AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Φεβ 2013

"Έφυγε" ο Σαμιώτης πιανίστας Άρης Γαρουφαλής


"Έφυγε" σήμερα σε ηλικία 71 ετών ο Άρης Γαρουφαλής, διακεκριμένος πιανίστας, μουσικός παιδαγωγός και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, μια μεγάλη προσωπικότητα με καταγωγή από τη Σάμο.

Στην τελευταία, πανηγυρική συνεδρίασή της για το 2012, η Ακαδημία Αθηνών είχε βραβεύσει τον Άρη Γαρουφαλή με το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου και χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Το Βραβείο αυτό ανήκει στην Τάξη των Γραμμάτων & των Καλών Τεχνών και απονέμεται σε διαπρεπείς Έλληνες μουσικούς εκτελεστές, συνθέτες, διευθυντές ορχήστρας ή μουσικολόγους. Ο Άρης Γαρουφαλής τιμήθηκε για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.


Πληροφορούμενος τον θάνατο του Προέδρου και Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Άρη Γαρουφαλή, ο αρμόδιος για θέματα πολιτισμού Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένας σημαντικός άνθρωπος της τέχνης με πολύ μεγάλη προσφορά στον χώρο του πολιτισμού δεν είναι πια μαζί μας, αφήνοντας φτωχότερο τον χώρο της μουσικής παιδείας. Ο Άρης Γαρουφαλής στην πολύχρονη πορεία του διακρίθηκε για τη δεξιοτεχνία και το μοναδικό ταλέντο του στο πιάνο, αποσπώντας σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Η μουσική του δραστηριότητα ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα καθώς συμμετείχε στις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου. Παράλληλα με τη διευθυντική θέση που είχε στο Ωδείο Αθηνών υπήρξε και ένας εξαιρετικός δάσκαλος ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική εκπαίδευση, επιθυμώντας να μεταλαμπαδεύσει τις πολύτιμες γνώσεις του στις νεότερες γενιές.
 

Για την απώλεια του εκφράζω τη λύπη μου και τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».


Το βιογραφικό του Άρη Γαρουφαλή


Ο Άρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1942. Το 1958 πήρε δίπλωμα πιάνου - σολίστ από το Εθνικό Ωδείο. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στην Μουσική Ακαδημiα Mozarteum του Salzburg (1962 και 1963), στην Ακαδημiα του Santiago daCompostella της Iσπανίας (1964) και τέλος στη Μουσική Ακαδημία της Bιέννης από την οποία πήρε δίπλωμα πιάνου - σολίστ το 1969. Εκτός από τις μουσικές σπουδες του, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημiου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο και Aριστείο Εξαιρετικής Eπιδόσεως του Εθνικού Ωδείου (1958), με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Nέων Eκτελεστών πιάνoυ για το έτος Chopin (1961) και με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Nέων Μουσικών, που oργάνωσε το 1963 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την "Tέχνη".

Το 1973 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου" για την όλη μουσική δραστηριότητά του.

Ως σολίστ είχε συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Eλλάδας, την ορχήστρα Camerata Academica του Salzburg την ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, την Φιλαρμονική ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Σόφιας, την Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης (Όντερ), την Φιλαρμονική της Mόσχας κ.α. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Aυστρία, Iσπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία).

Διετέλεσε Διευθυντής και Kαθηγητής πιάνoυ στο Ωδείο Aθηνών, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσικού Σωματείου "Τζίνα Μπαχάουερ", Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Υποτροφιών "Μαρία Κάλλας", επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης Ε.Ρ.Τ.Α. (Eυρωπαϊκή 'Ενωση Kαθηγητών Πιάνoυ), Πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.