AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Αυγ 2017

Οι καλοκαιρινές δράσεις του Κέντρου Μελετών της Μητρόπολης Σάμου


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας πραγματοποίησε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα χωριά της Σάμου, συνδυασμένες πάντοτε με την τέλεση των ιερών παρακλήσεων προς την Θεοτόκο.
      
Συγκεκριμένα φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στα χωριά Καστανιά (3 Αυγούστου), Κοντακέικα (7 Αυγούστου) και  Σκουρέικα (10 Αυγούστου), με ομιλητή τον καθηγητή κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Κέντρου, καθώς και στα χωριά Μανολάτες (13 Αυγούστου) με ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Ν. Ορφανό και Πάνδροσο (8 Αυγούστου) με ομιλητή τον φιλόλογο και τ. προϊστάμενο των ΓΑΚ-Αρχείων Σάμου κ. Χρ. Λάνδρο. Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, κοινό θέμα ήταν στοιχεία από την ιστορία, την μοναστική και ασκητική παράδοση και την ιστορία των ναών κάθε χωριού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του.


Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση συνδυάστηκε τόσο με τους πατρικούς λόγους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, όσο και με παρουσίαση παραδοσιακών σαμιακών χορών, από ανάλογα συγκροτήματα και συλλόγους του νησιού, και με ένα παραδοσιακό κέρασμα από μέρους της ενορίας κάθε χωριού. 

Παράλληλα συνεχίζεται η δράση του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, όσον αφορά τον εμπλουτισμό και την αναλυτική καταλογογράφηση της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης και της συλλογής χειρογράφων και ιστορικών εγγράφων της Μητροπόλεως, την καταγραφή και συντήρηση κειμηλίων και την ανάθεση σχετικών μελετών σε ειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και την διοργάνωση επιστημονικών διημερίδων, ημερίδων και διαλέξεων.

Σημαντικό επίσης είναι και το εκδοτικό έργο του Κέντρου, με την έκδοση αυτοτελών επιστημονικών τόμων και της επιστημονικής επετηρίδας "Δελτίο Σαμιακών Σπουδών", ο τέταρτος τόμος της οποίας μόλις εκδόθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου είναι η διάσωση και ανάδειξη των τεκμηρίων της ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορικής και πολιτισμικής παράδοσης της τοπικής μας Εκκλησίας, και στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με την διεύθυνση του κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, εργάζεται συνεχώς, μεθοδικά και αποτελεσματικά.
    
Advertisement