AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Μαΐ 2013

Τέρενς Κουίκ στη Βουλή: «Πόσο κοστίζουν οι 'δωρεάν κρουαζιέρες' στη Σάμο;»


Για τις συνθήκες ταλαιπωρίας που βιώνουν όσοι ταξιδεύουν από και προς τη Σάμο ακτοπλοϊκώς κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Υποστηρίζει ότι «οι κάτοικοι της Σάμου και της Ικαρίας εν έτει 2013 ζουν απίστευτες στιγμές, χειρότερες από αυτές της δεκαετίας του 1950, με το 'Μιαούλη', το 'Παντελή' και τον 'Κανάρη', όπου πηδούσαν στις βάρκες για να φτάσουν στον Πειραιά».

Αναφέρεται σε δύο πρόσφατα περιστατικά, και συγκεκριμένα μιλά για την περασμένη Πέμπτη 23/5, όταν ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρλοβασίου, από τον πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «European Express» ότι κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου από Άγιο Κήρυκο για Καρλόβασι-Χίο-Μυτιλήνη-Λήμνο-Καβάλα το πλοίο δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσει το λιμάνι Καρλοβασίου λόγω ισχυρών νοτιάδων και έτσι ζητήθηκε άδεια από το Υπουργείο να δέσει στο Βαθύ, καθώς 13 επιβάτες από Ικαρία ανέμεναν για αποβίβαση στο νησί και άλλοι 55 θα έπρεπε να επιβιβαστούν για τους επόμενους προορισμούς.

«Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες των επιβατών, δεν επετράπη στον πλοίαρχο να πάει στο Βαθύ διότι (άκουσον-άκουσον), αν το έκανε αυτό, δεν θα πληρωνόταν το δρομολόγιο, αφού είναι επιδοτούμενο μόνο για το Καρλόβασι!

Είναι πραγματικό γεγονός και κανείς ανθρώπινος νους δεν αντιλαμβάνεται την απίστευτη ελαφρότητα κάποιων να 'αναγκάσουν' 13 πολίτες να κάνουν 'κρουαζιέρα' στη Χίο και να αποβιβαστούν εκεί περιμένοντας άλλες 2 ημέρες το επόμενο πλοίο για να τους επιστρέψει στη Σάμο
», λέει ο κ. Κουίκ, που περιγράφει ότι επίσης την Πέμπτη 23/5 το απόγευμα το πλοίο «Μυτιλήνη» είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Σάμο για Πειραιά, με ενδιάμεσους σταθμούς Καρλόβασι, Ικαρία και Σύρο, ωστόσο οι 100 ταξιδιώτες που θα επιβιβάζονταν στο Καρλόβασι ειδοποιήθηκαν ότι το πλοίο δεν θα προσεγγίσει (λόγω νοτιάδων) στο Καρλόβασι και ότι θα έπρεπε να πάνε οδικώς στην πρωτεύουσα, στο Βαθύ, με δικά τους έξοδα, ώστε να γίνει η αναχώρηση του πλοίου.

«Εκεί που κανείς δεν ξέρει αν θα πρέπει να γελάει ή να κλαίει είναι το αποκορύφωμα αυτού του περιστατικού, καθώς τελικά το πλοίο μετά την αναχώρησή του στις 17.30 από το Βαθύ, 'έπιασε' ΚΑΙ στο λιμάνι... Καρλοβασίου!», επισημαίνει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. που ρωτά τον Υπουργό :

«Πόσο κόστισε και αν κόστισε (από το 1ο περιστατικό) στο ελληνικό Κράτος η ταλαιπωρία των 13+55 ταξιδιωτών που αναγκάστηκαν να κάνουν διήμερη κρουαζιέρα στη Χίο με πολλά έξοδα για τους ίδιους σε γεύματα, διαμονή κλπ και σε ποια περίπτωση πληρώνει κάποιος την απίστευτη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, που τους έτρεχαν πέρα-δώθε  σαν τα πρόβατα;».

Ζητά, τέλος, να μάθει και τους τρόπους βάσει των οποίων εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ταξιδιωτών σε ένα νέο λιμάνι όπως του Καρλοβασίου, όπου υπάρχουν τεράστιες καταστροφές.


ΔΕΙΤΕ αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης Κουίκ : 

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΘΕΜΑ: ΔΩΡΕΑΝ «ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Εν έτει 2013 και ενώ βρισκόμαστε στις αρχές της νέας τουριστικής περιόδου, δυστυχώς οι κάτοικοι της Σάμου και της Ικαρίας ζουν απίστευτες στιγμές, ίδιες (ίσως και χειρότερες) από αυτές της δεκαετίας του 1950, με το «ΜΙΑΟΥΛΗ», τον «ΠΑΝΤΕΛΗ» και τον «ΚΑΝΑΡΗ», όπου πηδούσαν στις βάρκες για να ταξιδέψουν βολοδέρνοντας 2 και 3 ημέρες στα πελάγη και να φτάσουν στον Πειραιά.

