AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

11 Οκτ 2016

Δήμος Σάμου: "Από την άλλη εβδομάδα η σταδιακή αποσυμφόρηση του hotspot"


Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η σταδιακή αποσυμφόρηση του hotspot του νησιού από πρόσφυγες. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά τη σύσκεψη στην Αθήνα, ο δήμος Σάμου, που την Τετάρτη οργανώνει και Συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Πιο αναλυτικά, η τοπική δημοτική Αρχή αναφέρει:

"Το νησί της Σάμου είναι από τα πλέον επιβαρυμένα από την ανθρωπιστική-προσφυγική κρίση και έχει υποδεχθεί περισσότερους από 135.000 πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια. Περίπου 2.000, παραμένουν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας, που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει τέτοιον αριθμό ανθρώπων υπό τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
   
Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, που βαίνει επιδεινούμενη κάθε μέρα είναι ήδη πολλές για το νησί, με τη σοβαρότερη να αφορά τον τουρισμό, που συνιστά το 85% του ΑΕΠ της Σάμου και εφέτος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα.
   
Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι ο Δήμος Σάμου χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φλέγοντος αυτού ζητήματος και θα συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες αρχές για την επίλυσή του.
   
Αρκεί, όμως, οι προσπάθειες αυτές να είναι ουσιαστικές, να κινηθούν εντός πλαισίου απόλυτης διαφάνειας και τήρησης των νόμων και να μη μείνουν στο στάδιο των υποσχέσεων και των απλών σχεδίων επί χάρτου, όπως μέχρι σήμερα.
   
Σχετικώς, θυμίζουμε ότι, ο Δήμος Σάμου:   

1. Έχει ζητήσει από πέρυσι τον Νοέμβριο ήδη, με επιστολή του στον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, να υποδειχθεί ένας οδικός χάρτης για το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ στο νησί. Αλλά απάντηση δεν είχε λάβει ως τώρα και μετά την απόφαση για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στο ζήτημα, πάντοτε υπό νεφελώδες νομικό πλαίσιο, τίθενται πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά.

2. Με πολλούς τρόπους και σε πολλούς φορείς, προσφάτως δε με επιστολές του ακόμη και στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (30/9), όπως επίσης και στον κ. Μουζάλα (29/9) και στον βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη (27/9), με πολύ σαφή τρόπο:

- Έχει επισημάνει ότι η προσωρινή δομή φιλοξενίας του νησιού είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη, δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές και είναι από καιρό τώρα σε άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης. Τίποτε δεν είχε ως τώρα γίνει.

- Έχει τονίσει ότι η λεγόμενη «βελτίωση των συνθηκών» σ’ αυτήν δεν είναι πραγματικά υλοποιήσιμο σχέδιο και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει υποφερτή η κατάσταση είναι να λάβει σάρκα και οστά η εδώ και καιρό υπεσχημένη σταδιακή «αποφόρτιση» της δομής με τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών στην ηπειρωτική Ελλάδα, διότι μόνο εκεί μπορούν όντως να φιλοξενηθούν απρόσκοπτα λειτουργούσες δομές. Ούτε αυτό είχε συμβεί.
-Έχει αναφερθεί πολλές φορές στην έλλειψη ειδικού προσωπικού (Λιμενικού, αστυνομίας κ.λπ.) για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το υφιστάμενο προσωπικό δουλεύει εξαντλητικά, βρίσκεται εδώ και καιρό στα όρια της ανθρώπινης αντοχής του και πρέπει να ενισχυθεί.

3. Έχει πολλάκις αναφερθεί στην ανάγκη παροχής πρόσθετων πόρων, φορολογικών κινήτρων και διαφόρων άλλων τρόπων στήριξης των νησιών για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης. Ελάχιστα, όμως, έχουν γίνει ως τώρα και, ακόμη και ο μειωμένος ΦΠΑ καταργείται από 1.1.2017. Περιμένουμε τη σύσκεψη εξειδίκευσης των μέτρων υπό τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΕΣΠΑ) κ. Χαρίτση.
   
