες εμπειρίες, παραστάσεις και μνήμες.


Η υποβολή του φακέλου μας είναι η κατάληξη μιας πολύμηνης συλλογικής προσπάθειας, που κινητροδότησε και κινητοποίησε το σύνολο των ζωντανών δυνάμεων του νησιού μας. Και είναι η αφετηρία για την τελική ευθεία προς την επιλογή, στις 26 Φεβρουαρίου, της πόλης που θα έχει την τιμή να  εκπροσωπήσει τον πολιτισμό της χώρας μας το 2021.


Η υποψηφιότητά μας αποτελεί ένα στοίχημα υψηλών στόχων και προσδοκιών. Ένα στοίχημα που βάλαμε, πρώτα πρώτα, με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Μια πρόκληση που το νησί την αγκάλιασε ομόθυμα.


Επιδιώκουμε να φέρουμε το ακριτικό μας νησί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού χώρου υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη –αλλά και στην Ελλάδα- ότι στη Σάμο συναντιόνται οι βασικοί άξονες του ελληνοθρεμένου ευρωπαϊκού πολιτισμού: η φιλοσοφία με τον Πυθαγόρα, η επιστήμη με τον Αρίσταρχο, η τεχνολογία με τον Ευπαλίνο.


Εμπνευστήκαμε από το Πυθαγόρειο Θεώρημα του πολιτισμού: Ανθρωπος2+Δημιουγικότητα2=Πολιτισμός2. Σύνθημά μας: «Η γνώση συνδέει». Συνδέει ανθρώπους, λαούς, εποχές, πολιτισμούς. Η γνώση ενθαρρύνει την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. 


Η Σάμος είναι το νησί της αρμονίας. Ο Πυθαγόρας θεωρούσε την αρμονία ως πηγή των πάντων και πράγματι η αρμονία είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τους ολοκληρωμένους ανθρώπους όπως και τις ολοκληρωμένες κοινωνίες, τους ώριμους πολιτισμούς και τις χρυσές εποχές της ανθρωπότητας. Η Σάμος είναι εξάλλου και το νησί της φυσικής αρμονίας, το νησί όπου συναντώνται αρμονικά οι βουνοκορφές με τα κύματα, το πράσινο με το γαλάζιο, τα βράχια και η αρμύρα με τα αμπέλια και την ανθοφορία. 


Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε τον επίζηλο τίτλο της ΠΠ από τη θέση του αουτσάιντερ, γιατί εμπνεόμαστε από το νησί μας και πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Ο τίτλος που διεκδικούμε είναι το διαβατήριο μιας νέας εποχής για τη Σάμο, είναι υποψηφιότητα για ένα αναβαθμισμένο μέλλον, είναι όραμα δημιουργίας ενός μοντέλου πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί και να αναπαραχθεί και σε άλλα νησιά και παράκτιες πόλεις της Μεσογείου. 


Η Σάμος του 2015 προσβλέπει στο 2021 σηματοδοτώντας τη φιλοδοξία του νησιού μας να «επανεφεύρει» τον εαυτό του και να αναδειχθεί πανευρωπαϊκά και διεθνώς ως ένα δυναμικό νέο κέντρο πολιτιστικής συνύπαρξης και δημιουργίας, ως μία γέφυρα συνύπαρξης πολιτισμών, ιδεών, αξιών και ανθρώπων. Το νησί μας αποτελεί μια φυσική γεωγραφική γέφυρα που προσβλέπει σε μια ανθρώπινη κοινότητα χωρίς σύνορα, προκαταλήψεις, φραγμούς και εμπόδια.


Τα νησιά Φούρνοι και Ικαρία αλλά και η Λήμνος, η Χίος και η Πάτμος περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό μας. Η Περιφέρεια του Β. Αιγαίου αποτελεί ενιαία κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική ενότητα η οποία θα προαχθεί ακόμα περισσότερο με νέες συνέργειες και τη δημιουργική πνοή που θα φέρει ο θεσμός της ΠΠΕ. 


Διεκδικούμε, την επανατοποθέτηση της Σάμου στην ιστορία και το γίγνεσθαι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτός είναι ο νοερός άξονας της πρότασής μας, της υποψηφιότητάς μας, αυτός είναι ο δεδηλωμένος στόχος της Δημοτικής Αρχής –αυτός είναι ο στόχος, η φιλοδοξία, το όραμα μας!


Μια ευρύτερη παράμετρος της υποψηφιότητάς μας είναι η ανάδειξη της αρχής της νησιωτικότητας – μια αρχή που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ακριτικής Ελλάδας. 


Κύρια σημεία της "Αρχής της Νησιωτικότητας", την οποία προωθούμε συστηματικά σε όλα τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, είναι:


1)    επέκταση ή προσαρμογή των διευρωπαϊκών δικτύων στα νησιά, συμπεριλαμβανόμενου του «μεταφορικού ισοδύναμου»
2)    ειδικό καθεστώς στους κανονισμούς των Διαρθρωτικών και των Επενδυτικών   Ταμείων (ESI Funds) της ΕΕ, για τις νησιωτικές περιοχές ή/και τα νησιά
3)    ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων
4)    ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ
5)    ρήτρα νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα της ΕΕ και ειδική αναφορά στα νησιά στις εκθέσεις αξιολόγησης επιπτώσεων (impact assessment reports) που συνοδεύουν κάθε νέα νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ
7)    στήριξη κατά προτεραιότητα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCIs) που συνδέονται κυρίως με την Κύπρο και την Κρήτη, καθώς και άλλων που μπορούν στο μέλλον να καλύψουν και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.


Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία και τη στήριξή σας!
"
 

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:












Μάθετε περισσότερα για την υποψηφιότητα της Σάμου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα "Σάμος - Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021" στο Facebook