Αυτή την φορά δυο τρανταχτά παραδείγματα δείχνουν τη γύμνια της ελληνικής Πολιτείας, που μπλεγμένη στα γρανάζια της σάπιας γραφειοκρατίας και στα συμφέροντα αυτών που αναπαυμένοι στις βολικές πολυθρόνες τους, δεν θέλουν να αντιληφθούν την αγωνία του ακρίτα νησιώτη που φυλά καθημερινά Θερμοπύλες.

Τα περιγράφει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου.

1ο Περιστατικό


Την περασμένη Πέμπτη 23/5/2013 ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Καρλοβασίου, από τον πλοίαρχο του Ε/Γ - Ο/Γ «EUROPEAN EXPRESS», ότι κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου από Αγ. Κήρυκο για Καρλόβασι - Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Καβάλα, δεν ήταν δυνατό να προσεγγίσει το λιμάνι του  Καρλοβασίου λόγω των ισχυρών νοτιάδων που επικρατούσαν στην περιοχή και έτσι ζητήθηκε άδεια από το Υπουργείο να «δέσει» στο  Βαθύ της Σάμου, λόγω του ότι 13 επιβάτες από Ικαρία ανέμεναν για αποβίβαση στο νησί και άλλοι 55 θα έπρεπε να επιβιβαστούν για τους επόμενους προορισμούς.

Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι καταγγελίες των επιβατών, δεν επετράπη στον πλοίαρχο να πάει στο Βαθύ διότι (άκουσον - άκουσον) αν το έκανε αυτό δεν θα πληρωνόταν το δρομολόγιο, αφού είναι επιδοτούμενο μόνο για το Καρλόβασι!

Είναι πραγματικό γεγονός και κανείς ανθρώπινος νους δεν αντιλαμβάνεται την απίστευτη ελαφρότητα κάποιων να «αναγκάσουν» 13 πολίτες να κάνουν «κρουαζιέρα» στη Χίο και να αποβιβαστούν εκεί περιμένοντας άλλες 2 ημέρες το επόμενο πλοίο για να τους επιστρέψει στη Σάμο.

Και βέβαια οι άλλοι 55 και αυτοί θα αναγκάζονταν να περιμένουν άλλες 2 ημέρες για να πάνε στη δουλειά τους.

2ο Περιστατικό

Την ίδια ακριβώς ημέρα (Πέμπτη 23/5/2013) στις 16:00 το απόγευμα, με το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο Σάμος - Πειραιάς, με ενδιάμεσους σταθμούς το Καρλόβασι, την Ικαρία και τη Σύρο.

Οι 100 ταξιδιώτες που θα επιβιβάζονταν στο Καρλόβασι, ειδοποιήθηκαν ότι το πλοίο δεν θα προσεγγίσει (λόγω των νοτιάδων) στο Καρλόβασι και ότι θα έπρεπε να πάνε οδικώς στην πρωτεύουσα, στο Βαθύ, με δικά τους έξοδα...φυσικά, ώστε να γίνει η αναχώρηση του πλοίου.

Αντιλαμβάνεστε την αγωνία, την κούραση και τον εκνευρισμό αυτών των ανθρώπων, που έτρεχαν τελευταία στιγμή να βρουν ταξί λεωφορεία και ΙΧ ώστε να προλάβουν πριν την αναχώρηση του πλοίου;

Εκεί που κανείς δεν ξέρει αν θα πρέπει να γελάει ή να κλαίει, είναι το αποκορύφωμα αυτού του περιστατικού, καθώς τελικά το πλοίο μετά την αναχώρηση του στις 17:30 από το Βαθύ, «έπιασε» ΚΑΙ στο λιμάνι... Καρλοβασίου!!!   

Κατόπιν όλων των τούτων, ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1.Πόσο κόστισε και αν κόστισε (από το 1ο περιστατικό) στο ελληνικό Κράτος η ταλαιπωρία των 13+55 ταξιδιωτών που αναγκάστηκαν να κάνουν 2ήμερη κρουαζιέρα στη Χίο με πολλά έξοδα για τους ίδιους σε γεύματα, διαμονή κ.λπ.;

2.Ποιος είναι αυτός που έχει προβλέψει να μην πληρώνεται μια εταιρεία όταν για έκτακτους λόγους ζητήσει να «δέσει» σε μη επιδοτούμενο λιμάνι;

3.Σε περίπτωση που το πλοίο βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και «έδενε» σε μη επιδοτούμενο λιμάνι, πάλι δεν θα πληρωνόταν;

4.Σε ποια περίπτωση (από το 2ο περιστατικό) πληρώνει κάποιος την απίστευτη αυτή ταλαιπωρία των ταξιδιωτών, που τους έτρεχαν πέρα - δώθε  σαν τα πρόβατα;
 
5.Έχει ζητήσει κάποιος συγνώμη στους ταξιδιώτες γι' αυτά τα 2 περιστατικά;

6.Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ταξιδιωτών σε ένα νέο λιμάνι όπως του Καρλοβασίου, όπου υπάρχουν τεράστιες καταστροφές, με  αποτέλεσμα αυτό να κλείσει, χρησιμοποιώντας και πάλι το παλιό λιμάνι;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