AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Οκτ 2016

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη για το προσφυγικό στη Σάμο


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η σύσκεψη για το προσφυγικό ζήτημα στη Σάμο υπό τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των:

• Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

• Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

• Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

• Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

• Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.

• Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Αδακτυλίδη Παύλου.

• Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου.

• Βουλευτή Σάμου, Δημήτρη Σεβαστάκη.

• Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου.

• Αντιδημάρχου Σάμου, Παρασκευά Παπαγεωργίου.

• Προέδρου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου, Ελισαίου Μαυρατζώτη.

Ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Σάμο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκαν:

1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Σάμου.

2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα παιδιά.

3. Η αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας. Ο Δήμαρχος Σάμου και η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου προτείνουν τη δημιουργία της δομής εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την αντίθεσή του για λόγους ασφαλείας.

4. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών (και με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από 3 στελέχη τον Ιούνιο θα έχει 28 το Νοέμβριο, όπως έχει προβλεφθεί).

5. Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γίνεται κατόπιν συνεννόησης τους με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.

6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων της Σάμου και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, τα οποία θα εξειδικευτούν μετά από σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τη συμμετοχή της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, του Δημάρχου Σάμου και του Βουλευτή Σάμου.

7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας.

Πηγή: Α.Π.Ε. - Μ.Π.Ε.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της σύσκεψης την Τετάρτη 12/10 στη Σάμο

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ελισαίος Μαυρατζώτης και ο Αντιδήμαρχος Πάρης Παπαγεωργίου θα δώσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.00 στο δημαρχιακό μέγαρο Σάμου με θέμα τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα στη Σάμο.