AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Φεβ 2013

"Μπλόκο" σε επένδυση 45.000.000 ευρώ στη Σάμο


Τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά κεφάλαια στο εξωτερικό, στην Ελλάδα «έτοιμες» επενδύσεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων «λιμνάζουν», παγιδευμένες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε αυτές προστέθηκε, εσχάτως, μία επένδυση στη Σάμο η οποία είναι σε «αναστολή», ύστερα από προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ενός πολύ μικρού αριθμού κατοίκων του νησιού.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, ξεχωρίζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές έχοντας καταφέρει να αποκτήσουν το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, βρίσκονταν στο στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Αναγκάστηκαν όμως, να βάλουν τα σχέδια στο συρτάρι, έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί, εάν στην περιοχή μπορεί να κατασκευαστεί το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών Halcyon Hills.

Στις 6 Ιουνίου το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα εκδικάσει την υπόθεση, ενώ θα απαιτηθεί πολύ καιρός, εωσότου το Ανώτατο δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του. Έως, τότε, το project, που χρηματοδοτεί η Barrasford & Bird Worldwide, βρετανική εταιρεία ανάπτυξης οικιστικών θέρετρων σε αναδυόμενες αγορές θα παραμείνει μακέτα.

Η εταιρεία σχεδιάζει στη Σάμο την υλοποίηση πολυτελών studio, μεζονέτων, βιλών, σπα επιφάνειας 1.200 τ.μ., γηπέδου τένις, ιδιωτικής μαρίνας χωρητικότητας 35 θέσεων, πισινών, ιδιωτικής παραλίας, εστιατορίων και συνεδριακού κέντρου. Οι κατοικίες προορίζονται για πώληση, κατά βάση, σε Βρετανούς που θα επιθυμούσαν να κάνουν διακοπές ή να παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερα από… 10 άτομα προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του έργου, με το σκεπτικό ότι η άδεια της τοπικής δασικής υπηρεσίας είναι παράνομη, αλλά και ότι το μέγεθος της επένδυσης είναι πολύ μεγάλο για το νησί.

Το Halcyon Hills είναι ένα από τα λιγοστά ώριμα έργα, που υλοποιείται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την στιγμή που θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, θα απαιτηθούν μόλις τρεις μήνες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στους επενδυτές στο Capital.gr.


Πηγή: Άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου στο Capital.gr