Σχετικώς, να τονίσουμε και αυτό: όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, έχουν ως τώρα διατεθεί 5.000.000 ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα σχετικά με το προσφυγικό. Η Σάμος όμως δεν έχει καμία γνώση και καμία ωφέλεια μέχρι στιγμής από την απόφαση αυτή.
   
Οι κάτοικοι αλλά και οι φορείς της Σάμου έχουν αντιμετωπίσει ως τώρα το κρισιμότατο αυτό ζήτημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Χωρίς κραυγές και ακρότητες, έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για ένα πρόβλημα που έχει βεβαίως διεθνείς διαστάσεις, όμως, για ένα νησί που απέχει λιγότερο από 1300 μέτρα από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μια απτή, σκληρή, ανησυχητική καθημερινότητα για τον καθένα από εμάς.
   
Ο Δήμος Σάμου θα συμμετέχει με ειλικρινή ζήλο και πνεύμα συνεργασίας σε κάθε νέα προσπάθεια ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος. Όμως το πρόβλημα δε θα λυθεί με απλές υποσχέσεις ούτε με προαναγγελίες στο πλαίσιο του «ευκταίου». Απαιτούνται σχέδιο, μέθοδος και πράξεις στο πλαίσιο του εφικτού. Αυτά θα τα χαιρετίσουμε με θετικότητα. Η στιγμή για τα λόγια, άλλωστε, έχει παρέλθει προ πολλού. Έργα απαιτούνται και μάλιστα ήδη από χθες.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που έγινε σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 και που την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν: ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός (Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Θεανώ Φωτίου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΕΣΠΑ), Αλέξης Χαρίτσης, ο Δ/ντης Αναπληρωτής Υπ. Προστασίας του Πολίτη Παύλος Αδακτυλίδης, κατέληξε στα εξής:

- Η άμεση αποσυμφόρηση σύμφωνα με την Κυβέρνηση αρχίζει την επόμενη εβδομάδα βασιζόμενη στα κριτήρια που έχουν τεθεί.

- Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου θα οδηγήσει στην στελέχωση της Υπηρεσίας με 28 άτομα εντός του μηνός Νοεμβρίου.

- Τα κίνητρα στήριξης της Σάμου, η διαπραγμάτευση για την ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων και η διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων θα συζητηθούν στη σύσκεψη υπό την επιμέλεια του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΕΣΠΑ) κ. Χαρίτση και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων.

- Για το Νοσοκομείο και τα αγροτικά ιατρεία θα υπάρξει παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων.

- Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ η δραστηριοποίησή τους συμφωνήθηκε να έχει ως προαπαιτούμενο τη σύμφωνη γνώμη ΠΕ Β. Αιγαίου και Δήμου Σάμου, όμως το όλο πλαίσιο παραμένει πρακτικώς απροσδιόριστο και πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, μιας και ο Δήμος δεν έχει πρακτικώς τρόπο να ελέγξει με ακρίβεια τα διαπιστευτήρια και την ουσιαστική τεχνογνωσία και καταλληλότητα κάθε μιας. Την υποχρέωση την αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προχωράμε κρατώντας μικρό καλάθι. Θα παρακολουθούμε την πορεία της αποσυμφόρησης εφόσον αυτή αρχίσει εντός της επόμενης εβδομάδας και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται. Παρ' όλες τις διαφωνίες και τις πιέσεις που δεχτήκαμε υπερασπιστήκαμε το νησί μας με παρρησία και επιχειρήματα και αποδείξαμε ότι οι συνθήκες παραμονής των προσφύγων/μεταναστών δεν είναι οι πλέον κατάλληλες.
   
Η δημιουργία κλειστού χώρου για τους παραβατικούς πρόσφυγες/μετανάστες αν γίνει θα γίνει μόνο εντός του προσωρινού κέντρου (με τα δέοντα μέτρα ασφαλείας) καθώς η ύπαρξή του, σύμφωνα με την Κυβερνητική πλευρά, αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο.
   
Το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεσμεύτηκε για την οριστική αποσυμφόρηση του νησιού, εφόσον δεν ανατραπεί πλήρως η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου
".