AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Ιουν 2015

Ο Δήμος Σάμου για το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α


Στην ανησυχία και την αυριανή κινητοποίηση των κατοίκων της Σάμου, μπροστά στο ενδεχόμενο να ανατραπεί το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α στα νησιά του νομού δηλώνει ότι συμπαρίσταται ο Δήμος Σάμου.

Μια τέτοια απόφαση θα ήταν "άδικη και παράλογη" υποστηρίζει, καθώς:

"- Θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις δυσκολίες και αντιξοότητες τις οποίες καθημερινά αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, οι τοπικές κοινωνίες των απομακρυσμένων νησιών.

- Θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στον τουρισμό μας, που είναι πλέον ο μοναδικός αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας μας, και μάλιστα στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου".

"Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των κατοίκων των νησιωτικών δήμων, για να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στη φτωχοποίηση των νησιών μας, ΟΧΙ στην περιθωριοποίηση της νησιωτικής Ελλάδας
", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος.

Το θέμα της αύξησης του συντελεστή Φ.Π.Α συζητήθηκε την Τρίτη και προέκυψε νέα ομόφωνη απόφαση των δημάρχων της χώρας (Κ.Ε.Δ.Ε) για την αλλαγή του νησιωτικού συντελεστή Φ.Π.Α.

Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε, Γιώργο Πατούλη, την ακόλουθη επιστολή:

"Αγαπητέ μου Πρόεδρε,

Είναι πιστεύω ιδιαιτέρως σημαντική και άμεση προτεραιότητα η εκ νέου συζήτηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η συλλογική απόφαση που πήραμε στις 26 Νοεμβρίου 2014, με τη δική σου εισήγηση, έβαλε στο σωστό πλαίσιο το θέμα των εξαιρέσεων για τα νησιά μας, που έχουν υιοθετηθεί ως αντιστάθμισμα στην απόσταση, στην απομόνωση και στη 2η ταχύτητα στην οποία πολλές φορές λειτουργεί ο νησιωτικός χώρος.

Οι φορείς και οι κάτοικοι των νησιών και της Σάμου ειδικότερα είναι ανάστατοι και προχωρούν σε κινητοποιήσεις και μείζονες αντιδράσεις. Η Κ.Ε.Δ.Ε θα παραλάβει και από την Π.Ε.Δ Βορείου Αιγαίου και από τους Δημάρχους των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου του ιδίου περιεχομένου αίτημα.

Θεωρώ την αύξηση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ως μέγιστο λόγο διατάραξης της Κοινωνικής και Οικονομικής συνοχής
".

Στο μεταξύ ο Βουλευτής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Δημήτρης Σεβαστάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα του Φ.Π.Α στα νησιά:

"Η επιμονή των δανειστών για την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά μας, εκτός του ότι είναι εξόφθαλμα αντιαναπτυξιακή πολιτική, γεννάει και εύλογα ερωτήματα. 

Ποιος λόγος επιβάλλει την εμπορική αποδυνάμωση της Ελλάδας, όταν συγχρόνως πιέζεται για τη συνεπή αποπληρωμή των «δανείων» της; 

Εκτός κι αν η προσπάθεια για αύξηση του ΦΠΑ δεν επιβάλλεται από την λογιστική εμμονή, αλλά από ανταγωνισμό ως προς το τουριστικό προϊόν της χώρας. 

Η επιμονή δεν φαίνεται καθόλου αθώα. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες αντίστασης των κατοίκων και των φορέων των νησιών μας. 

Η αρκετά θετική κατάληξη της συνάντησης που είχαμε οι Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τον Γιάννη Βαρουφάκη την περασμένη Πέμπτη (4-6-2015), καθώς και η ομόθυμη συμπαράταξή μας με τους φορείς των νησιών, δείχνουν τον δρόμο. 

Μάχη, λογική και στήριξη της σκληρής και αδυσώπητης διαπραγμάτευσης που διεξάγει η χώρα μας. 

Μπορούμε να νικήσουμε".

Και η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ) συμμετέχει στην κινητοποίηση των επαγγελματιών της Σάμου και ολοκλήρου του Ανατολικού Αιγαίου, ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α των νησιών μας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τη Ένωσης, "Η Ε.Ο.Σ.Σ λέει ΟΧΙ στο σύνολο της πολιτικής που ρημάζει του φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, που απειλεί να τινάξει ότι απέμεινε από την οικονομία των νησιών μας στον αέρα".