AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Φεβ 2013

Η σύσκεψη των επαγγελματιών της Σάμου


Στη σύσταση μιας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελείται από έναν αντιπρόσωπο κάθε συλλόγου της πόλης ή του νησιού, κατέληξαν όσοι συμμετείχαν στην άτυπη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα της πόλης Σάμου και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον εμπορικό σύλλογο Σάμου, το σύλλογο εστίασης και ψυχαγωγίας, το σύλλογο τουριστικών πρακτόρων, το σύλλογο ενοικιάσεως αυτοκινήτων, το σύλλογο ξενοδόχων, το δικηγορικό σύλλογο Σάμου, καθώς και αντιπρόσωπο από το σύλλογο ιδιοκτητών ταξί.

Τη συγκέντρωση την οποία προκάλεσε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης και ψυχαγωγίας κ. Βαγγέλης Σκάρος ο οποίος στον πρόλογό του ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση γίνεται με αποκλειστικό σκοπό να βελτιωθεί η τουριστική – πολιτιστική και εμπορική ανάπτυξη του νησιού αλλά και της πόλης. Ενώ η μοίρα μας είναι κοινή, δεν μιλάμε καν μεταξύ μας. Δεν δουλεύουμε σωστά. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν «Υπερσύλλογος» και όλοι μαζί να διεκδικούμε. Η πόλη θα βρει μπροστά της δύο χρόνια μεγάλων έργων, μπορεί και περισσότερο. Ήδη πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει και θα πρέπει να κάνουμε πολλά, να δραστηριοποιηθούμε για να μην κλείσουν περισσότερα.

Ν’ αναφέρουμε ότι σε αυτή την συγκέντρωση κλήθηκε και έδωσε το παρόν και ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Κρυσταλλίδης, όπου του ζητήθηκε να πει τη γνώμη του για την πορεία των έργων, έχοντας την ανάλογη πείρα από μεγάλα έργα. Ο κ. Κρυσταλλίδης ανέλυσε μέσα σε γενικά πλαίσια την πιθανή πορεία του έργου και εξήγησε τις δυσκολίες που μπορεί ν΄αντιμετωπίσει ο ανάδοχος στην εκτέλεσή του. Ανέφερε ιδιαίτερα σ’ ένα σημείο (στο θέμα των ενστάσεων του έργου), λέγοντας ότι όποιος υποβάλει ένσταση για το έργο, θα πρέπει να καταθέσει κι ένα παράβολο των 50.000€, το οποίο θα επιστραφεί πάλι σ’ αυτόν μόνο σε περίπτωση δικαίωσης, οπότε αμφιβάλει αν θα υποβληθούν ενστάσεις και το έργο θ’ αρχίσει κατά το μήνα Μάϊο. Αν έχει κάποιο λάθος η μελέτη, μπορούμε να κάνουμε μόνο μικρές αλλαγές. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές θα πρέπει να βάλουμε τα χρήματα από την τσέπη μας, απλούστατα γιατί είναι Ευρωπαϊκό έργο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μιχάλης Μωραϊτης είπε ότι, υποστηρίζουμε το έργο, αλλά πρέπει να πιέσουμε να ολοκληρωθεί σε όσο το δυνατό συντομότερο διάστημα. Χρειάζεται να γίνει ένας «Υπερσύλλογος» της πόλης, που θ’ ασχολείται με το έργο. Σε συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο, μας είπε ότι αν το έργο ξεκινήσει τον Μάϊο, σημείο έναρξης θα είναι το «Γεφυράκι» προς περίπτερο Ζαχαράκη, ενώ αν ξεκινήσει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο σημείο έναρξης θα είναι η παραλιακή της πόλης.

Ο κ. Κώστας Κυριαζής από την ένωση ξενοδόχων Σάμου, ανέφερε: Υπολογίζαμε ότι θα πηγαίναμε καλύτερα αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά έχει «παγώσει» η αγορά. Υπολογίζουμε αν δεν υπάρχουν απεργίες ή κάποια άλλα έκτακτα γεγονότα, η αύξηση θα πιάσει μονοψήφιο θετικό νούμερο. Η Σκανδιναβική και Ολλανδική αγορά συνεχίζουν να μας υποστηρίζουν, ενώ για τη Γερμανική αγορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οι Ιταλοί περνούν κι αυτοί τη δική τους κρίση και θα συρρικνωθεί η αγορά. Από τη Ρωσία περιμένουμε ένα αεροπλάνο ανά 10 ημέρες. Έτσι ξεκίνησε και η Ζάκυνθος και τώρα τα αεροπλάνα έφθασαν τα οκτώ. Λυπάμαι πραγματικά που υπάρχει σε αυτή την κατάσταση, ενώ δεν υπάρχει κι ένα κιόσκι που να δίνει τουριστικές πληροφορίες στους επισκέπτες. Το 2013 είναι ένα σκαλοπάτι. Αν πάμε καλά, το 2014 θα πάμε ακόμα καλύτερα. Πρέπει να κοιτάξουμε όλο το νησί.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Γιώργος Κολλάρας, έθεσε στην υπηρεσία της επιτροπής που θα συσταθεί, τριμελή επιτροπή δικηγόρων που θα έχει την απαραίτητη εμπειρία στην κατασκευή του έργου (εαν υποβληθούν αγωγές, ενστάσεις κλπ.).

Τελικά αποφασίσθηκε να συσταθεί εξαμελής – επταμελής επιτροπή που θα εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς φορείς και θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία – εκτέλεση των έργων και όπου μπορεί θα παρεμβαίνει. Η επιτροπή ανανέωσε το ραντεβού της για την ερχόμενη Δευτέρα (04/03) στις 19:00 στον ίδιο χώρο (κατάστημα του Δημοτικού κήπου στην πόλη της Σάμου).

Αλέξης Κομνηνός στο RadioCafe.gr