AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Σεπ 2015

Τρεις φωτιές μέσα σε 24 ώρες στη Σάμο!

Φωτογραφία του Γιάννη - Κωνσταντίνου Καπανταή από την πυρκαγιά στην περιοχή Φλόκα Σάμου

Τρεις φορές κινητοποιήθηκε μέσα σε ένα 24ωρο η Πυροσβεστική στη Σάμο, για την κατάσβεση ισάριθμων πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά,

* Στις 9:15 το βράδυ της Τρίτης η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Επενέβησαν και την έσβησαν 20 πυροσβέστες με έξι οχήματα, 12 εθελοντές και πέντε εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα από διάφορες περιοχές της  Σάμου. Αποτεφρώθηκαν περίπου 2 στρέμματα.

* Στις 11:45 το πρωί της Τετάρτης η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε για πυρκαγιά που προκλήθηκε σε δασική έκταση στη περιοχή Αγία Παρασκευή-Νησί της Σάμου. Επί τόπου έσπευσαν 17 πυροσβέστες με έξι οχήματα, 12 εθελοντές πυροσβέστες και πέντε εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα από διάφορες περιοχές της  Σάμου. Κάηκε περίπου ένα στρέμμα.

* Στις 7:25 το απόγευμα χθες, Τετάρτη, η Πυροσβεστική έλαβε κλήση για πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φλόκα Σάμου. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 27 πυροσβέστες με 11 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από δέκα 10 υπαλλήλους της και 20 εθελοντές πυροσβέστες με οκτώ εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα από διάφορες περιοχές της  Σάμου. Στάχτη έγιναν περίπου 20 στρέμματα.

Στη συγκεκριμένη φωτιά η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη, διέθεσε ένα χωματουργικό μηχάνημα και προσωπικό μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο Δήμος Σάμου, μέσω του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, διέθεσε άλλα δύο χωματουργικά μηχανήματα.

Με τη σειρά του, το Δασαρχείο Σάμου διέθεσε κλιμάκιο δασοφυλάκων, καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Η 79 Α.Δ.Τ.Ε (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) διέθεσε επιχειρησιακό αξιωματικό, ενώ η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) μερίμνησε για την ασφαλή κίνηση όλων των εμπλεκόμενων οχημάτων στον τόπο της πυρκαγιάς.

Και για τις τρεις αυτές φωτιές, όπου επικεφαλής για την αντιμετώπισή τους ήταν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Πύραρχος Φώτιος Δημαρέσης, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών ερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

* Επίσης χθες Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ότι χρειάζεται η συνδρομή της για τη μεταφορά παραπληγικού μετανάστη από φαράγγι, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

Η Υπηρεσία κινητοποιήθηκε με πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από πέντε υπαλλήλους της, οι οποίοι, με τη χρήση φορείου και τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μετέφεραν τον παραπληγικό μετανάστη σε ασφαλές σημείο, απ' όπου αργότερα διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση. Το συμβάν υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Στάντζο.